Problem pri instalacii WinXP na novy SATA disk (PC)

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Používateľov profilový obrázok
FunTomas
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ut 10. Júl, 2007, 08:00

Problem pri instalacii WinXP na novy SATA disk (PC)

Príspevok od používateľa FunTomas »

Takze mam nasledovny problem. Kupil som novy disk WD 640GB SATA a mam problem nan nahodit system (WinXP). Disk som po nainstalovani do PC rozdelil v programe partiton magic na 2 particie, 20000 MB a zvysok, pricom prvu particiu, som nechal nenaformatovanu, s moznostou dohratia systemu v neskorsom case. Tak som vcera pustil instalator WinXP Sp3 a pekne mi naslo vsetky disky, povodny systemovy 160GB ATA, dalej 320GB SATA a aj ten najnovsi 640GB SATA. Vybral som ten 640 a tam som mal nenaformatovanu(unallocated) sekciu 20000MB, vytvoril som teda novy oddiel, sformatoval systemom NTFS a vsetko islo hladko, subory sa skopirovali, nadisiel restart a potom nastal problem, system nenabehol a na obrazovke mi vyhodilo hlasku "chyba pri nacitani operacniho systemu". Skusal som vsetko mozne, od odpojenia vsetkych diskov, IDE kanalov a bez uspechu. Prosim o nejaku radu, uz som zufaly.
(HW config.: Epox 8KDA3I nForce3 250Gb, Sempron 2,1GHz, ...)

tu je screenshot z PM:
Obrázok
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00

Re: Problem pri instalacii WinXP na novy SATA disk (PC)

Príspevok od používateľa dexterav »

Win si inštaluje boot súbory na 1. fyzický disk v systéme , skús prehodiť poradie bootovanie, predpokladám že ten nový nemáš na sata1

p.s. kedže nečítam návody aj mňa toto pár krát potrápilo než som na to prišiel
Spoiler: ukázať
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X32GB6,8GHz CL32 Vengeancel, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

motto1:Mýliť sa je ľudské, ale zbabrať niečo dokonale na to treba počítač
motto2: Silný zdroj a veľký chladič to istí
motto3: Ten most prekročíme až k nemu prídeme, Jack O'Neill
motto4:Nikdy nič nieje ľahké, Zeddicus Zu'l Zorander
FunTomas
Nový používateľ
Nový používateľ

tak som skusil postup od dextera, a to nasledovne: v biose som disabloval IDE channel 0, tym som vyradil povodny systemovy ATA disk a zaroven aj DVD mechaniku, ostal mi IDE channel 1, na ktorom je DVD-RW a prazdny suflik. Novy SATA disk som pripojil na SATA1 a starsi na SATA2. Pustil som instalator, zvolil particiu (uz mala oznacenie drive letter c:) a zacal som instalovat. Po restarte mi opat vyskocila stara znama hlaska "chyba pri nacitani operacniho systemu" :-( fakt uz tomu nerozumiem...

(boot. poradie mam CDROM a potom HDD, tam som zvolil ako 1. WD 640GB,...)

Obrázok
Obrázok
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Pokukaj este veci ohladne APIC/ACPI. Mne raz toto sposobilo problemy pri boote po textovej casti instalacie Windows XP. Tusim XP nemozu mat zapnutu APIC 2.0 ci nieco take.

Skus dat foto tej hlasky.
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

mno ten postup čo si napísal bz ml bzť funkčný :(
pokiaľ máš možnosť skús pozrieť súbor boot.ini
osobne si myslím že je to len problém s tým že je na nesprávnom disku boot súbor, robý to hlavne v tedz ked je viac partícií/diskov
samozrejme skús aj to čo píše kolega hore...
dosť často sa mi boot strelil na D a potom som nemohol ani za svet na bootovať s podobnou hláškou, komu bz napadlo že pri inštalácii na C sa dá boot na D :?

skús tú 640 celkom samotnú ak je to možné

p.s. s tej fotky to veru vyzeré na ten problém s boot súbormi , povedané inak ak to nejde po porade za sebou je možné čakať problém :)
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X32GB6,8GHz CL32 Vengeancel, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s+A50s+T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X

FunTomas
Nový používateľ
Nový používateľ

tak odpojil som manualne kabel IDE channel 0 z dosky, takisto som fyzicky odpojil 2. SATA disk a nechal som len na SATA1 pripojeny WD640 a na IDE channel 1 som nechal pripojenu mechaniku...vysledok ten isty :-( :smutny: :cry:
Obrázok
Obrázok
skusal som aj zmenit velkost particie
Obrázok
nasledny restart po skopirovani suborov
Obrázok
a spominana hlaska :wallbash:
Obrázok

hladal som aj to s tym APIC, ale v biose nic take nemam, a ACPI mam nastavene na S1&S3
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

http://support.microsoft.com/kb/326676/cs" onclick="window.open(this.href);return false;
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=35010" onclick="window.open(this.href);return false;

BIOS tvojho pocitaca ma problem s tym diskom. Skus zapnut LBA mod.
FunTomas
Nový používateľ
Nový používateľ

no mas pravdu, oba SATA disky mam nastavene ako CHS, mod LBA sa u nich v biose neda zapnut, je tam akurat moznost Large, tak skusim este s nou, aj ked myslim, ze to nepojde...(u ATA disku mam aktivny LBA mod). Z tych odkazov som zistil, ze mozno novy bios pomoze, akurat ja tam mam ten najnovsi t.j. z roku 2006 :-( No este je jedna moznost ako pisal DanR, a to, ze zmazat vsetky partitions na disku, mozno bola chyba, ze som ho rozdelil v partition magicu hned na zaciatku...
FunTomas
Nový používateľ
Nový používateľ

takze moznost Large fungujeeeee yahooo no a teraz by ma zaujimalo, ci mozem nechat tento typ alebo sa s tym este skusit pohrat a nejako rozbehat aj to LBA, co myslite?
dexterav
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

nikedy zaberá aj to mazanie partícií, najlepšie je urobiť rozdelenie priamo pri inštalácii
inak , aspoň umňa je prakticky nemožné nahodiť visty na partíciu kde boli XP bez kompletného zmazaniaa formatu, naopak by som to ešte pochopil ale takto :x
tie externé programy to len zhoršujú aspoň podľa mojich skúseností :(

shiro
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa shiro »

FunTomas napísal:takze moznost Large fungujeeeee yahooo no a teraz by ma zaujimalo, ci mozem nechat tento typ alebo sa s tym este skusit pohrat a nejako rozbehat aj to LBA, co myslite?
LBA sa defakto rovna LARGE, takze to mas jedno.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB

Návrat na "Operačné Systémy"