Dlhodobo pretaktovane CPU - zvysovanie napajania?
- tiez sa pripojim so svojimi skusenostami:
- donedavna som mal OC E2160 1800@3195 MHz na 1.425 V - vse stabilne
- pred par tyzdnami sa zacal komp resetovat, tak som pridal CPU stavu - 1.45 V - zase vsetko stabilne...
- a vcera zase zacali resety na default.. Takze som zvysil na 1.4625 V - zatial stabilne...
- takze mozem len potrvdit tento jav - dufam ze to bude zatial stacit, lebo nechel by som donho tlacit viac ako 1.5 Voltu (hlavne s boxom) :/
- donedavna som mal OC E2160 1800@3195 MHz na 1.425 V - vse stabilne
- pred par tyzdnami sa zacal komp resetovat, tak som pridal CPU stavu - 1.45 V - zase vsetko stabilne...
- a vcera zase zacali resety na default.. Takze som zvysil na 1.4625 V - zatial stabilne...
- takze mozem len potrvdit tento jav - dufam ze to bude zatial stacit, lebo nechel by som donho tlacit viac ako 1.5 Voltu (hlavne s boxom) :/
i7 4790K @ 4.6GHz
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
23´LCD Full-HD , Corsair HX650W , SSD 60GB + Hdd 2TB
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
23´LCD Full-HD , Corsair HX650W , SSD 60GB + Hdd 2TB
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Re: Dlhodobo pretaktovane CPU - zvysovanie napajania?
Tak pridám aj ja niečo zo svojho súdka...
Pred pár mesiacmi som hrával Stalkera, ale čas od času mi spadol do Windowsu, myslel som, že je to hrou, lebo táto je naozaj čo sa týka stability horšia.
Prednedávnom som začal hrať Race Driver: GRID a PC sa mi resetovalo každých niekoľko minút.
Skúsil som TAT (ktoré bolo ešte minulý rok stabilné aj niekoľko hodín pri napätí CPU 1,26v) a nasledoval reštart PC v priebehu niekoľkých sekúnd.
Musel som pridať napätie na 1,28v, aby bolo TAT zasa stabilné, ako aj ostatné hry.
Takže tu je vidieť degradácia procesora teplom/napätím/vekom (v mojom prípade skôr teplom, v momentálnej izbovej teplote 30°C má procák v Idle 48°C a v dlhodobom burne cez TAT 82°C).
Ešteže tento šmejd CPU nemá žiadnu hodnotu, podobne ako šmejdová doska, na kotrej beží.
Až nadíde ich čas (na jeseň), nadíde rovnako čas navštíviť RMA (dúfam, že už nebudú skladom takéto príšerné komponenty a dostanem naspäť peniaze, za ktoré si kúpim High-End komponenty ).
Pamätajte prosím na moje prorocké slová...
Pred pár mesiacmi som hrával Stalkera, ale čas od času mi spadol do Windowsu, myslel som, že je to hrou, lebo táto je naozaj čo sa týka stability horšia.
Prednedávnom som začal hrať Race Driver: GRID a PC sa mi resetovalo každých niekoľko minút.
Skúsil som TAT (ktoré bolo ešte minulý rok stabilné aj niekoľko hodín pri napätí CPU 1,26v) a nasledoval reštart PC v priebehu niekoľkých sekúnd.
Musel som pridať napätie na 1,28v, aby bolo TAT zasa stabilné, ako aj ostatné hry.
Takže tu je vidieť degradácia procesora teplom/napätím/vekom (v mojom prípade skôr teplom, v momentálnej izbovej teplote 30°C má procák v Idle 48°C a v dlhodobom burne cez TAT 82°C).
Ešteže tento šmejd CPU nemá žiadnu hodnotu, podobne ako šmejdová doska, na kotrej beží.
Až nadíde ich čas (na jeseň), nadíde rovnako čas navštíviť RMA (dúfam, že už nebudú skladom takéto príšerné komponenty a dostanem naspäť peniaze, za ktoré si kúpim High-End komponenty ).
Pamätajte prosím na moje prorocké slová...
Spoiler: ukázať
- Lkuzman
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 08. Jún, 2007, 08:00
Pridám zopár skúseností aj ja. Moje AMD X 4000+ Brisbane bežalo asi pol roka na 2940MHz pri 1,392V bez akýchkoľvek výpadkov. Podotýkam že jeho teplota kolísala s vyťaženosťou medzi 30C - 65C. Pri tomto napätí sa procesor správal korektne a systém nepadal. S príchjodom mojej novej zostavy ... teda dosky, procesora a pamäte sa mi zdá že procesor po troch mesiacoch začína strácať dych občasným výpadkom a to aj pri vodnom chladení. Momentálne funguje denno-dene tak asi 16h na 3250MHz a 1,408V. V biose som minulý týždeň zvyšoval napätie o jeden stupeň. CPU je zasa stabilný a systém zrazu akoby zázrakom nepadá.
Ľ
Ľ
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Myslíte teda, že vek, teplota, napätie a jeho kolísanie spôsobuje tento problém? Ja iné vysvetlenie nemám.
Určite už teraz zainvestujem do dosky s kvalitným napájaním, keď mám nový výkonný procesor.
Určite už teraz zainvestujem do dosky s kvalitným napájaním, keď mám nový výkonný procesor.
Ešte sa chcem vrátiť k migracii elektrónov. Je to vlastne strata elektrónov, čiže prúdu. Čiže keď zvýšiš voltáž napr. z 1,35V na 1,45V do CPU nepojde stále tých 1,35V? Proste ty púšťaš viac, ale tie elektróny sa cestou strácajú, čiže do CPU ide stále tých 1,35V napr.
Chápem tomu dobre? Asi nie, však?
Chápem tomu dobre? Asi nie, však?
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Čo sú toto za somariny...
Tak, ako tomu chápeš, veží každý procesor na 1,35v, pretože elektróny sa v lese strácajú...
Takže prečo potom sú procesory bežiace na vysokom napätí schopné pracovať na vysokých frekvenciách?
Žeby tie stratené elektróny v lese hľadali aj našli?
Tak, ako tomu chápeš, veží každý procesor na 1,35v, pretože elektróny sa v lese strácajú...
Takže prečo potom sú procesory bežiace na vysokom napätí schopné pracovať na vysokých frekvenciách?
Žeby tie stratené elektróny v lese hľadali aj našli?
Nie. Neviem síce akou úvahou si prišiel na to, že volty znamenajú prúd, resp. že sa elektróny "strácajú", no je to zaujímavé a nesprávne.Xenon napísal:...
Je to niečo ako vytrhávanie materiálu.
Predstav si rieku keď neprší - je čistá a pokojná (vCore na default, resp. nízke hodnoty). A teraz si predstav rieku po/cez silnú búrku - je kalná, berie zo sebou veľa materiálu (vCore vysoké, pretaktovaný CPU...).
Got it?
NO. A kde sú tie elektróny v tvojom príklade uvedené? Kalná voda? Kde sa strácajú? Vôbec nachápem.Gudas napísal:Nie. Neviem síce akou úvahou si prišiel na to, že volty znamenajú prúd, resp. že sa elektróny "strácajú", no je to zaujímavé a nesprávne.Xenon napísal:...
Je to niečo ako vytrhávanie materiálu.
Predstav si rieku keď neprší - je čistá a pokojná (vCore na default, resp. nízke hodnoty). A teraz si predstav rieku po/cez silnú búrku - je kalná, berie zo sebou veľa materiálu (vCore vysoké, pretaktovaný CPU...).
Got it?
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Ja som vyššie písal, že sa strácajú v lese ako turisti, ktorí nepoznajú trasu.
Stále sa zaujímaš len o elektróny, ale na neutróny si akosi pozabudol...
A na protóny takisto!
Stále sa zaujímaš len o elektróny, ale na neutróny si akosi pozabudol...
A na protóny takisto!
hell...Xenon napísal:NO. A kde sú tie elektróny v tvojom príklade uvedené? Kalná voda? Kde sa strácajú? Vôbec nachápem.
Ten príklad s riekou - chcel som ti naznačiť, že v polovodičových súčiastkách (tranzistoroch, ich hradlách) môže pri vysokom napájaní či prevádzkovaní vysoko nad ich "bežnými" hodnotami nastať jav, keď sa narúša štruktúra materiálu, súčiastka degraduje a prestáva plniť dobre svoju funkciu, resp. funkciu bude plniť ale budú potrebné iné podmienky ako boli tie pôvodné.
...rozumieš mi trocha teraz?
Jednoduchsie: Vydel si uz zvaranie s elektrodou ? Tak take nieco sa tam deje, proste elektroda je kratka a nemozes zvarat
Zivotnost polovodicoveho prechodu je cca 100vky tisic hodin. Teraz budem neisty ale myslim ze to pre MOS technologiu neplati.
Ak ste videli jadro cpu pod elektronovym mikroskopom, mos technologia alebo mos-fet (metal oxid semiconductor-field efect tranzistor)
Zjednodusene - kusy zhniteho kovu velmi blizko pri sebe ovladane elektrickym polom
Tak elektrony su vytrhovane z 1 zhniteho kovu a bombarduju druhy kus zhniteho kovu (dalej elektroda), a to iste medzi 2-3. Problem je ze technologia je ovladana elektrickym polom, a ked uz je medzi elektrodamy vela nanometrov tak sa tranzistoriky otvaraju neuplne -> treba zvysit napetie. Zo skusenostami z vykonovymi polovodicmi (milion krat vecsie ako su v cpu) sa zvysenim kritickeho napetia a prudu na gate (brana- otvaracej) elektrode rapidne znizuje zivotnost-pocet zopnuti. Napr. bezny mosfet pre rychle otvorenie-hranica 15V/300mA, zivotnost 100k hodin. Riadeny 15V/1500mA, zivotnost 10k hodin (na pocet zopnuti neviem .
Dalsim hacikom je parazitna kapacita medzi elektrodami, ale to je problematika na 50 riadkov...
Dalej unava nielen zdroja a mainboardu*** ale aj suciastok na procesore ktore zaistuju stabilitu, filtraciu, casovanie atd.
*** Skuste max OC na novom zdroji a doske, potom osadte CPU do ineho presne ttozneho HW, a po 2 rokoch znova otestujte v tamtom hw.
Zaver: bohuzial vsetko sa dnes vyraba integrovane, cim viac toho napchaju do cipu, tym viac zarobia na cipe, a usetria na seriovej vyrobe dalsich suciastok + marketingovy trik so snizenou spotrebou. Ha! sux! Za par rokov bude na doske 1 cipset s 50 sra*kami a milion fitrov + nejaky ten clock a bios.
Ja zhanam dosku bez grafiky, siete, zvuku, so separatnym radicom (nie ten srot ITE), a nedari sa mi nech to ma aj 5 PCIE, je mi to fuk, vsetko co je extra ma viac vyhod ako nevyhod.
Zivotnost polovodicoveho prechodu je cca 100vky tisic hodin. Teraz budem neisty ale myslim ze to pre MOS technologiu neplati.
Ak ste videli jadro cpu pod elektronovym mikroskopom, mos technologia alebo mos-fet (metal oxid semiconductor-field efect tranzistor)
Zjednodusene - kusy zhniteho kovu velmi blizko pri sebe ovladane elektrickym polom
Tak elektrony su vytrhovane z 1 zhniteho kovu a bombarduju druhy kus zhniteho kovu (dalej elektroda), a to iste medzi 2-3. Problem je ze technologia je ovladana elektrickym polom, a ked uz je medzi elektrodamy vela nanometrov tak sa tranzistoriky otvaraju neuplne -> treba zvysit napetie. Zo skusenostami z vykonovymi polovodicmi (milion krat vecsie ako su v cpu) sa zvysenim kritickeho napetia a prudu na gate (brana- otvaracej) elektrode rapidne znizuje zivotnost-pocet zopnuti. Napr. bezny mosfet pre rychle otvorenie-hranica 15V/300mA, zivotnost 100k hodin. Riadeny 15V/1500mA, zivotnost 10k hodin (na pocet zopnuti neviem .
Dalsim hacikom je parazitna kapacita medzi elektrodami, ale to je problematika na 50 riadkov...
Dalej unava nielen zdroja a mainboardu*** ale aj suciastok na procesore ktore zaistuju stabilitu, filtraciu, casovanie atd.
*** Skuste max OC na novom zdroji a doske, potom osadte CPU do ineho presne ttozneho HW, a po 2 rokoch znova otestujte v tamtom hw.
Zaver: bohuzial vsetko sa dnes vyraba integrovane, cim viac toho napchaju do cipu, tym viac zarobia na cipe, a usetria na seriovej vyrobe dalsich suciastok + marketingovy trik so snizenou spotrebou. Ha! sux! Za par rokov bude na doske 1 cipset s 50 sra*kami a milion fitrov + nejaky ten clock a bios.
Ja zhanam dosku bez grafiky, siete, zvuku, so separatnym radicom (nie ten srot ITE), a nedari sa mi nech to ma aj 5 PCIE, je mi to fuk, vsetko co je extra ma viac vyhod ako nevyhod.
Naposledy upravil/-a j0hny v Ut 24. Feb, 2009, 05:21, upravené celkom 1 krát.
Ak mozem pridam sa aj ja so svojim postrehom, aj ked som oproti Vam OC novacik. Svoj q9300 som mal cca od jesene na 3375mhz pri 1,4V, vsetko stabilne, az raz jedneho rana pustim PC a strasny prerusovany piskot, ked som ho konecne presvedcil k nabootovaniu tak vypisal OC failure. Avsak ja som sa toho trosku zlakol tak som radsej dal iba na 3200mhz/1,25V...
Mozno sa spytam OT, ale ktore hodnoty by ste mi doporucili nastavovat rucne a ktore nechat auto?
Mozno sa spytam OT, ale ktore hodnoty by ste mi doporucili nastavovat rucne a ktore nechat auto?
- Danix64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
rucne frekvencie a hlavne napätie vcore a ram.
- Danix64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
a pri taktovani je dobre mat v biose vypnute funkcie na setrenie el. spotreby - C1E, EIST