Phenom II 940 X4
-
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ut 13. Jan, 2009, 11:16
Phenom II 940 X4
zdravim vsetych, potrebujem malinko poradit od skusenejsich v overclocku. Mam AMD Phenom II 940 3.0 Ghz Black Edition na doske Gigabyte MA790GP-DS4H /790GX/, chladí ho ASUS Royal Knight 120 mm, zdroj Xilence 700 W, VGA HIS ATI radeon HD 4870 1 Gb DDR5, RAM 8Gb /4x2Gb/ A-DATA Viesta EXTREM EDITIOIN 1066 Mhz. cital som, ze pri cpu s odomnknutym nasobicom staci zmenit alebo prepisat v bios-e /konkrétne tento cpu/ a teraz fakt neviem, ci násobic z terajsich povodnych 15*200 na 18*200 alebo iba zmenit resp. prepisat hodnutu FSB z 200 Mhz na 240 Mhz????? neviem si rady a som z toho jelen, stacilo by mi na zaciatku pretaktovanie na 3.6 Ghz z povodnyh 3.0 Ghz, pretoze v tych clankoch sa uvadza ze pri tychto hodnotach netreba menit napätie /voltage/ a ani hodnotu RAMiek, ze vraj si toto doska spravi sama, myslim tym zdvihnutie taktu z 3.0 Ghz na 3.6 Ghz. neviem fakt????????? poradi niekto skusenejsi??????? dakujem velmi pekne vopred za kazdu radu.
- RaKo
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 20. Jún, 2007, 08:00
Re: Phenom II 940 X4
no tak frekvencia cpu sa vyratava takto
Zakladna frekvencia(dakedy oznacovana aj FSB) x nasobic = frekvencia CPU
u beznych CPU je nasobic zamknuty tak sa da frekvencia zyvsit len pomocou zmeny zakladenjj frekvencie v tvojom pripade by to mohlo byt ( z 200mhz x 15=3000Mhz na 240Mhz x15=3600Mhz)
ale kedze ty mas Black Edition mozes len pohodlne zvysit nasobicku na 18. pri zmene nasobicky sa ti neovplyvnia ziaden ine frekvencie teda zmenis a len frekvencia cpu.ked taktujes zmenou zakl. frekvencie sa ti emni aj frekvencia pamati aj HTT zbernnice
-kedze si asi enskusenejsi radcej taktuj cez zmenu nasobicky ale daju sa kombinovat oba postupy, vysledok je rovanky
Zakladna frekvencia(dakedy oznacovana aj FSB) x nasobic = frekvencia CPU
u beznych CPU je nasobic zamknuty tak sa da frekvencia zyvsit len pomocou zmeny zakladenjj frekvencie v tvojom pripade by to mohlo byt ( z 200mhz x 15=3000Mhz na 240Mhz x15=3600Mhz)
ale kedze ty mas Black Edition mozes len pohodlne zvysit nasobicku na 18. pri zmene nasobicky sa ti neovplyvnia ziaden ine frekvencie teda zmenis a len frekvencia cpu.ked taktujes zmenou zakl. frekvencie sa ti emni aj frekvencia pamati aj HTT zbernnice
-kedze si asi enskusenejsi radcej taktuj cez zmenu nasobicky ale daju sa kombinovat oba postupy, vysledok je rovanky
-
- Nový používateľ
dakujem ti velmi pekne za radu, zdvihol som nasobic v bios-e na 18* a cpu fakci na 3.6 Ghz, juuuuuuuj som happy , este raz velmi pekne dakujem za radu, overcloking ma zacal zaujimat iba nedavno tak zbieram info o tomto vsetkom tak sa radim medzi este tych neskusenych ale clovek je tvor ucenlivy
No len hlavne sleduj teploty a testuj stabilitu napr: v orthose prime...
-
- Nový používateľ
jasnacka, na cpu je ASUS Royal Knight /120 mm fan-cuprum/ a pred nim na bocnici 92 mm coolink /skrina thermaltake soprano DX MidleTower/, teplota po overclocku je momentalne v evereste od 23-25 stupnov, pri zatazi nejakych 29-31 stupnov, hybe sa to hore dole, urobil som aj prime95, frcal skoro cely den, urobil som 3dVantage, 3d marka 06 a taktiez v pohode, takze si myslim, ze je to stabilne, diky za vsetky rady vsetkym
hmmm tym teplotam velmi neverim skus pozriet cez nieco ine...
Naposledy upravil/-a alle v Pi 20. Feb, 2009, 15:37, upravené celkom 1 krát.
-
- Nový používateľ
ved som napisal, ze teploty pozeram iba cez everest a su iba z everestu, ked som nemal overclock na cpu tak mal teplotu od 16 do 20 stupnov
Pokial mas v miestnosti takých 12-15°c, potom to je možné. Inak je to blbosť.
i7 4790K @ 4.6GHz
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
23´LCD Full-HD , Corsair HX650W , SSD 60GB + Hdd 2TB
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
-
- Nový používateľ
no nic, chlapci vy si asi myslite ze si vymyslam ci to???? s tymto coolerom http://www.alza.sk/chladic-asus-royal-k ... 103657.htm" onclick="window.open(this.href);return false; su tie cisla, ktore som sem hodil realne, je to kazdeho vec co si o tom mysli, dakujem vsetkym co mi s tymto pohohli, negativizmus nehodnotim.
- RaKo
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 20. Jún, 2007, 08:00
my ti verim e ze si tam tie cisla videl len ze ty nevies ze teto cidla neukazuju presne teplotu ani nahdoou najlepsie by bolo emrat bezdotykovym teplomerom na heatpipe chladica....tam by si videl realnu teplotu, a cpu enmoze byt chladnejsie nez je okoli alebo chaldic (porusovalo by to zakony termodynamiky, je to mozne len v pripade ze ams na procaku peltierov clanok, co jednoznacne nemas)
Tak ako hovorí RaKo, fyzika nepustí.
Everest a podobné programy nie vždy odčítajú správne hodnoty zo snímačov. (popozeraj si toto fórum, je tu veľa takých prípadov)
Everest a podobné programy nie vždy odčítajú správne hodnoty zo snímačov. (popozeraj si toto fórum, je tu veľa takých prípadov)
i7 4790K @ 4.6GHz
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
-
- Nový používateľ
ok chalani tak podla coho sa mam teda riadit, ked urobim obcajny overclock a pozeram teploty cpu iba podla programov ako je everest, speedfan a ja neviem este akych /ved je ich tolko ze ani sam nepoznam vsetky/, popripade v bios-e ked to nie je ozaj realna teplota?????? ja nie som termofyzik, som obycajny kluk z dediny, ktory sa vrta v pc a velmo ho to zaujima. ako teda zistis realnu teplotu cpu bez toho aby som tam daval bezdotykove teplomery a podobne veci????? podla tychto nazorov asi teda nijako, vsetko je iba odhad potom, nasledne na to vznika otazka, naco su potom vydavane taketo softy ako everest a jemu podobne ked to nie je real???? hodil som sem cisla ktore mi skutocne vyhadzuje EVEREST ULTIMATE verzia 4.60 a s tym pracujem, je nieco zle na tom ze mi tento soft take teploty pred a po overclocku vyhadzuje??????? poradte teda ako by som to zmakol inak a zistil real teploty. a ozaj, v biose hadam teda ukazuje realnu teplotu cpu???? dosku mam GIGABYTE MA790GP-DS4H s dual biosom a ked som pozeral tam teplotu cpu tak mi ukazovalo 25 stupnov po overclocku, tak aj tam bude asi nejaka chyba????? myslim si, ze by nemala byt.
Skús ešte HW Monitor a Core Temp.
Ako poslednú možnosť by som zaťažil CPU, dal dole bočnicu a chytil rukou trubky (heatpipes)...
Ako poslednú možnosť by som zaťažil CPU, dal dole bočnicu a chytil rukou trubky (heatpipes)...
i7 4790K @ 4.6GHz
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
Ono všeobecne sa dá povedať, že každý softvér ti "ukáže" len to, čo vyčíta z registrov do ktorých zapisujú senzory. Tie bývajú za prvé nepresné a za druhé nebývajú určené na sledovanie teploty ale napríklad na riadenie otáčok chladenia (kde sa presnosť nevyžaduje). Neviem ako to je u nových Phenom II, u niektorých procesorov bývajú však senzory napríklad celkom "zaseknuté", alebo treba pre reálnu teplotu pridať slušný offset.
Ináč povedané - veriť sa tým teplotám nedá. Ja napríklad ani teploty môjho CPU nesledujem. Proste pretaktujem a dám slušný chladič. Pokiaľ pasív doslova "nehorí" a všetko je stabilné, neriešim to.
Ináč povedané - veriť sa tým teplotám nedá. Ja napríklad ani teploty môjho CPU nesledujem. Proste pretaktujem a dám slušný chladič. Pokiaľ pasív doslova "nehorí" a všetko je stabilné, neriešim to.
-
- Nový používateľ
Gudas:
to hej, verim tomu uz som sa s takym stretol sice nie u seba ale stretol, tak som aj spravil, kupil nove cpu ale ziadne referencne chladenie, udrel som mu http://www.alza.sk/chladic-asus-royal-k ... 103657.htm" onclick="window.open(this.href);return false;, pritom overclock som spravil z 3.0 na 3.6 lebo je to AMD Black edition
numlock:
tak cez Core Temp alebo HW Monitor ako kukam tak kukam ale teplota cpu v oboch menovanych softoch je 24-26 stupnov, dal som dole bocnicu, heatpipes na cooleri su totalne vlazne, ziadna horucava ruku na nich udrziv v pohode cely den, ja vam asi poslem nejake foto aby ste videli ako to vlastne mam
to hej, verim tomu uz som sa s takym stretol sice nie u seba ale stretol, tak som aj spravil, kupil nove cpu ale ziadne referencne chladenie, udrel som mu http://www.alza.sk/chladic-asus-royal-k ... 103657.htm" onclick="window.open(this.href);return false;, pritom overclock som spravil z 3.0 na 3.6 lebo je to AMD Black edition
numlock:
tak cez Core Temp alebo HW Monitor ako kukam tak kukam ale teplota cpu v oboch menovanych softoch je 24-26 stupnov, dal som dole bocnicu, heatpipes na cooleri su totalne vlazne, ziadna horucava ruku na nich udrziv v pohode cely den, ja vam asi poslem nejake foto aby ste videli ako to vlastne mam