nove PC - problem s HDD alebo MB ?!?

Ostatný HW, ktorý nepatrí do iných sekcií­, problémy s týmto HW ich riešenia...
koseri
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Št 12. Feb, 2009, 21:23

nove PC - problem s HDD alebo MB ?!?

Príspevok od používateľa koseri »

ahojte, mam taky zvlastny problem...
skladal som kamoske novy comp, cca mesiac dozadu
------------------------------------------------------------------------
CPU AMD Athlon 64 X2 5050e
2GB DDR2-800 MHz Samsung BOX (1 modul) - overena MEMTESTom - bez zavad
GIGABYTE MA78G-DS3H, rev.2.0, (BIOS v. FA 2008/09/19 1. First Release, je k dispozicii aj novsi FB 2009/01/16 1. Update CPU ID (AGESA3.3.2.0) ale neflashoval som ho este)
HDD 320GB Seagate B-7200.11 SATAII/300 7200r
DVDRW/RAM Samsung SH-S223F
Fortron FSP350-60GLN 80PLUS
------------------------------------------------------------------------
Pocas instalacie sa nevyskytol absolutne ziaden problem, vsetko bez problemu.
cca po tyzdni pouzivania sa zacali prejavovat problemy:
-pri starte systemu - win sa nenastartuje - ziadna hlaska, dostane sa tesne pred zobrazenie desktopu a tym to konci,alebo
-tak na 3-5 krat sa podari nastartovat, ale je nevypocitatelny - bud vytuhne na tvrdo, alebo na cca na 1-5min. a potom mu pomoze uz iba restart
*
potom som objavil info, ze seagate vydal seriu diskov s vadnym FW, takze, pripisoval som tieto problemy prave tomu (disk v zostave bol jeden z tych s vadnym FW) - tak som si myslel, ze tam nahodim novy FW (SD2B) a potom uz bude vsetko OK.
*
Takze, prebehol upgrade na FW SD2B, po vypnuti zapnuti PC mi win uz nenabehol vobec (pozn. bol to uz ten druhy opravny FW), bios disk detekoval bez problemu. Vyskusal som ho na inom kompe, kde nebol pripojeny ako systemovy, isiel v pohode. Porobil som zalohy a odstranil particie, znova vytvoril a naformatoval - bez problemu.
Tak som ho dal zase do povodneho (toho noveho) PC, bios detekoval, no instalacka win xp ani win vista ho nevideli. Zapojil som tam dalsi disk na ktorom bol system, po nabehnuti win system vobec nevedel inicializovat ten "postihnuty" Seagate, no po par restartoch sa podarilo - nechapem.
Potom som teda ten iny /nie vadny/ disk odpojil a pokusil sa naistalovat system na ten seagate. Podarilo sa, vsetko fungovalo bez problemu.
Lenze, zase cca po 1-2 tyzdnoch pouzivania sa to zacina jechat tak ako predtym, nez som updatol firmware disku.
Uz som bol z toho nestastny....
*
V BIOSE som dal natiahnut Optimized setting (povodne som mal tiez natiahnute default settings, akurat som zapol SMART a povypinal veci ktore mi netreba (com porty, floppy) a zapol HW virtualizaciu) - no a potom isiel zase bez problemu. Vyskusal som asi 15 spusteni a vypnuti PC - ziaden problem.
*
No a teraz, zase presli asi 3 dni, a zase je problem. System sa nevie nastartovat, podari sa furt az na 3 az 5 pokus.
Problem s OS to nebude, robi to aj pri cistej instalacii win XP aj win vista.
*
co si o tom myslite? mate nejaky tip, co by som s tym este mohol riesit? dakujem
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00

Re: nove PC - problem s HDD alebo MB ?!?

Príspevok od používateľa stanomx »

tak moze to byt aj problem radiča, v podstate dosky
mozno treba skusit iny BIOS.... ;) disk ti nedetekuje len obcas? myslim ze ak is ten opravny firmware upgragol spravne tak tam nemoze byt uz iny problem ako doska/bios, verziu si pozri napr. v HD Tune... a rovno aj vypis SMARTU a HEALTH
koseri
Nový používateľ
Nový používateľ

Tak, ten seagate disk som mal doma vo svojom compe a isiel bez problemu, porobil som vsetky testy SEATOOLS - bez chyby.
Lenze, mal som ten disk u mna len jeden den a ten problem sa prejavuje stale az po par dnoch vid nasledovne:

- po kupeni istalacia OS - OK, po tyzdni problemy so zamrzanim, nenastartovanim OS
- update FW disku - OK, ale cca po tyzdni zase problemy
- Load default settings v BIOSE - OK, no po 3 dnoch zase to iste

dnes som updatol BIOS dosky z BIOS v. FA 2008/09/19 1. First Release na FB 2009/01/16 1. Update CPU ID tak som zvedavy jak dlho to vydzi bez problemov - dufam ze uz s tym budem mat pokoj :)

ked sa to bude zase jechat, dam kocke svoj disk a ja si zoberiem ten jej a uvidime u koho sa objavi problem, ked u mna tak je vadny disk, ked u nej tak je vadna doska.

Sam som zvedavy jak to dopadne
koseri
Nový používateľ
Nový používateľ

Bohuzial, ani update BIOSU na poslednu verziu moj problem nevyriesil.
System mi uspesne nastartuje tak na 6 krat.
Vyzera to tak, ze normalne startuje win a vytuhne testne pred alebo tesne po zobrazeni desktopu.
Nakoniec som dal kamoske svoj comp a ten postihnuty mam u seba.
Vyhodil som odtial disk seagate /na ktorom som updatoval FW/ a dal tam iny, ktory bezi v inom kompe bez problemu.
A prisiel som na to, ze to robi aj s nim.
System sa mi podarilo nainstalovat asi na 10 pokus, stale to stuhlo pred vyberanim particie kde sa ma naisntalovat.
Skusal som vista 32bit/64bit, win xp sp2, win2000 - stale to iste.
Nakoniec sa mi podarilo naisntalovat vista 64bit - asi po 10tich pokusoch.
Tym padom som vylucil problem HDD Seagate na ktorom som musel robit update FW.
Vyskusal som este ram memtest86, po 4 hodinach bez chyby.
Zajtra este otestujem CPU nejakym Stability testom a aj ked to bude bez chyby, musim reklamovat dosku lebo uz nic ine ma vyskusat nenapada.
Keby nahodou mal este niekto nejaky tip, budem vdacny.
stanomx
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Št 19. Okt, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa stanomx »

skus pochytat aj chladiče na chipsety.... čie netavia na červeno :D horny ak na ňom ruku neudržíš tak to sa ešte dá vysvetliť ale dolný ten by vodu variť nemal...
ja to vidim na dosku
Používateľov profilový obrázok
j0hny
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Okt, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa j0hny »

Je to doska, dnes som riesil podobny problem, akurat to mrzlo pri bootovani. Tuhne to pri zapinani nejakej casti MB, da sa zistit presnejsie...
Ked zatlacis dosku na urcitom mieste tak ona suciastka alebo prekov sa na cas opravi. Podobne veci sa deju pri zimnom PC a ked sa zohreju a poroztahuju spoje tak ide... (alebo naopak)
koseri
Nový používateľ
Nový používateľ

nazdar chalani, diki za reakcie...
co sa tyka teplot, su v pohode, ten PC sa ani nijak extra vytazovat nebude, je to iba stroj na "kancelarsku" robotu
*
to jOhny:
urcite budes mat pravdu s tou mechanickou zavadou na doske. Jeden znamy mi poradil, ze ked to zase zblbne, mam vypnut comp zo siete, a trochu pokyvat s doskou. Tak som spravil, zapol PC a voila - ide bez problemu. Ale jasne ze iba chvilku.
Zaujimave je ale to, ze tieto "vypadky" sa deju nahodne. Ked to ide, tak to ide v poho, na vsetkych sata portoch, ked to nejde, tak to nejde, mozem prehadzovat porty, nechytne sa ..., a zrejme mu pomoze to pokyvanie s doskou (napr pri prehadzovani portu na doske).
Pocitac je uz v servise, podrobne som im opisal, co s tym je a co vsetko som uz vyskusal a hlavne im vysvetlil, ze to, ze sa im podari nainstalovat nejaky system a pojde cca 3 dni bez problemu neznamena, ze problem je vyrieseny. Tak uvidime, dufam ze mi vymenia dosku.
btw: ked to bolo v stave "nefungujem" tak sa mi napr. nepodarilo z live ubuntu naformatovat particiu disku (read/write error) takze ta mechanicka zavada bude asi priamo ovplyvnovat radic na doske.
Používateľov profilový obrázok
j0hny
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 31. Okt, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa j0hny »

Reklamovat :-)

Návrat na "Hardware všeobecne"