Skakajuca teplota

Všetko o notebookoch, PDA, tablet PC ich problémoch...
papergames

Skakajuca teplota

Príspevok od používateľa papergames »

Dobry den, mam takyto problem:
Mam cca rok stary notebook Acer s procesorom AMD Turion X2(2.0GHz), ide o to ze poslednu dobu (asi mesiac) zacinaju hry(vsetky, od najnovsich po CS 1.6) alebo HD videa v urcitych intervaloch sekat. Vyzera to asi tak ze video/hra ide asi minutu plynulo a potom tak na 5-30 sekund trhanie (menej ako jeden snimok za sekundu). Za ten mesiac som vyskusal vselico od nastavenia nizsich detialov, defragmentacie disku, vypinania nepotrebnych procesov az po manualne cistenie vysavacom. Vsimol som si tiez ze ten posledny mesiac ventilator akosi castejsie bezi na vyssich obratkach. No a moja teoria je taka ze procesor sa zahrieva, az dosiahne kriticke teploty a potom sa zrejme podtaktuje, video/hra zacne sekat, teplota spadne na lepsie hodnoty a vykon sa nastavy zase na normal. Skusil som urobit graf teploty v speed fane a vyzera to asi takto:
Obrázok
Moja otazka je, ze ak sa nemylim ci sa da nejako nastavit aby sa procesor radsej podtaktoval menej ale povedzme uz pri o nieco nizsej teplote.
PatrikL
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Príspevky: 7403
Dátum registrácie: Ne 15. Júl, 2007, 08:00
Bydlisko: Prievidza

Re: Skakujuca teplota

Príspevok od používateľa PatrikL »

skús preinštalovať ovládače, prípadne sa pozrieť do ntb trochu hlbšie - otvoriť ho zospodu nech je vidieť celé chladenie a potom to očistiť.
Používateľov profilový obrázok
Jofo
Redaktor
Redaktor
Príspevky: 1677
Dátum registrácie: St 23. Feb, 2005, 20:00
Bydlisko: Brno

Re: Skakujuca teplota

Príspevok od používateľa Jofo »

Vzhladom na to, ze mas Turion, to "nie je bug, ale feature". Jednoducho povedane, Turiony a vobec nove mobilne CPU od AMD nekrestansky hreju.

Odporucam ti stiahnut si program RMClock (pokial nemas nove jadro Griffin, to ten program zatial nepodporuje). V nom je mozne nastavovat nasobic a napatie pre rozne profily, ktore si mozes nastavit. Tam je dobre si najst najmensie napatie, pri ktorom ide CPU v plnej zatazi stabilne. To iste aj pre minimalnu frekvenciu. Da sa tak napr. pomerne dost predlzot vydrz na bateriu, ale aj znizit teplotu o niekolko stupnov.

A kedze ti vetrak bezi de facto stale, bohuzial ho budes musiet castejsie cistit, cca raz za mesiac odporucam rozobrat a stlacenym vzduchom prefukat (da sa kupit v spreji za cca 100SK). Je to bohuzial udel notebookov s AMD...
Vy sa tu smejete a vonku zúri socializmus!
Používateľov profilový obrázok
valistar
VIP
VIP
Príspevky: 6853
Dátum registrácie: So 14. Mar, 2009, 19:27
Bydlisko: Ostrava/Košice

Re: Skakujuca teplota

Príspevok od používateľa valistar »

alebo by som sa pozrel po nejakej kvalitnej podlozke pod notebook s aktivnym chladenim..
Používateľov profilový obrázok
jararak
Moderátor
Moderátor
Príspevky: 3115
Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00
Bydlisko: Kosice, Bratislava (29)

Re: Skakajuca teplota

Príspevok od používateľa jararak »

najprv vycistit, nekrestansky sa zadrbavaju booky od aceru.
Watching you ...

Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.

Návrat na "Mobilné PC"