vysija citlivost = ozvucenie pre vonku porp. veeelikanske miestnosti (120-cca 110dB)
nizsia citlivost = ozvucenie mensich hal, popr. kulturnych domov, alebo mensich predstaveni s malou rozlohou (105-92dB)
dost nizka citlivost = ozvucenie na doma a takto (92- a me.nej .. no teda pod 88 by som nesiel )
neni to mozno celkom presne napisane, ale preco je to tak?
citlivost reproduktoru (tie hodnoty v zatvorkach) predstavuju, ako hlasno hraje reproduktor pod vzkonom 1W na vzdialenost 1M.... chrr....
tato velicina sa vola myslim akusticky tlak
a pre porovnanie (tiez to asi nebude celkom presne ale priblizne)
60dB- rozhovor medzi 2 normalnymi ludmi
90dB- bezna vrrrrrtacka ale kvalitna musi byt ... nieco od BOSCH
109dB- pneumaticke kladivo na rozbijanie betonu
120dB- koncert Bobba Marleyho ... a hraje pesnicka Could you be loved.... potom nejake retro od Olivera Cheathama v podani Boba,,,,, ale to je uz o inom xD
130dB- lietadlo boeyng 747 motor pri plnom vykone.... a ty stojis vedla neho,.. proste prask, zchchczhcchhchxxxsss a uz nepocujes nikdy nic
no tak to bolo troska pre tych ktory v tom neni su az tak doma (nebojte sa neste sami, ani ja v tom nesom volako muudry)
no a moja politika, preco Nie vysoku citlivost je jednoducha:
mas 105dB citlivy reprak.... co sa stane ak don pustis 100W?
no pravdepodobne to nevydrzis od akustickeho tlaku, ktory bude dosahovat 125dB.. co je uz pomalicky prah bolesti (a nikto ti neodporuca vystavovat tekejto hlasitosti svoje usi)
tedaa samozrejme to plati iba zo vzdialenosti jeden meter.... ale je dost mozne ze sa k reproduktoru niekto priblizi na takuto vzdialenost.... a to nebude prijemne,,, hlavne ak tam budu na chate pobehovat sialenci (samozrejme ozraty) a budu tocit potenciometrami xD
no dobre to je uz fakt taky scenar ze fakt.... skor som ale myslel ze mu to nebude skratka budit dobre zosik koli vysokej hlasitosti pri nizkom vykone ... a povedzme ak si to bude chciet pustit doma niekde tak mu tam je ta vysoka citlivost skor na skodu ... koli nizkemu vykonu to basak az tak hrubo nezahra.... teda pozname.. to je to rozdiel ked ide do basaku 1 W a potom ked do neho ide 10 a potom 100 a tak..
ale proste taky reprak mu na zaciatok podla mna netreba, ja na jeho mieste kupim male stredobassy od teslakov + nejaku lacnu vysku od visatonu alebo moze byt tiez od teslakov... posklada 10-15L krabicku uzavretu ozvucnicu (to je asi aj dost realne riesenie pri cene do 100eur... a myslim si ze zvuk celkom potesi a oslovi... a mne je srdcu blizsie pocuvat taketo zostavy ako nejake Logitech 5.1 ...z5500 aj ked vedia zahrat aj nizsiu frekvenciu ako teslaky... ale predsa len basak nezakryje celkovu kvalitu reprodukcie a celkovo systemy typu subwoofer a chrastitka v obale od kelimkov su absolutne ) ... a pusti si to na TDAcku.. potom si to pusti na LM3886... potom mu to saomzrejme nebude stacit a posunie sa dalej... a tak sa bude posuvat posuvat az pride k trandovemu zosiku brutalnemu s 1.5kW trafom a hrat mu budu 15inch beymi .... high end vysky visaton a stredy od seas.... xD popr. aj viac pasiem... no jasne a vlastnorucne vyrobene vyhybky a merane a vsetko

teda skus ten audioweb, ked chces skladat tak si skladaj ale tak ako som vyssie pisal... proste sa na par veci musis prist a najlepsie ak sam, lebo takyto velky reprak to si nedovolim stavat, ale dovolim si povedat ze si asi ani nikdy nedovolim... a to nie len koli financiam ktore by presahovali 300eur pre jeden reprak (samozrejme da sa spravit aj za 100eur ale ja tomu uz nehovorim reprobox ale krabica s reprakmi co mi chce nieco povedat, ale nevie ziadny jazyk... iba po cigansky...... uf bez urazky, ja len ze tomu jazyku prevazna vecsina ludi ktora sklada repro a pracuje v tejto oblasti nerozumie....)
takze tolko k tomu.... proste urcite si pozri ten audioweb... ak ti ma niekto radit tak oni
A hlavne skor porozmyslaj o tom rieseni hore spomenutom teda.... TVM-stredobass+Vyska uzvrenka... bude to mat pre teba vecsi ucel a myslim ze by ti to kludne mohlo aj stacit..
tolko odo mna... cekni audioweb
___________________________________EDIT:
a ty si pocul 118dB? asi nie, vies existuje aj frekvencna charakteristika reproduktora a dost zavisi aj od ozvucnice....105dB reprak ma pri frekvencii 50Hz inu citlivost ako pri frekvencii 1kHz (a v 5L ozvucnici vs 90L je tiez rozdiel)... neslo mi o to aby som ho odhovoril od tej delty.... a nikde som nepovedal ze je to drahy reprak, alebo ze ma citlivost 105dB.... ja som ten reprak nijako nekomentoval.... laskavo by si nemusel reagovat ako nejaky kritik z noveho casu. nikde som mu neradil ziaden reproduktor, iba hovorim ze mu proste netreba ziadnu citlivost vzhladom na rozpocet a vzhladom na ucel...(a uznaj ze ak ma rozpocet 100e tak si jednoducho nemoze kupit reproduktor pomaly za 100eur) prah bolesti je individualna vec, mne robi zle aj ovela mensia hlasitost... sluchovy organ mam uz dost poskodeny... takze viem zrovna preco nie vysoku citlivost (ak si pusti PA reproduktor v uzavretej miestnosti tak to bude mat o dost vecsiu citlivost..... o dost...)
vzhladom na to ze mi odpovedal na moju otazku a povedal: 200W zosilovac...(asi chysta LEACH... alebo nieco podobne.... tak preco prosimta tvrdis blbosti typu ze ludia nerozmyslaju.... myslim ze ani nejak nema na vyber... lebo trandovych zosikov slabych vela neni.. teda ja som sa so slabsim ako 200w ani nestretol v praxi... alebo mu chces radit IO?) tak si myslim ze je tam dost rezerva aj pre repro s nizkou citlivostou a naopak pre repro s vysokou citlivostou je to nie prilis ziaduce a je to zbytocny vykon navyse
takze co pan TomKocouR? porad mu celu zostavu a nie len basak... a samozrejme nezabudni na peizo vyskove reproduktory za 3 eura, vyhybku 6db/oct iba na vyskaci ... alebo podobne blbosti ... pretoze neostali peniaze koli basaku
treba mu kable treba mu BR natrubky a 2 vyskace k tomu takze si myslim ze mu z hladiska financneho musia stacit obycajne reproduktory
JA SA VZDAVAM ... zaryp si este do mna ked nieco najdes.... hlavne pre dobry pocit