Asi vadný SATA radic. Dá sa to zistit?

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Ne 19. Aug, 2007, 08:00

Asi vadný SATA radic. Dá sa to zistit?

Príspevok od používateľa I-pop »

Caute,

mám doma rozchodený Matrix Raid, najprv to padalo velmi zriedkavo, ale teraz to vydrzí tak týzden a vyskytne sa chyba, najcastejsie v mirroringovej casti. Tá sa vsak vie sama zreparovat, ale teraz to zhavarovalo v stripovej casti a uz ma to fakt prestalo bavit.
Komponenty sú este v záruke, takze by som to rád vyreklamoval, lenze mám vobec problém zistit co je vadné ci MB alebo HDD.
Tabulka RAID-u, ktorá nabehne pri bootovaní vypíse chybu jedného fyzického disku, lenze po rebuilde je to zase ok. HD tune vsak ziadnu chybu nenasiel, diag. nástroje od Seagate toho moc nevedia, pokial sú disky zapojené do Raidu. Potialto by som to tipol na ten disk, lenze... Ked dojde k tomu, ze padne OS (Win XP prof), tak je niekedy problém nabootovat, zamrza to rozne - este pred testom pamatí, az po detekciu diskov a mechaník. Zaberá bud rozobratie a zlozenie PC, niekedy ani to (naposledy som uz musel resetnút Bios). Raz dokonca mal problém zdetekovat PATA mechaniku, a kopírovat zo SATA mechaniky. Po kompletnej reinstalácii to zase ide 2-3 dni dobre a potom to padne a padá dalej az nevie nabehnút OS. Prvé 2-3 pády nastali vzdy ked SATA mechanika zacala posielat data, teraz to uz padá "samovolne".

MB: Gigabyte GA-P35-DS4
HDD: 2x SEAGATE 250GB Baracuda 7200RPM SATAII,16MB,ST3250410AS
Snake
VIP
VIP
Dátum registrácie: Ne 23. Júl, 2006, 02:00

Re: Asi vadný SATA radic. Dá sa to zistit?

Príspevok od používateľa Snake »

skús nepoužívať matrix raid, a ak chceš raid, tak si kúp externý radič

.
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ

Práve takejto rady som sa obával :D . Viem ze tieto "on board" raid-y sú na tr., ale uz ked som to rozbehal, tak nech to aspon poriadne chodí, ked uz to nemá markantý nárast výkonu (aj kedy tusím HD tach vyplul az tak závratné císlo, ze som tomu nechcel verit)

Inak podla mna nemám ani tak problém s Matrix raidom, ale s nejakým komponentom. ;)

Btw: más tip na nejaký externý radic? neviem ako sú triedené, ale stací na 2 hdd.

Ď.
Snake
VIP
VIP

Pozri, riešiš to z opačného konca, Matrix raid ti je na dve veci (neučinný, a je nahovno, buďme k sebe úprimný ;) ), ten raid zruš, a skús tak, ak to nebude robiť blbosti, tak potom sa môžeme baviť o tom, aký radič kúpiť, ak to bude robiť blbosti, tak potom sa môžeme baviť o tom čomu šibe. Nesnaž sa silou mocou preskakovať zo začiatku na koniec, kúpiš radič, bude vadné niečo (povedzme disk), a poriadny radič je investícia 200 a viac eur. Takže poďme pekne poporiadku...

.
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ

Jasne, nový radic rozhodne nechcem kupovat teraz, najprv musím doriesit tento problém, MB má záruku do novembra, to aby som si svihol. Najvacsí problém je, ze kam docasne presunút data, kým z toho spravím non-raid, ale to sa nejako vyriesi. to zas bude mat frajerka kopu recí preco sa v tom znovu hrabem, grrr
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ

Takze, disky sú Barracuda 7200.10, obidva ST 3250410AS, firmware: 3.AAC
1. SN: 9XXXXXXX
2. SN: 9XXXXXXX
Snake
VIP
VIP

Pamätaj, nikde nikdy nepíš sériové čislo niečoho čo máš doma, nikdy! Môžeš si ušetriť kopu problémov.

.
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ

Pravdupovediac, dost som váhal ci ich tam napísat, ale mal som pocit, ze pod "sériou" myslís práve SN, alebo jeho cast. Nevedel som ktorú, tak som tam dal celé mysliac si, ze to moze tazko niekto zneuzit. Ale ved stále sa ucíme, najlepsie na vlastných chybách :rolleyes:
Snake
VIP
VIP

;) . Spravil si čo som hore písal? prípadne si zožeň nejaký disk kam dáš samotný OS, keď to bude robiť bordel, tak potom je radič v pytli. Ak nie, tak budeš musieť zrušiť RAID a spraviť čistý install na jeden z tých diskov. Keď to bude robiť problém tak je to radič / disk. Ak disk, tak skús v inom PC, ak radič (čo sa prejaví už u toho náhradného disku). Aj tak, problém je v Matrix Raide, nie v diskoch ;)

.
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ

Raid som este nezrusil, zachranujem data a kým to celé odpísem mám v podstate este 2 veci, snád budes vediet poradit.
1. Pomocu programu File Scavenger (v 3.0) a testdisk (v 6.11.3) som vytiahol nejaké data. Niektoré .JPG vsak nejdú otvorit. Myslís, ze uz nemá zmysel pokúsat sa v domácich podmienkach dosiahnut lepsí výsledok :?: (partícia dostala quick format a následná instalácia OS, ktorý teraz nepouzívam)
2. Mám dalsí odpojený disk Hitachi, tiez s nejakými zálohami a problém sa volá Dynamic drive, asi tusís v com je problém. Okrem linuxu mám iba jeden tip a to opat File Scavenger. Dá sa s tým "doma" vykoumat este nieco iné :?:

Vdaka
Snake
VIP
VIP

1. to čo je za bordel že file scavenger? Kedy sa ludia naučia, že používať bordel sa nikdy neoplatí! R-Studio, GetDataBack, čiže programy ktoré čítajú reverzne bez cache! Jedine toto používať.
2. Čo s dynamic drive? LDM číta iba windows, žiadny linux!!!

Treba byť dôsledný, pochopte to už všetci (aj ty I-pop), niekedy niečo ako druhá šanca neexistuje. Nenájdem prvý bordel na nete a nezačnem ho používať.

.
I-pop
Nový používateľ
Nový používateľ

1. velmi jednoducho: spravís quick format a zacnes hladat ako to napravit- GetDatBack bol ako prvý, smola, ze free verzia síce nájde ale neulozí, cize sa ide dalej podla skuseností nejakých tých uzívatelov atd. Scavenger niekomu vytiahol 100% dát po quick formáte, takze som ho skúsil.
Cize tie srackové softy prepisujú resp. mozu prepísat poskodené data?

2. Dynamic drive - k tomu som prisiel ako slepé kura. Normálne k spravenému pc som pripojil nový disk, sformátol na NTFS dalej som iba dával "Next" - dalej tým veciam rozumie iba povrchne, preto nechávam co Gates predvolil. Vsetko bolo OK, odzálohoval som na neho data, odpojil a preinstaloval povodný PC. Pripojím HDD so zálohami a nestíham sa cudovat. Win ho síce v Drive management vidí, ale vie s ním spravit iba jednu vec - prekonvertovat na Basic drive, co sa rovná formátu. Do vtedy som netusil, ze nieco také existuje. Na stránke Microsoftu som si to nastudoval a pochopil, lenze co s tým dalej :?:
Na nete sú mraky ludí co dopadli presne ako ja, riesení vsak poskromne. LDM - co to je?

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"