Rozvody na siet, kablovanie, zasuvky...

Všetko o sieťach, nastaveniach, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
togo
Nový používateľ
Nový používateľ
Príspevky: 119
Dátum registrácie: St 22. Nov, 2006, 02:00
Bydlisko: Prešov/Stará Ľubovňa/Levoča

Rozvody na siet, kablovanie, zasuvky...

Príspevok od používateľa togo »

Zdravim...
Chcem si doma spravit rozvody na siet a internet. Chcem na to pouzit zasuvku 2*8/8 na stenu (TD8-88A), cize do jednej dvoj-zasuvky privediem jeden UTP kabel. Pripojim 1,2,3,6 pin pre jednu zasuvku a zvysne zily pre 1,2,3,6 pin druhej zasuvky (je rozdelenie farieb zil pre dvojzasuvku nejak standardizovane, alebo si to urcim sam, napr. pre prvu zasuvku vyuzijem orandzovu,orandzovo-bielu,modru a modro-bielu zilu?). Dalej by som rad vedel, ako to pichnem do switcha. Pouzivaju sa na to nejake rozdelovace, alebo len provizorne vytiahnem jednotlive zily ktore prisluchaju zasuvkam a krimpnem ich do koncovky na pin 1,2,3,6? Pripadne nejaky iny sposob?

V katalogu firmy Aerial v KE som nasiel aj dvojzasuvku 2/8/8 na stenu (TD8-8A). Mozem vyuzit aj tuto, alebo ake ma vyuzitie, kedze su piny na oboch zasuvkych prepojene? Ak by som pripojil dva pc, cez 4 zily, predpokladam, ze by sa to nejak rusilo a ani switch by im nepridelil rozdielne IP. Mam pravdu? Lebo ak by to slo vyuzit len 4 zily pre 2 PC, tym padom by sa dalo na jeden UTP kabel pripojit 4 pc, co je podla mna hlupost, ale bolo by to efektivnejsie.

Dakujem za odpovede a rady.
Používateľov profilový obrázok
galen
Používateľ
Používateľ
Príspevky: 2237
Dátum registrácie: Št 01. Jún, 2006, 02:00
Bydlisko: Zilina

Re: Rozvody na siet, kablovanie, zasuvky...

Príspevok od používateľa galen »

togo napísal:Zdravim...
Chcem si doma spravit rozvody na siet a internet. Chcem na to pouzit zasuvku 2*8/8 na stenu (TD8-88A), cize do jednej dvoj-zasuvky privediem jeden UTP kabel. Pripojim 1,2,3,6 pin pre jednu zasuvku a zvysne zily pre 1,2,3,6 pin druhej zasuvky (je rozdelenie farieb zil pre dvojzasuvku nejak standardizovane, alebo si to urcim sam, napr. pre prvu zasuvku vyuzijem orandzovu,orandzovo-bielu,modru a modro-bielu zilu?).
ano, jednym kablom mozes tahat fyzicky 2 rozdielne "koncovky", nakolko 10 a 100mbitka pouziva iba 1,2,3,6; takze logicky druha pojde na 4,5,7,8.

co sa tyka standardov pre zapojenie, samozrejme ze existuju, a za myslienku, ze cez jeden kabel potiahnes 2x4 aktivne zily by sa otocili s5 na patentovom urade, a ani by si nesli po razitko ...

toto je standard pre zapojenie do switchu...
ty si vsak musis vymysliet ine mapovanie... tak aby ti to vyslo ...
togo napísal: Dalej by som rad vedel, ako to pichnem do switcha. Pouzivaju sa na to nejake rozdelovace, alebo len provizorne vytiahnem jednotlive zily ktore prisluchaju zasuvkam a krimpnem ich do koncovky na pin 1,2,3,6? Pripadne nejaky iny sposob?
Existuje cosi, co sa vola "ethernet splitter", ale ci je to presne prekablovane tak, ako ty potrebujes, to uz nikto nezaruci, plus do tej zasuvky (TD8-88A) to ajtak budes musiet zakablovat rucne, tak aby ti to vzhladom na ten "splitter" fungovalo ... pevne nervy prajem

co sa tyka rusenia (a predpokladam, ze to nejdes tahat popri rurach vodovodnych, pripadne napati 220 a podobne) vo vacsich vzdialenostiach (chap viac ako 50-60 metrov), tak by to malo fungovat
togo napísal: V katalogu firmy Aerial v KE som nasiel aj dvojzasuvku 2/8/8 na stenu (TD8-8A). Mozem vyuzit aj tuto, alebo ake ma vyuzitie, kedze su piny na oboch zasuvkych prepojene?
TD8-8A mi pripada nevhodna,
radsej pouzi 2/8/8 TD8-88A, ma separatne zily do 8-8, vid zapojenie
togo napísal: Ak by som pripojil dva pc, cez 4 zily, predpokladam, ze by sa to nejak rusilo a ani switch by im nepridelil rozdielne IP. Mam pravdu?
ano, ak pripojis 3 rozne veci (2 pc a switch) na tie iste zily, tak to nepojde
togo napísal: Lebo ak by to slo vyuzit len 4 zily pre 2 PC, tym padom by sa dalo na jeden UTP kabel pripojit 4 pc, co je podla mna hlupost, ale bolo by to efektivnejsie.
ehm ehm ... neefektivnych blbosti mame na svete vela
ale aspon mas garantovane, ze chodia :good:

PS: a ked uz tahas jeden kabel, nemas jednoduchsie natiahnut 2, a rovno si spravit potencionalnnu siet na gigabit ?
lava, prava, lava, prava ...

Návrat na "Siete"