Radeon HD5800 - problémy s kartami
- commodore64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 15. Sep, 2009, 19:05
Radeon HD5800 - problémy s kartami
Po úspešnom vydaní grafických kariet ATI série 5800 prichádzajú ohlasy, že karty majú "muchy". Nakoľko som jedným z tých, ktorí majú 5850 doma, môžem povedať, že je to pravda a karty majú fakt problémy. Otázne je, či sú chyby hardvérového alebo softvérového charakteru. Pre všetkých súčasných aj budúcich majiteľov týchto GK by mali byť nasledujúce riadky poučné. Pravdupovediac, mal som v pláne kartu reklamovať. Ale poďme sa pozrieť na samotné bugy.
Najčastejšie pozorované chyby:
1) Obrovský kurzor myši - narastie a nepomáha úprava nastavení ani nič iné, len surový reštart. Jeden z užívateľov prišiel na fakt, že sa dá dostať do klasickej podoby zapnutím stopy ukazovateľa a ak nastavíte min. delay, ani nezbadáte zmenu.
2) Pri Viste x64 zamrznutie pri prechode zo spánku do aktívneho stavu. Bohužiaľ treba zabudnúť na režim spánku. Snažil som sa to vyriešiť v BIOSe. Čiastočné riešenie bol režim S1, ale vtedy ostávajú ventilátory zapnuté aj počas spánku. Pri S3(AHCI) sa chyba prejavuje.
3. Crash súboru atimkdag pri prezeraní videa. Nutný reštart. U mňa osobne sa to deje pri snahe presúvať "timeline" kuzor vo videoprehrávači. Niektorí spozorovali chybu aj pri flashových videách na YouTube a LiveLeak.
Ďalšie bugy vypísal uživateľ jaredpace na fóre B3D Forums. Link tu: http://forum.beyond3d.com/showthread.php?t=55336" onclick="window.open(this.href);return false;
Problémy sa týkajú hlavne Visty x64 a Win7 - a oboch kariet 5850 a 5870. Aj keď väčšina "sťažovateľov" tvoria majitelia základných dosiek zn. Gigabyte, konkrértne chipset P55, problémy sa objavujú aj na doskách ASUS a MSI. Uživatelia na fóre AMD sa snažili problém riešiť telefonicky s podporou ATI, no výsledok bol žalostný - ATI odporučilo reklamovať karty u predajcu. Pritom väčšina uživateľov - a hlavne tých skúsených, je názoru, že problém spôsobujú ovládače 9.10 a staršie. Niektorým uživateľom sa podarilo problém vyriešiť pomocou AMD GPU Clock tool a nastavením hodnôt na maximum. Problémy sa údajne objavujú aj na nižšej sérii Radeon-ov 5700.
Don´t panic! Problém sa údajne dá vyriešiť updejtom biosu. Takže to vyzerá skôr na problém výrobcov základných dosiek ako AMT/ATI. Aspoň to tak "vypálilo" u viacerých.
Najčastejšie pozorované chyby:
1) Obrovský kurzor myši - narastie a nepomáha úprava nastavení ani nič iné, len surový reštart. Jeden z užívateľov prišiel na fakt, že sa dá dostať do klasickej podoby zapnutím stopy ukazovateľa a ak nastavíte min. delay, ani nezbadáte zmenu.
2) Pri Viste x64 zamrznutie pri prechode zo spánku do aktívneho stavu. Bohužiaľ treba zabudnúť na režim spánku. Snažil som sa to vyriešiť v BIOSe. Čiastočné riešenie bol režim S1, ale vtedy ostávajú ventilátory zapnuté aj počas spánku. Pri S3(AHCI) sa chyba prejavuje.
3. Crash súboru atimkdag pri prezeraní videa. Nutný reštart. U mňa osobne sa to deje pri snahe presúvať "timeline" kuzor vo videoprehrávači. Niektorí spozorovali chybu aj pri flashových videách na YouTube a LiveLeak.
Ďalšie bugy vypísal uživateľ jaredpace na fóre B3D Forums. Link tu: http://forum.beyond3d.com/showthread.php?t=55336" onclick="window.open(this.href);return false;
Problémy sa týkajú hlavne Visty x64 a Win7 - a oboch kariet 5850 a 5870. Aj keď väčšina "sťažovateľov" tvoria majitelia základných dosiek zn. Gigabyte, konkrértne chipset P55, problémy sa objavujú aj na doskách ASUS a MSI. Uživatelia na fóre AMD sa snažili problém riešiť telefonicky s podporou ATI, no výsledok bol žalostný - ATI odporučilo reklamovať karty u predajcu. Pritom väčšina uživateľov - a hlavne tých skúsených, je názoru, že problém spôsobujú ovládače 9.10 a staršie. Niektorým uživateľom sa podarilo problém vyriešiť pomocou AMD GPU Clock tool a nastavením hodnôt na maximum. Problémy sa údajne objavujú aj na nižšej sérii Radeon-ov 5700.
Don´t panic! Problém sa údajne dá vyriešiť updejtom biosu. Takže to vyzerá skôr na problém výrobcov základných dosiek ako AMT/ATI. Aspoň to tak "vypálilo" u viacerých.
Spoiler: ukázať
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: Radeon HD5800 - problémy s kartami
Problem 3 sa da vyriesit v CCC, Graphics>Avivo Video, All Settings a vypnite uplne poslednu volbu "Enforce Smooth Video Playback". Tym sice vypnete podporu akceleracie cez UVD, no na druhej strane vam to nebude padat.
Edit: Inac update BIOS-u na F5i fakt pomohol, Full HD video uz nezabije Windows .
Edit: Inac update BIOS-u na F5i fakt pomohol, Full HD video uz nezabije Windows .
- commodore64
- Používateľ
Takze problem vyrieseny. Staci update biosu. V sucasnosti verzia F5i pri UD5. Zatial mi ide vsetko bez problemov. ATI 5800 bug teda vyzera ako bug zakladnych dosiek. Vyrieseny problem s videom, kurzorom aj zamrzanim pri prebudzani.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Ja som zaznamenal par problemov s HD5770, ale nieje to nic hrozne. Mam specialne ovladace Catalyst 8.66.6-091006a pre grafiky HD5700 a v ATi Overdrive sa kazdych 5 sekund refreshuje (blika) celé okno CCC. Ked ho posuniem o kúsok a stale drzim mysou, tak skoci tam kde bolo povodne umiestnene.
Dalej som si vsimol, ze aj ked pretaktojem VGA z 850/4800MHz na 960/5200MHz, tak v hre Unreal Tournament 3 sa nezvysili maximálne ani priemerne hodnoty FPS. Len minimálne asi o 3 FPS. Iných hrách som nepozoroval zatial.
Iny problem som zatial nemal s touto grafikou.
Edit: ked som sa pozrel na to FPS, pri nepretaktovanej a pretaktovanej, tak som uplne znechuteny. Pri nepretaktovanej VGA dosahuje vyssie hodnoty FPS ako pri pretaktovanej. Myslim ze chyba bude v ovladacoch, lebo toto neni normalne, aby grafa robila.
Dalej som si vsimol, ze aj ked pretaktojem VGA z 850/4800MHz na 960/5200MHz, tak v hre Unreal Tournament 3 sa nezvysili maximálne ani priemerne hodnoty FPS. Len minimálne asi o 3 FPS. Iných hrách som nepozoroval zatial.
Iny problem som zatial nemal s touto grafikou.
Edit: ked som sa pozrel na to FPS, pri nepretaktovanej a pretaktovanej, tak som uplne znechuteny. Pri nepretaktovanej VGA dosahuje vyssie hodnoty FPS ako pri pretaktovanej. Myslim ze chyba bude v ovladacoch, lebo toto neni normalne, aby grafa robila.
- commodore64
- Používateľ
Nastudoval som si mraky for a ludia boli dost znechuteni. Hlavne ti, ktori investovali do 5870, pretoze s tou cenou by to mal kazdy rad bez problemov. Napokon to vyzera na problem v interakcii medzi kartami a doskami. Istotne ti odporucam nahodit aktualny bios, mozno ti to pomoze. A asi vsetci upanlivo cakaju na CCC 9.11, resp. 9.12 WHQL. Neviem presne urcit mieru zodpovednosti ATI za toto vsetko, ale neostali nic dlzni svojmu zlemu menu v ramci kvality ovladacov k novym produktom.
Ja este dodam, ze hry idu s 5850 ako vystrelene. Skusal som Warhead (28FPS bez sekania), CoD4 (fraps neukazal), Operation Flashpoint 2. Idem dnes opacit NFS Shift. A v pondelok rozposiela PGS Modern Warfare 2.
Ja este dodam, ze hry idu s 5850 ako vystrelene. Skusal som Warhead (28FPS bez sekania), CoD4 (fraps neukazal), Operation Flashpoint 2. Idem dnes opacit NFS Shift. A v pondelok rozposiela PGS Modern Warfare 2.
- Monster1
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 20. Jan, 2009, 21:27
Ak chceš na Cod4 sledovať fps zapni konzolu a napíš /cg_drawfps 1
Hra ide defaultne väčšinou len na 91 FPS, do konzoli napíš /com_maxfps 250
Hra ide defaultne väčšinou len na 91 FPS, do konzoli napíš /com_maxfps 250
Ryzen 5900X @ 5,05 GHz + Asus Strix B550-A Gaming+ Team Group Vulcan 2x8 GB @ 3200 MHz CL16 + Asus TUF RTX 3080 OC @1845/19800MHz 0,85V + Samsung 970 EVO 500GB + Crucial MX200 512 GB + Enermax Platimax D.F. 600W + Fractal Define R4 + 2xPhobya Noisebuster insulating mats + Noctua NH-D15 Chromax Black + 3x Noiseblocker Eloop B14-ps
Master of Hertz
Samsung Odyssey G7 27'' 240
Master of Hertz
Samsung Odyssey G7 27'' 240
a z väčšiny noob serverov ťa potom kicknú, lebo majú nastavené max fps na 125
s pozdravom, crux.
- commodore64
- Používateľ
CoD4 mi slo 90FPS na 8800GT, tak to ani nema zmysel nejake testovanie v ramci 5850.
-
- Pokročilý používateľ
SIce nemam HD5800 serie, ale HD5700 a niekedy pri vypinani Windowsu sa objavia take farebne zvysle tenke pasy a musim len tvrdy restart. Stava sa to len v tedy ak zastavim ventilator alebo nieco podobne.
Dasa niekde kupit srobovak na tie skrutky, co drzia chladic na grafike (v BB)? Skusal som vsetky co som nasiel doma, a bud su male alebo velke.
Dasa niekde kupit srobovak na tie skrutky, co drzia chladic na grafike (v BB)? Skusal som vsetky co som nasiel doma, a bud su male alebo velke.
-
- Moderátor
V BB neviem, toto ti ale urcite pomoze :
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=59688" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=63749" onclick="window.open(this.href);return false;
Potrebujes ak sa dobre pamatam prave PH00 krizovy skrutkovac.
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=59688" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sos.sk/?str=371&artnum=63749" onclick="window.open(this.href);return false;
Potrebujes ak sa dobre pamatam prave PH00 krizovy skrutkovac.
-
- Pokročilý používateľ
srouby vyzeraju takto (bolo to fotene pod umelym osvetlenim tak dobre nevidno)
http://www.upnito.sk/0/97eag3cff6er49hw ... ex5xw2.jpg
Potrebujem na vsetky srouby co drzia aj ten plastovy kryt. Skusim pohladat v zeleziarstve dake skrutkovace
EDIT, OK OK diky pozrem v Baumaxe daku hodinkarsku sadu nastavcov alebo nieco take.
http://www.upnito.sk/0/97eag3cff6er49hw ... ex5xw2.jpg
Potrebujem na vsetky srouby co drzia aj ten plastovy kryt. Skusim pohladat v zeleziarstve dake skrutkovace
EDIT, OK OK diky pozrem v Baumaxe daku hodinkarsku sadu nastavcov alebo nieco take.
Naposledy upravil/-a Brandoo v Ut 10. Nov, 2009, 12:14, upravené celkom 1 krát.
-
- Moderátor
Vcera som rozoberal HD5870. Ako hovorim, potrebujes krizovy skrutkovac PH00.
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
ale 28fps crysis ide aj na 2x lacnejsej kartecommodore64 napísal: Skusal som Warhead (28FPS bez sekani.
(sorry za ot,ja len ze nemam rad taketo nepresnosti)
- commodore64
- Používateľ
aj 1920x1200 na very high detaily? To som asi kupil zlu kartu.
No to asi jo protoze ja mam na pretaktovany gtx260 prumerne 27Fps mapa ambush 1920x1080 dx10 very high.