Šialene pomalý OS
Šialene pomalý OS
Hi,
mám problemo s nb... Vista na ňom má už cez 2 roky, je solídne zatrtkaná, na C mám okolo 350 000 files... na zvyškých partíciách sú to rádovo 10 000 fileov... defragmentované to je, ale aj tak... otvoriť hoci len tento počitač trvá tak 2-3 sekundy, keď vlezem do zložky, kde je ďalších 10 000 zložiek, môžem ísť pritom na obed...
hdd je nejaký seagate, dáva na read 80-90MB/s... kopírovanie súborov však fičí tak 5-10MB/s... disk beží v dma, ram mám 2GB... voľných je bežne tak pár sto MB... reinštalovať to nechcem, to by som sa s tým zabavil 2-3 dni, aby som tam všetko zas nahodil... rozmýšľam nad Win7, ale to aby som si ho rovno kúpil s novým NB a SSD diskom, vyšlo by ma to možno pár tisíc ak by som tento predal, ono stačí mi niečo s inteláckou vga, hafo hafo ram a malým hdd... zatiaľ ma to ale tiež nejak neberie, tam by som zas všetko musel inštalovať odznova, 2 dni by som len nadával a celkom sa mi páči, že stará Toshiba sa pomiluje s asfaltom a nič jej nie je...
Dá sa to nejak resuscitovať? Ja neviem, zapnút kompresiu na diskoch, alebo to trtkať cez truecrypt šifrované partície?
mám problemo s nb... Vista na ňom má už cez 2 roky, je solídne zatrtkaná, na C mám okolo 350 000 files... na zvyškých partíciách sú to rádovo 10 000 fileov... defragmentované to je, ale aj tak... otvoriť hoci len tento počitač trvá tak 2-3 sekundy, keď vlezem do zložky, kde je ďalších 10 000 zložiek, môžem ísť pritom na obed...
hdd je nejaký seagate, dáva na read 80-90MB/s... kopírovanie súborov však fičí tak 5-10MB/s... disk beží v dma, ram mám 2GB... voľných je bežne tak pár sto MB... reinštalovať to nechcem, to by som sa s tým zabavil 2-3 dni, aby som tam všetko zas nahodil... rozmýšľam nad Win7, ale to aby som si ho rovno kúpil s novým NB a SSD diskom, vyšlo by ma to možno pár tisíc ak by som tento predal, ono stačí mi niečo s inteláckou vga, hafo hafo ram a malým hdd... zatiaľ ma to ale tiež nejak neberie, tam by som zas všetko musel inštalovať odznova, 2 dni by som len nadával a celkom sa mi páči, že stará Toshiba sa pomiluje s asfaltom a nič jej nie je...
Dá sa to nejak resuscitovať? Ja neviem, zapnút kompresiu na diskoch, alebo to trtkať cez truecrypt šifrované partície?
Me like Pentium
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: Šialene pomalý OS
ano da...vymazat milion zbytocnosti ktorymi to mas zadrbane.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Sranda je, že ja tie apache, ruby, mysql, oracli, eclipsy a ďalšie nezmyselné zbytočnosti dokonca používam
Me like Pentium
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Kedy si ten disk naposledy defragmentoval ?
- Toman
- VIP
- Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
- sak si vole kup novy disk...
- ja mam ties ultra pomali 1,8" HDD (XP startuje 6 minut), vyriesil som to tak ze som do NTB narval 4Gb pamete, swap som presunul na RAM drajv a proste to nevipinam... len to zaklapujem... ak je ceni "ansabel" uz raz nacitany v ramke tak to ide celkom svizne.
- idem kupit SSD
T.
- ja mam ties ultra pomali 1,8" HDD (XP startuje 6 minut), vyriesil som to tak ze som do NTB narval 4Gb pamete, swap som presunul na RAM drajv a proste to nevipinam... len to zaklapujem... ak je ceni "ansabel" uz raz nacitany v ramke tak to ide celkom svizne.
- idem kupit SSD
T.
AMD 7600X, B650M, 32Gb 6400, RTX 3070TI, Fractal Torrent
Hoci aj hneď po defragu to zatiaľ nikdy nebolo o moc lepšie a to predtým prehádžem a premažem veľké files na disku... akurát pakujem nepoužívané minifiles do archívov, stále tam ale ostanú frameworky a db, čo majú šialene veľa malých fileov... som dokonca zo zúfalosti skúšal webserver natiahnuť cez usb na CF kartu, ale videl som teda už aj svižnejšie veci... )
//
šak woe T., ja som tam snáď nacpal najrýchlejší nessd hdd pre nb, ramdisk mám tiež, možno by mi ale neuškodili tie 4GB namiesto 2
//
šak woe T., ja som tam snáď nacpal najrýchlejší nessd hdd pre nb, ramdisk mám tiež, možno by mi ale neuškodili tie 4GB namiesto 2
Me like Pentium
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 13. Jún, 2008, 20:01
nastav si swapfile na pevnu velkost,potom ho prejdi nejakym offline defragom,
index disku tiez ak nepouzivas
index disku tiez ak nepouzivas
Ja mám dosť... nastavím swap na ramdisk, 96MB... neustále mi to hlási nedostatok pamäti, občas sa niečo zostrelí...
Vypnem swap úplne... občas hlási nedostatok pamäti, niečo sa neustále zostrelí, zúrim jak pes, mal som byť kamionista
//ešte skúsim vypnúť index, aj tak som si vždy chcel napísať na search niečo vlastné, čo každú noc prebehne files a nakope to niekam na server preč
Vypnem swap úplne... občas hlási nedostatok pamäti, niečo sa neustále zostrelí, zúrim jak pes, mal som byť kamionista
//ešte skúsim vypnúť index, aj tak som si vždy chcel napísať na search niečo vlastné, čo každú noc prebehne files a nakope to niekam na server preč
Me like Pentium
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
-skus to prebehnut nejakym win ozivovacom..tuneup 2009 atd..cistenie disku atd..odstran stare backupy,restore pointy, memory dump..atd..
-ten swap..ked ti to bez neho pada si v riti,a 96MB je tiez na ..idealne 1,5 x ram ..nastav nieco rozumne a prejdi to offline defragom(perfect disc)
-vid tema co snake na udrzbu visty
-4GB viste pomoze fajne
-ten swap..ked ti to bez neho pada si v riti,a 96MB je tiez na ..idealne 1,5 x ram ..nastav nieco rozumne a prejdi to offline defragom(perfect disc)
-vid tema co snake na udrzbu visty
-4GB viste pomoze fajne
A také že tam môže mať vírus vás nenapadlo?
- Bamma_boy
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 05. Aug, 2009, 19:33
Áno, máš pravdu, nenapadlo nás to, pretože si myslíme, že:
1. autor threadu nie je natoľko blbý aby nepoužíval kvalitný AV
2. -//- aby neprečistil pc od vírusov
Ale ako vidíš, máš možnosť to autorovi poradiť, namiesto svojích OT a arogantných poznámok (typu "asus by som si nikdy nekúpil", "a také, že..vás nenapadlo" atp.)
1. autor threadu nie je natoľko blbý aby nepoužíval kvalitný AV
2. -//- aby neprečistil pc od vírusov
Ale ako vidíš, máš možnosť to autorovi poradiť, namiesto svojích OT a arogantných poznámok (typu "asus by som si nikdy nekúpil", "a také, že..vás nenapadlo" atp.)
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
bohužiaľ spústa malých súbor + win moc dohromady nejdú
takisto HDD + malé súbory zbohom 100MB/s
kopírovanie malých súborov ,okolo 4KB, môže prebiehať až rýchlosťou <1MB/s
takisto čím je disk plnší tým je pomalší
preto je dosť testov na nete o ničom, testujú na prázdnych diskoch
defrag je dobrý nápad ale pri zaplnenom 500BG disku to nieje žiadna sranda a na NB duplovane
takisto HDD + malé súbory zbohom 100MB/s
kopírovanie malých súborov ,okolo 4KB, môže prebiehať až rýchlosťou <1MB/s
takisto čím je disk plnší tým je pomalší
preto je dosť testov na nete o ničom, testujú na prázdnych diskoch
defrag je dobrý nápad ale pri zaplnenom 500BG disku to nieje žiadna sranda a na NB duplovane
Spoiler: ukázať
- Zoltan Balaton
- Pokročilý používateľ
na male subory je dobre sa pohrat s diskovou cache
ono spolubyvajuci mal na viste podobny problem, presne zlozenie bordelu na diskoch som mu nepozeral, ALE
skusil som mu precistit registre, konkretne cez utilitku v CM DiskCleaner. Mne sa potom zdal o cosi sviznejsi, majtiel hlasi velky narast rychlosti.
Ale to je dost subjektivne a neviem, ci to bude fungovat aj v tvojom pripade.
skusil som mu precistit registre, konkretne cez utilitku v CM DiskCleaner. Mne sa potom zdal o cosi sviznejsi, majtiel hlasi velky narast rychlosti.
Ale to je dost subjektivne a neviem, ci to bude fungovat aj v tvojom pripade.
PC -> Topping DX7 Pro+ -> Meze 109 PRO / Microlab B77