ASUS P5QL SE otazka
ASUS P5QL SE otazka
Zdravim vsetkych pocitacovych nadsencov, mam na vas taku otazocku, ako prve napisem zostavu
ASUS P5QL SE
Intel C2D E7200
DDR2 Corsair 2x2 GB 800 MHz
ostatne komponenty su nepodstatne, no ale k veci
ide o to ze som mal tento pc trosku pretoceny a teda fsb z 266 na 300 a ram z 800 na 900, ale potom ma napadlo ze co je to za debilna delicka 2:3, tak reku ze to dam na 1:1 a vtom spociva moja otazka ci je to vobec mozne na tejto doske, lebo ja tam mam len tri nastavenia vyslednej frekvencie ramiek 750(375 nie double) to je ako 4:5 pri fsb 300, 900(450) to je tych 2:3 a 1200(600) co by bolo 1:2
v idealnom pripade by som to dal na 1:1 fsb 400MHz nasobic z 10 na 9 = 3,6 GHz a ramky by spokojne priadli na 800MHz pri 4-4-4-12
tak da sa stym teda nieco spravit, alebo mam kaslat na delicku a radsej vytocit ten procak na tych 3,5GHz+-, aj ked to bude 4:5? co vy na to?
diky za odpoved
ASUS P5QL SE
Intel C2D E7200
DDR2 Corsair 2x2 GB 800 MHz
ostatne komponenty su nepodstatne, no ale k veci
ide o to ze som mal tento pc trosku pretoceny a teda fsb z 266 na 300 a ram z 800 na 900, ale potom ma napadlo ze co je to za debilna delicka 2:3, tak reku ze to dam na 1:1 a vtom spociva moja otazka ci je to vobec mozne na tejto doske, lebo ja tam mam len tri nastavenia vyslednej frekvencie ramiek 750(375 nie double) to je ako 4:5 pri fsb 300, 900(450) to je tych 2:3 a 1200(600) co by bolo 1:2
v idealnom pripade by som to dal na 1:1 fsb 400MHz nasobic z 10 na 9 = 3,6 GHz a ramky by spokojne priadli na 800MHz pri 4-4-4-12
tak da sa stym teda nieco spravit, alebo mam kaslat na delicku a radsej vytocit ten procak na tych 3,5GHz+-, aj ked to bude 4:5? co vy na to?
diky za odpoved
Re: ASUS P5QL SE otazka
Na Intel čipsetoch by mala byť vždy dostupná delička 1:1 (FSB:DRAM), ak sa dá, taktuj samozrejme s ňou. Ak ale naozaj nemáš, skúsil by som update BIOS-u, ak ani tak nebude, ostáva ti skúšať tak, ako máš teraz, až pokým budú RAM stabilné (prípadne im pridaj napätie a zdvihni časovania).
no ved to je aj mne divne ze tam jednoducho nie je na vyber taka frekvencia RAM aby to bolo 1:1, preto sem pisem reku ze ci nema niekto takuto dosku, bios som flashol asi 20 minut dozadu, ziadne dalsie nastavenia tam nepribudli, tak ja neviem co stym som zufaly ked sme pri tom je teda velky rozdiel vo vykone ked to ide 1:1 ako ked to pojde 4:5, lebo tychto 4:5 mi pripada byt ako riadna vtakovina
//btw je to P43 chipset
//btw je to P43 chipset
No je to asynchro, ale problém to až taký nie je. Len pri tom pretaktovaní, že ti ostáva vyšší takt RAM, aj keď ho netreba. Nemáš tam nejakú položku FSB Strap? Zmena toho by mohla odkryť nejaké deličky...
no bol som to mrknut, bohuzial nic take som nenasiel, nemoze sa to volat este inak? ale to asi tazko, celkovo tych nastaveni v hentom biose je dost malo, no asi je to tou low-end doskou no nic skusim ztoho vyzmykat este nejake Hertze navyse, co viem tie ramky do tych 930-940 zvladaju, takze este mam vcelku rezervu ale diky za pomoc zatial, kazdopadne keby niekto vedel ako vyriesit problem s delickou budem velmi vdacny
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ano, nemas to tam... To je bohuzial dosledkom toho, ze si si kupil najnizsi lowend :
nuz ked som skladal ten pc ma ani len nenapadlo nieco take ako je delicka, nevadi nabuduce budem mudrejsi
//ale sak uz mam rok tento pc, tipujem este zo pol roka a ak budu chechtaky poskladam komplet nove zelezo
//ale sak uz mam rok tento pc, tipujem este zo pol roka a ak budu chechtaky poskladam komplet nove zelezo
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ono tu delicku tam mas, to je ta DRAM Frequency, ktoru mozes vyberat. Lenze ti chyba FSB Strap, ktore u ASUS-ov meni prave tieto moznosti deliciek, Asus proste ponuka iba "zmysluplne" hodnoty v DRAM Frequency.
no ja viem ze delicku tam mam, ale nemam 1:1 co je kusok od veci nevadi skusim to vytocit aj tak trosku vyssie
No pani este mi trosku poradte
momentalne som stroskotal na 3,2+ GHz (3,2 je este stabilnych) a vyssie to proste uz nejde, sice aj pri 3,5 nabehne win vsetko pohode ale po 10 minutach rr pc, voltikov mu mozem dat kolko chcem, robi stale to iste, ramky to zvladaju sto percentne lebo tie mi bezali aj na 920 pri 2:3 a teraz jak to mam na 4:5 bezia este len na 800, cize tam je rezerva este pohode
netreba ponastavovat este rucne voltaze na NB, SB, FSB termination, GTL?
netusim ale kolko tam mam podavat
alebo druha moznost ze tato moja ultra mega super low end doska je proste tak low ze to uz lepsie nebude
momentalne som stroskotal na 3,2+ GHz (3,2 je este stabilnych) a vyssie to proste uz nejde, sice aj pri 3,5 nabehne win vsetko pohode ale po 10 minutach rr pc, voltikov mu mozem dat kolko chcem, robi stale to iste, ramky to zvladaju sto percentne lebo tie mi bezali aj na 920 pri 2:3 a teraz jak to mam na 4:5 bezia este len na 800, cize tam je rezerva este pohode
netreba ponastavovat este rucne voltaze na NB, SB, FSB termination, GTL?
netusim ale kolko tam mam podavat
alebo druha moznost ze tato moja ultra mega super low end doska je proste tak low ze to uz lepsie nebude
- Tomasjerry
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00
By som prave povedal, ze si dosiahol bud maximum svojho CPU alebo dosky. Takze je to urcite ako si pisal, super ultra low-end doska. Praveze na mojej doske, uprava voltaze na NB, SB, FSB termination vobec nepomohla.
AMD Ryzen™ 7 3700X, ASROCK X470 Taichi, 16 GB RAM 3200 MHz, ASUS 2080Ti, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)