Asus Xonar STX - 2 praktické otázky

Všetko o zvukových kartách, repro, problémoch ...
Používateľov profilový obrázok
tommy1104
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 28. Apr, 2008, 14:00

Asus Xonar STX - 2 praktické otázky

Príspevok od používateľa tommy1104 »

Iba 2 otázky. (možno kraviny)

1. keď zapojím do na cinche jack kábel a na to jack rozdvojku a zvuk pôjde zároveň do PC plastových repro a do zosiku, zníži sa hlasitosť alebo zmení sa nejako zvuk?
2. pri nastavení normal gain +0db sa nemôže použiť headphone out aj pre reproduktory?

Prečo toto všetko - rád by som mal zapojené 3 veci naraz a s front panelom skrinky nerátam.

A nakoľko to chcem nadlho, tak Audiotrak zvukovky neprichádzajú v úvahu (nemajú ovládače na Seven), ESI sa mi zdajú príliš profesionálne a prekomplikované a Creative X-Fi ... no neviem.
dexman
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 04. Okt, 2006, 02:00

Re: Asus Xonar STX - 2 praktické otázky

Príspevok od používateľa dexman »

1. nikdy som to neskúšal, ale nemusel by to byť problém v prípade, že nebudeš použivať zosík aj reprá súčasne. nie je to ideálne kvôli tým prekombinovaným káblom, ale myslím si, že je to viac menej jedno ak sa bavíme o plastových pc reprákoch.
2. môžeš to použiť, poznám pár ľudí, čo majú pripojený headphone out k externému sluch. zosilovaču. aj keď veľa ľudí ti povie, že dvojité zosilnenie = veľké nie.

a radšej zober Xonar ST. v porovnaní s STX popracovali na časovej doméne, čo sa vraj pozitívne prejavilo na výslednom zvuku.
tommy1104
Používateľ
Používateľ

1. súčasne to hrať nebude, to iba aby som nemusel prepájať, ale na zosíku budú normálne hifi reprá
2. no tak teda neviem, môžem do headphone out dať normálne AVR? :-D

A chcem STX, nech to už má PCI-e, nech to môžem dať aj do nasledujúcich mašín.
dexman
Používateľ
Používateľ

2. jj, môžeš. výstupná impedancia je podobná ako pri rca výstupoch. pri 100% aj na +0dB asi dostaneš o niečo silnejší signál ako pri normálnom výstupe, čo je v pohode. nič nehrozí, práve som to odskúšal na svojich reprákoch.
tommy1104
Používateľ
Používateľ

Aké máš repro?
Ja som do budúcna chcel na to dať regálovky Wharfedale a stereo zosilňovač NAD C315BEE alebo vyššiu radu.
Nemôže ten silnejší signál vstup na zosilňovači nezvládnuť? :)

Momentálne uvažujem najmä o Xonare STX, alebo ESI Maya 44e (táto má výstupy bez zosilnenia, takže v tomto ohľade ideál, ale neviem aký má charakter zvuku a ani ako sa amatérovi bude pracovať s takými ovládačmi, keď dokopy nič z nich nebude potrebovať). :)
dexman
Používateľ
Používateľ

mám Sony RX110AV vežu (STK zosilovač + regálovky). ten signál pri +0dB ak bude silnejší tak fakt len minimálne. to pri kvalitných zosilovačoch ako NAD nebude hrať žiadnu rolu. s ESI zvukovkami nemám skúsenosti, ale ľudia si ich chvália. chybu neurobíš ani s jedným
tommy1104
Používateľ
Používateľ

A budem tam môcť dávať okrem veľkých sluchátok na posluch aj malé lacné hypermarketové, čo mám na volanie cez Skype? Neodpáli ich to? :)

No už sa fakt rozhodujem iba medzi týmito dvoma. Audiotrak, E-MU aj Creative nechcem kvôli ovládačom, radšej.

Teraz som skúšal či sa mení hlasitosť keď sú pripojené dvoje reprá na jeden výstup a hrajú iba jedny - pre istotu, aj keď už teoreticky je jasné, že nemení, takže mi nič nebráni mať zosik a PC repro na 1 výstup a headphone out používať len na headphones.

Alebo toto zapojenie nejak inak ošidí zvuk? Oreže frekvenčný rozsah alebo iný podobný zádrheľ?
dexman
Používateľ
Používateľ

pri malých lacných slúchadlách sa priprav na to, že ich budeš počúvať na 1-2% pri +0dB. môžeš ich pokojne odpáliť, keď zabudneš znížiť hlasitosť.

s tým zapojením, ideálne je používať jeden kábel s rovnakými koncovkami na oboch stranách a bez rozdeľovania, ale asi nepostrehneš žiadny rozdiel. nech tvoje uši rozhodnú či to má nejaký negatívny efekt. frekvenčný rozsah to sotva ovplyvní, keď už tak sa to môže prejaviť v časových chybách (jitter) pri transporte.
tommy1104
Používateľ
Používateľ

Časové chyby na analógu? O tom som ani nevedel.
Hmm to vyzerá že by som mal ísť radšej do ESI Maya 44e a budem mať normálne výstupy, ja ten sluchátkový zosik asi fakt nepotrebujem (myslel som takéto headsety na volanie http://i00.twenga.com/computers/compute ... 8823vb.png" onclick="window.open(this.href);return false;).
44e má výstupnú vzorkovaciu frekv. 96kHz, zatiaľ čo 44 (PCI) má 192kHz a ja som chcel PCI-E. Je to veľká degradácia? :(

Ale teraz pozerám ... však aj tie lacné headsety sú 32 ohmové, ako by som ich mohol odpáliť?
dexman
Používateľ
Používateľ

degradácia by to bola len keby si mal pesničky v 192 kHz, čo je úplná zbytočnosť pre ľudí. prakticky všetky HD dostupné pesničky sa predávajú v 96/24 alebo 88.2/24 formáte. 192 kHz vzorkovacia frekvencia má zmysel len pre jamujúce veľryby a netopiere.

impedanciu treba dať do súvislosti aj s citlivosťou, respektíve s maximálnym možným vstupným výkonom. väčšina lacných slúchadiel má smiešne malý max. vstupný výkon, môžeš ich odpáliť aj na normálnom výstupe.
tommy1104
Používateľ
Používateľ

Ok, ja som sa len čudoval, prečo majú všetky lacné zvukovky 192kHz (aj Maya 44) a Maya 44e len 96kHz.
Len načo potom niektoré reprá hrajú výšky aj do 40kHz a hifisti tvrdia, že pieseň má na nich krajšie zafarbenie, keď už zdroj je len do 24kHz? :)

No moje veľké slúchadlá majú 100dB/mW, malé headsety čo tak pozerám majú okolo 108dB/mW.
(ešte aj AKG K701 majú 105dB/mW).
Tak neviem, či je to nejako nebezpečné.

Nedá sa nejako obmedziť nastavenie hlasitosti v ovládači?
(ak nie, tak to stále môžem riešiť headsetom s potenciometrom na kábli, a veľké sluchátka mi to snáď neodpáli)
dexman
Používateľ
Používateľ

tých 40 kHz hrajú asi len na dve veci pri posluchu CD :-) hifisti radi zveličujú a spájajú dokopy veci čo nemajú nič spoločné. navyše rozsah počutia u ľudí končí niekde na 20 kHz (u tých šťastnejších), aj keď sú teórie, že zvuk 'vnímame' aj na vyšších frekvenciách. takisto limit nahrávacích mikrofónov je často niekde na 30kHz. z nejakého dôvodu, ale 96/24 znie lepšie ako 44.1/16 na kvalitnom systéme. môže to mať však viac súvis s kvalitou použitých prístrojov pri nahrávaní a know-how než zvýšenou vzorkovacou frekvenciou a bitovou hĺbkou.

AKG K701 má citlivosť 105dB/V, to je nejakých ~90dB/mW (neviem ako sa presne robí ten prepočet). obmedzenie hlasitosti v ovládačoch tam nie je možné. ak nie si zábudlivý tak je to v pohode, mne sa pár krát stalo, že som na high gain nechal volume na 100% a bol z toho sakra nepríjemný zážitok, aj keď slúchadlá prežili.
tommy1104
Používateľ
Používateľ

Ja nemám v pláne tie gainy využívať, stále by som to nechal na +0dB.
Hmm takže 44, 44e, alebo Xonar STX? :)
dexman
Používateľ
Používateľ

je to na tebe, pci by som nebral ako handicap. výrobcovia dosiek ho imo ešte dlho budú podporovať jedným alebo dvomi slotmi.

Návrat na "Zvuk a PC"