Zdar, mam taky problem s jednym pocitacom. Je v nom zakladna doska Gigabyte EX38-DS4 [link], ktoru som mal sam niekedy v pocitaci a nikdy s nou nebol problem. Po presunuti do ineho PC (poskladaneho mnou) sa deje zaujimava vec, resp. prislo sa na to, ze sa deje, ale neviem, kedy to zacalo.
Baterka na zakladnej doske sa postupne vybija a dojde to az do stavu, ze sa samozrejme vyreseti CMOSka a pretaktovany pocitac nabehne na zakladnych frekvenciach. Bola zakupena aj nova bateria, ale jednoducho to stale klesa, problem bude zrejme v doske samotnej.
ZDA SA MI, ze ked je pocitac na defaultnych frekvenciach, baterka sa v pohode nabija (nie je to este uplne overene), ale po pretaktovani postupne klesa (napr. za cca 2 tyzdne strati 1 V).
Vie niekto poradit, preco sa to deje a co sa da skontrolovat ci urobit okrem reklamacie? Este som sa nikdy nestretol s takymto problemom.
Vybijanie baterky na zakladnej doske
Re: Vybijanie baterky na zakladnej doske
(napr. za cca 2 tyzdne strati 1 V)
dost slusny hlod
No ak sa nemylim tak sice tam pasuju aj obycajne baterky no neviem ci su nabijatelne take hociake co kupis v kazdom shope
Skus napisat mail do Gigabyte nech ti napisu model tej baterie alebo proste si opis nejake cislo tej original batedie a mozes zacat guglit
IMHO nie kazda baterka je nabijatelna ale aj tak... ta baterka tam ma vydrzat hodne dlho a niesom si isty ci sa v skutocnosti dobija avsak az tam moje vedomosti nesiahaju
dost slusny hlod
No ak sa nemylim tak sice tam pasuju aj obycajne baterky no neviem ci su nabijatelne take hociake co kupis v kazdom shope
Skus napisat mail do Gigabyte nech ti napisu model tej baterie alebo proste si opis nejake cislo tej original batedie a mozes zacat guglit
IMHO nie kazda baterka je nabijatelna ale aj tak... ta baterka tam ma vydrzat hodne dlho a niesom si isty ci sa v skutocnosti dobija avsak az tam moje vedomosti nesiahaju
Re: Vybijanie baterky na zakladnej doske
Tu bateriu moze nicit teplo z grafiky, ak je tam nejaky sialeny kuric, alebo nejaky jemny skrat v patici, prip. z druhej strany PCB, ako su pripajkovane kontakty, trochu vodivy prach atd.. treba to pozriet, vycistit, zakonzervovat vhodnym prostriedkom -> GM electronic. To by som spravil ako prve.
CMOS bateriu doska nenabija, nie je to akumulator, ale jednorazova Litiova bateria.
Aj ked home mede sa daju aj tie...., ale ziadna MoBo to rozhodne nerobi.
Este sa da odmerat odber miliampermetrom, tym mozes jednoznacne urcit, ci to robi doska, alebo shitna baterka zo zlej serie. Odber by mal byt prakticky nemeratelny, pokial ti vybenu nejake mA, tak to robi doska.
edit: Ten skratovy kontakt, co ju vybija moze byt kludne kusok dalej od patice na baterku, treba pri kontrole a cisteni mysliet aj na to.
CMOS bateriu doska nenabija, nie je to akumulator, ale jednorazova Litiova bateria.
Aj ked home mede sa daju aj tie...., ale ziadna MoBo to rozhodne nerobi.
Este sa da odmerat odber miliampermetrom, tym mozes jednoznacne urcit, ci to robi doska, alebo shitna baterka zo zlej serie. Odber by mal byt prakticky nemeratelny, pokial ti vybenu nejake mA, tak to robi doska.
edit: Ten skratovy kontakt, co ju vybija moze byt kludne kusok dalej od patice na baterku, treba pri kontrole a cisteni mysliet aj na to.