Pomoc s OC Intel C2D E6600
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 26. Mar, 2009, 16:45
Re: Pomoc s OC Intel C2D E6600
Co na tom nechapes??? Strana 7, 4. obrazok, das "FSB & Memory Config", potom siedmy, osmy a deviaty obrazok. A na RAMky bacha Ak je nieco nezrozumitelne, tak napis. PoradimSapo napísal:...Nevieme najst FSB.
BIOS
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Spoiler: ukázať
Aj tak to nechapem, ma ramky 667MHz tak ich zrejme opdtaktujeme na 533MHz a dvihanim FSB sa navysia... No ale chcem ho pretaktovat na dajme tomu 2.8GHz (aj viac ako pusti) tak ako mam dat FSB ked deffaultne tam je tych 1066 (podla mojho SS7) Som s toho chuj, ja to mam na mojej zakladnej doske jednoduche
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Aj tu je to jednoduche. Ide o to, ze treba upravit "delicku" FSB : RAM. "FSB - Memory Ratio" - 8. obrazok(z toho mojho minuleho postu). 1) Nastav delicku spravne(potrebujes vediet aktualnu frakv. tvojich RAMiek, a FSB tvojho CPU. Potom treba normalne vypocitat, ze pri akej delicke bude ake FSB a frekvencia ramiek. Ak je tam frekvencia RAMiek napr. 533MHz, musis nasobit dvoma, frekv. ramky vseobecne. FSB frekv. nasob 4-ma; takymto postupom dostanes realne frekvenicie.).Sapo napísal:Aj tak to nechapem, ma ramky 667MHz tak ich zrejme opdtaktujeme na 533MHz a dvihanim FSB sa navysia... No ale chcem ho pretaktovat na dajme tomu 2.8GHz (aj viac ako pusti) tak ako mam dat FSB ked deffaultne tam je tych 1066 (podla mojho SS7) Som s toho chuj, ja to mam na mojej zakladnej doske jednoduche
2) Alebo nastav "Linked Mode", a nastav ako budes potrebovat, je tam k tomu aj pokec. Ak stale nechapes, tak sa ozvi, a vysvetlim
"Mind always fails first". "The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crises." "Tvrdiť, že vám nezáleží na práve na súkromie, lebo nemáte čo skrývať...je to isté...ako keď poviete, že vám nezáleží na slobode prejavu, lebo nemáte čo povedať."
Som s toho vedla. Prosim ta napis mi do PM tvoje ICQ. Bude to lepsie. Zatial dik
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Ja ICQ nemam, a nie som za opicami Chat moc nemusim, len to zere cas a nici gramatiku. Najneskor zajtra ti tu postnem navod vo forme obrazkov s pokecom k nim, ze co mas robit
Bol by som vdacny jaj a este, ma 667MHz ram takze jak asi by vyzerala ta delicka?
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Takto, vypis celu zostavu, frekvencie, defaultne napatia (CPU a RAM), a zhodnotime
Cize C2D E6600(tu netreba koment, o nom viem vsetko), hlavne napis, ze aku su presne tie RAMky(667MHz uz viem), firma, oznacenie, pracovne napatie...
Ked mas RAMky 667MHz, a FSB E6600-vky je 800MHz...
to znamena, ze FSB : RAM(nenasobene frekv.) je 200 : 333.cosi. A kedze neviem ake mas ramky, a kedze je dobry zvykom overclockera dat co najmensiu delicku, tak nastav delicku 1:1, cize FSB bude 200MHz(800MHz QDR, cize procesor pobezi na default frekv.) a ramky pobezia tiez na 200MHz(400MHz DDR, teda budu podtaktovane) => A vysledok? Mas frekvennu rezervu u RAMiek, cize sa nebude dlhsie treba babrat s napatim RAM. Dalsia dobra rada: FSB voltage, Core voltage, RAM voltage(a obcas aj este dalsie podobne chujoviny) zmen z "auto" na "manual" a nech tam zostanu defaultne hodnoty.
NAPR.: "Teraz s delickou 1:1 zacnes dvihat FSB. Dvihnes ho napr.(samozrejme pomaly, po takych 15 MHz, potom testujes vo WINe stabilitu dajakou utilitkou, zasa sa vratis do BIOSu a pokracujes) na takych 300FSB, co bude mat za nasledok => FSB = 300MHz(1200MHz QDR(x4), teda real) => frekv. CPU = 3600MHz(lebo 300MHz x 12(nasobic) => vysledna frekv. CPU) =>(vyplyva to z FSB, nie z frekv. CPU) frekv. RAM = 600MHz(lebo 300MHz x 2(DDR), pretoze je delicka 1:1, tak frekv. FSB sa rovna frekv. RAM(nie realna)."
Ja viem, trosku chaos. Cize vo Windowse by si videl z CPU-Z asi toto:
Intel Core 2 Duo E6600(dalej blablabla)
Core Speed: 3600 MHz (teda realny kmitocet procesora)
Multiplier(nasobic): x 12.0
Bus Speed: 300.0 MHz (frekv. FSB, z nej sa nasobi nasobicom frekv. CPU, takisto v tomto pripade aj frekv. RAM x 2)
Rated FSB: 1200.0 MHz (cize realna frekv FSB)
-----------------
V zalozke "Memory" bude nasledovne:
DRAM Frequency: 300.0 MHz (frekv. RAM, nie realna!, realna je 300 x 2 => v skutocnosti 600MHz)
FSB:DRAM : 1:1
dalsie veci netusim ake mas...
----------------------------------------------------
To bol samozrejme LEN PRIKLAD. V realite to tam takto "nastrielat" nemozes! Spadne to, lebo pri takej frekvencii budu musiet ist Volty uz hodne vyssie, aby sa to drzalo stabilne. Podla vzorcekov to skus najprv na 2.8GHz, to by nemuselo potrebovat napatie nazvys, ved uvidi sa
Ked nieco nevies, pytaj sa. Potom znamena niekedy neskoro.
Cize C2D E6600(tu netreba koment, o nom viem vsetko), hlavne napis, ze aku su presne tie RAMky(667MHz uz viem), firma, oznacenie, pracovne napatie...
Ked mas RAMky 667MHz, a FSB E6600-vky je 800MHz...
to znamena, ze FSB : RAM(nenasobene frekv.) je 200 : 333.cosi. A kedze neviem ake mas ramky, a kedze je dobry zvykom overclockera dat co najmensiu delicku, tak nastav delicku 1:1, cize FSB bude 200MHz(800MHz QDR, cize procesor pobezi na default frekv.) a ramky pobezia tiez na 200MHz(400MHz DDR, teda budu podtaktovane) => A vysledok? Mas frekvennu rezervu u RAMiek, cize sa nebude dlhsie treba babrat s napatim RAM. Dalsia dobra rada: FSB voltage, Core voltage, RAM voltage(a obcas aj este dalsie podobne chujoviny) zmen z "auto" na "manual" a nech tam zostanu defaultne hodnoty.
NAPR.: "Teraz s delickou 1:1 zacnes dvihat FSB. Dvihnes ho napr.(samozrejme pomaly, po takych 15 MHz, potom testujes vo WINe stabilitu dajakou utilitkou, zasa sa vratis do BIOSu a pokracujes) na takych 300FSB, co bude mat za nasledok => FSB = 300MHz(1200MHz QDR(x4), teda real) => frekv. CPU = 3600MHz(lebo 300MHz x 12(nasobic) => vysledna frekv. CPU) =>(vyplyva to z FSB, nie z frekv. CPU) frekv. RAM = 600MHz(lebo 300MHz x 2(DDR), pretoze je delicka 1:1, tak frekv. FSB sa rovna frekv. RAM(nie realna)."
Ja viem, trosku chaos. Cize vo Windowse by si videl z CPU-Z asi toto:
Intel Core 2 Duo E6600(dalej blablabla)
Core Speed: 3600 MHz (teda realny kmitocet procesora)
Multiplier(nasobic): x 12.0
Bus Speed: 300.0 MHz (frekv. FSB, z nej sa nasobi nasobicom frekv. CPU, takisto v tomto pripade aj frekv. RAM x 2)
Rated FSB: 1200.0 MHz (cize realna frekv FSB)
-----------------
V zalozke "Memory" bude nasledovne:
DRAM Frequency: 300.0 MHz (frekv. RAM, nie realna!, realna je 300 x 2 => v skutocnosti 600MHz)
FSB:DRAM : 1:1
dalsie veci netusim ake mas...
----------------------------------------------------
To bol samozrejme LEN PRIKLAD. V realite to tam takto "nastrielat" nemozes! Spadne to, lebo pri takej frekvencii budu musiet ist Volty uz hodne vyssie, aby sa to drzalo stabilne. Podla vzorcekov to skus najprv na 2.8GHz, to by nemuselo potrebovat napatie nazvys, ved uvidi sa
Ked nieco nevies, pytaj sa. Potom znamena niekedy neskoro.
Naposledy upravil/-a Shatterhand v St 13. Jan, 2010, 20:12, upravené celkom 1 krát.
No uz to zacinam vsetko celkom chapat. Ma ramky Corsair 2x1GB 667MHz CL5-5-5-15 napatie 1.8v
Takze to FSB 1066 sa rata ako 1066:4=266 co je deffault. Takze ked budeme dvihat FSB tak budu automaticky stupat aj ramky takze ich podtaktujeme na 533MHz a dvihame FSB chceme sa dostat na priblizny takt 3000MHz Takze ja potrebujem asi len vediet na kolko nastavime frekvenciu FSB (ked nasobicka je 9x) 3000:9=333x4=1333FSB takze asi potrebujem len vediet tu delicku.
Takze to FSB 1066 sa rata ako 1066:4=266 co je deffault. Takze ked budeme dvihat FSB tak budu automaticky stupat aj ramky takze ich podtaktujeme na 533MHz a dvihame FSB chceme sa dostat na priblizny takt 3000MHz Takze ja potrebujem asi len vediet na kolko nastavime frekvenciu FSB (ked nasobicka je 9x) 3000:9=333x4=1333FSB takze asi potrebujem len vediet tu delicku.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
len pre informáciu ked zapneš UNLINK mode ramky ísť nikam nemusia
No a co s tou delickou??
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Takto:
Teraz som upravil posledny post, tam je to vysvetlene. Len s tym rozdielom, ze tvoj CPU ma FSB 266MHz, a nie 200MHz(sekol som sa), cize nasobic mas 9. Cize chod podla toho. A delicku daj vklude na 1:1, stale sa podtaktuju a zostane miesto. Na tych 2.8GHz mozes skusit este teraz bez zvysenia napatia.
Cize nastavit delicku, vyratat, zdvihnut FSB(postupne), a testovat. A vklude aj UNLINK, ja ale preferujem tento styl.
A delicka staci 1:1. Podla toho taktu co potrebujes(tych 3000MHz, ci kolko si pisal), to bude stacit.
FSB: 333MHz(1333)
RAM: 333MHz(666)
vsio
Ci bude stacit napatie, netusim, to zistis, ked to padne
Teraz som upravil posledny post, tam je to vysvetlene. Len s tym rozdielom, ze tvoj CPU ma FSB 266MHz, a nie 200MHz(sekol som sa), cize nasobic mas 9. Cize chod podla toho. A delicku daj vklude na 1:1, stale sa podtaktuju a zostane miesto. Na tych 2.8GHz mozes skusit este teraz bez zvysenia napatia.
Cize nastavit delicku, vyratat, zdvihnut FSB(postupne), a testovat. A vklude aj UNLINK, ja ale preferujem tento styl.
A delicka staci 1:1. Podla toho taktu co potrebujes(tych 3000MHz, ci kolko si pisal), to bude stacit.
FSB: 333MHz(1333)
RAM: 333MHz(666)
vsio
Ci bude stacit napatie, netusim, to zistis, ked to padne
Zatial to chapem a za chvilku sa do toho pustime. Ake je deffaultne napatie e6600? Pretoze jemu to v CPU-Z skace z cca tych 1.29 na 1.33. Moze to robit? Nebolo by lepsie nastavit manualne nejake vcore? Podotykam ma BOX chladic
- Shatterhand
- Pokročilý používateľ
Este raz: Napatie sa meni dynamicky aj s frekvenciou, je to Intel EIST, ktory treba v BIOSe vypnut pred taktovanim!Sapo napísal:Zatial to chapem a za chvilku sa do toho pustime. Ake je deffaultne napatie e6600? Pretoze jemu to v CPU-Z skace z cca tych 1.29 na 1.33. Moze to robit? Nebolo by lepsie nastavit manualne nejake vcore? Podotykam ma BOX chladic
Vsetko hodit na Manual, defaulty(default bude vlastne ta hodnota napatia z CPU-Z, ked bude procak zatazeny, cize ked tam bude zaroven aj jeho realna default frekvencia - 2.4GHz). Otvor CPU-Z, spusti nieco a pozri napatie.
Defaulty su u E6600 od ~1.26..V do ~1.3..V.