Dobrý den mám takový, pro mě záhadný, problém.
Po přetaktování procesoru a spuštění OCCT u mě nastanou dvě situace, první, teploty jader se drží do 60stupňů max, spíše se pohybují kolem 56, druhý, teploty vystoupají nad 75. V nastavení nic neměním, nemá na to vliv okolní teplota, odvětrávání skříně nic. Jediné, na co jsem přišel je, že když teploty stoupají na vyšší hodnoty, dojde na začátku zátěže ke stabilnímu (s 1.3 na 1.26+ a drží se na nišší hodnotě) propadu napětí Vcore, pokud teploty nestoupají tolik, je napětí Vcore jen s malými kmity v průběhu testu (celou hodinu, na začátku testu se podle propadu napětí dá poznat jak to bude probíhat).
Věděl by někdo radu?
základní deska: Gigabyte P35-DS3P
procesor: intel Q9550
paměti: 4x 1GB DDR2 800 (A-Data)
grafika: Asus 4770
zdroj: Chieftec 850W
chladič: ColerMaster hyper 212 dva větráky na chladiči.
v Biosu vypnuto CPU enhanced a Eist function, paměti na standart a časování auto, PCI-E na 100, voltaž na DDR +0,2 MCH + 0,05 a procesor je a 3,6 (8,5*400) jinak nic.
Děkuji za pomoc
Teploty CPU
Re: Teploty CPU
Asi ten jav chces skor vysvetlit nez poradit...
Podla mna je to sposobene samotnym testom. OCCT, prime95, orthos a vsetky tieto softy zatazuju behom testu rozne casti procesora, cash...
V OCCT zrovna velkost blokov dat nie je vidno, ale keby si testoval s prime, alebo orthosom, tak by si si pri opakovanom teste vsimol, ze vzdy sa to deje pri urcitej velkosti blokov. Neviem ci to spravne nazyvam.
Ja to vidim aj na wattmetri, cpu je nonstop vytazene na 100% a aj tak, to v urcitom momente robi rozdiel aj 40W. Po case to znova klesne.
Stupanie teploty je potom logicke a pokles Vcore tiez. Napajacie obvody dostavaju maximalne zabrat. Ak to nema vplyv na stabilitu a ta teplota pri teste po maxime aj klesa, tak by som neriesil. IMO je to normalne.
Podla mna je to sposobene samotnym testom. OCCT, prime95, orthos a vsetky tieto softy zatazuju behom testu rozne casti procesora, cash...
V OCCT zrovna velkost blokov dat nie je vidno, ale keby si testoval s prime, alebo orthosom, tak by si si pri opakovanom teste vsimol, ze vzdy sa to deje pri urcitej velkosti blokov. Neviem ci to spravne nazyvam.
Ja to vidim aj na wattmetri, cpu je nonstop vytazene na 100% a aj tak, to v urcitom momente robi rozdiel aj 40W. Po case to znova klesne.
Stupanie teploty je potom logicke a pokles Vcore tiez. Napajacie obvody dostavaju maximalne zabrat. Ak to nema vplyv na stabilitu a ta teplota pri teste po maxime aj klesa, tak by som neriesil. IMO je to normalne.
Re: Teploty CPU
tak děkuju za vysvětlení, nechám to být na stabilitu to nemá žádný vliv a při reálném testování (hezký výraz pro nonstop hraní her) jsem se nedostal s teplotou nad 55 stupňů na jádře a jelikož dále pokoušet procesor zatím nebudu, jsem spokojen ještě jednou dík za pomoc