Presne tak, takže mohol by som opísať v stručnosti aj story z jednotky, keďže to zrejme väčšina hráčov registrovala, kto nehral nech nečíta
Tak, hlavná postava Jack Ryan sa nešťastnou náhodou po páde lietadla nad stredom Atlantiku ocitá ako jediný človek, ktorý prežil túto katastrofu a jeho záchranou je maják, ktorý je cestou do podvodného mesta Rapture projektom Andrewa Ryan pre najinteligentnejších ľudí vtedajšej doby ako útočište pred vojnou. Bol to raj na zemi (vlastne ani nie na zemi

) , kde mohli všetci využívať svoj potenciál ako chceli, umelci mohli tvoriť bez cenzúry a podobne. Ako zlatý klinec všetkého bola na dne mora objavená látka zvaná ADAM, ktorú obsahoval istý druh morského slimáka. Na základe tejto látky bolo možné vytvoriť špeciálne produkty (v hre nazývané plazmidy), ktoré dávali ľuďom žijúcim v Rapture heroické schopnosti po ich použití, lenže celý tento objav sa zvrhol do revolúcie, ktorá bola spôsobená závislosťou na látke ADAM a z Rapture sa stalo občianskými bojmi rozvrátené mesto z geneticky upravenými tvormi-splicermi (bývalí ľudia).
Ako prostredník na zhromažďovanie ADAMA z mŕtvych tiel slúžia malé dievčatká Little Sisters, ktoré v spoločnosti ich ochrancov BIG DADDY, z nich vysávajú podarenou striekačkou túto vzácnu látku.
To je asi o zákonitostiach Rapture to najpodstatnejšie a presne do takéhoto sveta sa dostáva hráč z Jackom.
Hneď s počiatku sa ho pomocou vysielačky ujme istý Atlas, ktorý mu ukazuje cestu a vysvetľuje všetky zákonitosti v Rapture a slúži ako šikovne vymyslený tutorial.
Počas hry zistíte, že celá revolúcia bola vyvolaná hlavnými aktérmi Andrewom Ryanom tvorcom mesta a rukou ľudu ale v podstate v úlohe záporáka Frank Fontaine (viď môj nick

).
Okrem toho sa môžte oboznámiť s nezávideniahodnými osudmi ľudí žijúcimi v Rapture.
Spomínané Little sisters môžte zachrániť alebo vyťažiť, samozrejme až po zabití železného monštra BIG DADDYHO, z ktorým prístup k Little sister jednoducho nevykšeftujete ani tu v bazári...
DADDY je skutočnou výzvou, ale najmä to že ak little sister zachránite získate tým len veľmi málo látky ADAM, ktorú budete životne potrebovať a preto je hra za "klaďasa" ďalším orieškom pre skúseného hráča.
Viac zo samotného príbehu je mi ľúto prezradiť, ak by som mal niekomu pokaziť radosť ale ak by niekto chcel... v poho stačí napísať...

CPU:Intel C2D E4300 1,8@2,71 GHz, Doska: Gigabyte G33 S2l, RAM: A-Data Vitesta 2x1Gb 800Mhz, VGA: Sapphire Radeon HD 5750 Vapor-X 1Gb, PSU: Seasonic rev. f3 400W, HDD: WD 250Gb