Ondro1: Tusis zle, ESS stoji na 1 pocitac na 1 rok ~1500 Sk (nova licencia) a potom obnovovanie je uz za ~1000 Sk rocne [
link]. Navyse, ak by dotycny mal ISIC kartu, tak 50% zlava na to.
K teme: Vcera som chcel cosi odskusat a nutne som potreboval zavirit jeden pocitac. 3 hodiny som browsil s Windows XP + IE 8 po webe, ale za toho boha sa mi nepodarilo zavirit. Ja som tomu proste vobec nerozumel, prehliadal som vsemozne stranky s crackmi, snazil sa stahovat rozne downloadery, ale nikde som nenarazil na virus podobny tomu, co som chcel (Win32/Agent ci Win32/Kryptik.AF, popripade nejaky Dropper, ktory by to potahal). Nachadzal som nekonecne zoznamy skodlivych domen po internete, ale bud to uz boli predane domeny, alebo jednoducho nefungovali. Ako pisem, za tie tri hodiny som nenatrafil na JEDINY virus.
Napriek tomu hovorim, ze je potrebne mat antivirus, nie preto, lebo zazracne stiahnete crack a bude tam virus, ale prave preto, lebo na regulernej stranke bude vlozeny iframe so skodlivym scriptom a podobne. Pripadne pride nejaky sikovny kamarat so zavirenym USB klucom.
Najvacsou ochranou je vsak rozumne spravanie, teda aktualizovany Windows, nie IE 6, aktualizovana Java, Flash a Adobe Reader, vypnuty Autorun, a potom sedliacky rozum, cize k prezretiu online videa urcite netreba stahovat VideoCodec.exe a na stranke
http://wincasheasily.cn" onclick="window.open(this.href);return false; som urcite nevyhral 100 000 €. No a raz za cas je dobre si prejst pocitac roznymi utilitkami a anti-rootkit scannerom, lebo pokial schytas nejaky rootkit, tak castokrat ti nepomoze ani antivirus a treba to odstranovat rucne, co moze dopadnut zle (nenabootujes Windows).
Konkretny AV zavisi od tovjich osobnych preferencii. Do urcite miery sa mozes riadit tymi kdejakymi testami, ale predsa len su to volake vzorky a nemusi to vzdy odpovedat skutocnosti. NOD32 je urcite kvalitny a podporis slovensky produkt a mas k tomu v cene aj slovensku podporu. Z inych produktov mna osobne zaujal nemecky G-DATA, ktory sa dost derie dopredu dobrou detekciou (myslim, ze pouziva naraz dve rozne scanovacie jadra), ale pocul som, ze podpora mimo nemecka je biedna.
EDIT: Okruhle vyrocie, 1024 prispevkov
EDIT 2: Nasiel som zaujimavu stranku s par testami -
http://www.anti-malware-test.com/ - NOD32 tam trochu prepada. Podla popisu rozne nestandardne testy (aktivne infiltracie, rootkity, ...). Len jedina vec mi vadi na tej stranke a sice, ze je z Ruska a cirou nahodou ziskal Kaspersky AV v 8 testoch 7-krat prve miesto a 1-krat druhe miesto. Bud je to taky uzasne dobry a nedoceneny antivirus, alebo su tie testy pochybne/podplatene. Ostatne antivirusy sa rozne striedaju hore dole, co mi pride v AV svete normalne. Ale zas musim uznat, ze maju ku kazdemu AV pekne popisane, co s ktorou infiltraciou urobil a co zanechal v systeme.