Vypinanie Hdd
- QlimaxXx
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 03. Júl, 2009, 13:59
Vypinanie Hdd
Chcem sa opytať použiva tu niekto nejaky soft na vypinanie hdd za behu pc ? Môže častejšie vypinanie HDD nejako poškodiť ? Proste mam v pc 4hdd, na prvom je Win na druhom soft a hry a na tretiom a štvrtom su filmy a chcel by som ich pri nepouživani proste vypnuť,,,pc mam nonstop online a dost mi vadi ked mi bežia všetky disky čo moze iba jeden najdolezitejsi ostatne mozu oddychovať a hlavne jeden z nich ma už chytene ložisko a dost ho počuť,,,,da sa taketo niečo zrealizovať ??
- Danix64
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00
Re: Vypinanie Hdd
vo Windowse je to v správe napájania. (Štart - do vyhľadávania napíš napájanie (Možnosti napájania) - zmeniť nastavenie schémy - zmeniť pokročilé nastavenia napájania)
Spoiler: ukázať
- QlimaxXx
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 03. Júl, 2009, 13:59
s tym som sa hral už davno nastavil som vypinanie hdd po troch minutach a prd pomohlo disky vkuse bezia,,,,,v noci som trocha patral a našiel som soft RevoSleep a naozaj funguje ktorykolvek disk mozem offnut a nič ho neprebudi dokonca zmizne s počitača a kedykolvek ho mozem naspat zapnut a je hned pripraveny na pracu,,,ma to vyhodu nižšieho hluku (konecne ) a teploty,,,len sa bojim či im tym nejako neubližim ? čo myslite ?
V spravcovi zariadeni to nasledne vyzera asi takto :
http://img210.imageshack.us/img210/3241/saewer.jpg
V spravcovi zariadeni to nasledne vyzera asi takto :
http://img210.imageshack.us/img210/3241/saewer.jpg
s tym poskodenim HDD to tak bude ze sa rapidne zvysuje moznost ze ti HDD odide... vlastna skusenost
mal som v PC 2x HDD: WD Raptor 150BG na system + hry a WD 640GB AAKS na data... na raptore my bezal WinXP vsetko bez problemov.... az prisli Win7 RC tak na skusku som ich hodil na datovy disk WD 640GB... kedze sa my celkom zapacili tak som ostal a Xp som prestal pouzivat... no 7 RC mali defaultne nastave zrejme vypinanie datoveho disku pri urcitej dobe necinnosti tak sa ten raptor vypinal a zapinal podla potreby kedze boli na nom aj hry tak to bolo ako na hojdacke raz praca vo Wine potom oddych v gamese atd..
az si po cca 3 mesacnom behu a neustalom vypinani a zapinani pocas behu PC ten raptor povedal DOST a uz ho viac neroztocim....
cize po tejto skusenosti na data urcite nejake 5400ot. HDD s co najmensou spotrebou ale urcite ho nehat bezat pocas celej doby zapnutia PC ako by sa mal vypinat a zapinat...
mal som v PC 2x HDD: WD Raptor 150BG na system + hry a WD 640GB AAKS na data... na raptore my bezal WinXP vsetko bez problemov.... az prisli Win7 RC tak na skusku som ich hodil na datovy disk WD 640GB... kedze sa my celkom zapacili tak som ostal a Xp som prestal pouzivat... no 7 RC mali defaultne nastave zrejme vypinanie datoveho disku pri urcitej dobe necinnosti tak sa ten raptor vypinal a zapinal podla potreby kedze boli na nom aj hry tak to bolo ako na hojdacke raz praca vo Wine potom oddych v gamese atd..
az si po cca 3 mesacnom behu a neustalom vypinani a zapinani pocas behu PC ten raptor povedal DOST a uz ho viac neroztocim....
cize po tejto skusenosti na data urcite nejake 5400ot. HDD s co najmensou spotrebou ale urcite ho nehat bezat pocas celej doby zapnutia PC ako by sa mal vypinat a zapinat...
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Osobne mam zapnute vypinanie diskov vo fileservri - po hodine neaktivity. 3 minuty je kruto kratka doba, pri vypinani po hodine od poslednej diskovej aktivity to mas ale maximalne 24 vypnuti za den = nieco pod 9 tisic vypnuti za rok (to je samozrejme extrem, realne tolko neurobis). To pri beznom disku nie je problemova hodnota.
Inac rozdiel v spotrebe moze byt pri vacsom pocte diskov celkom vyrazny, idle s 8 beziacimi diskami vo fileservri je na urovni 78W, po vypnuti 7 diskov je spotreba 62W.
Takze ja osobne automaticke vypinanie schvalujem, ale pri rozumne nastavenej hodnote - minimalne pol hodina alebo viac. Nie par sekundove ci par minutove intervaly.
Inac rozdiel v spotrebe moze byt pri vacsom pocte diskov celkom vyrazny, idle s 8 beziacimi diskami vo fileservri je na urovni 78W, po vypnuti 7 diskov je spotreba 62W.
Takze ja osobne automaticke vypinanie schvalujem, ale pri rozumne nastavenej hodnote - minimalne pol hodina alebo viac. Nie par sekundove ci par minutove intervaly.
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Moderné disky majú maximálnu stanovenú hodnotu START/STOP na niekoľko desiatkach tisíc (napríklad VelociRaptor 50 000), takže by som sa častého vypínania nijako nebál.
Pochybujem, že niekto bude svoje disky používať niekoľko rokov a odídu mu týmto spôsobom, ak neodídu v záručnej dobe, tak potom už asi nikdy.
Pochybujem, že niekto bude svoje disky používať niekoľko rokov a odídu mu týmto spôsobom, ak neodídu v záručnej dobe, tak potom už asi nikdy.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
A nove disky WD maju napr. az 300000 Start/Stop cyklov (tie zo serie EARS).