GA-P55A-UD4: mínusové teploty CPU

Všetko o základných doskách, ich problémoch, možnostiach...
Dan.
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 22. Júl, 2009, 16:09

GA-P55A-UD4: mínusové teploty CPU

Príspevok od používateľa Dan. »

Na tejto doske sa mi občas stane, že v biose vypisuje mínusové teploty CPU (Core i5-750 @ 3,8 GHz). Keby som chladil dusíkom nepoviem :) , ale vzduchom, ajaj, neoblbne ma :D . Normálne v idle mám jadrá od 30 - 35. Chladím Noctuou NH-U12P SE2. Napríklad CPU mal naposledy - 128°C. Ono by ma to tak veľmi netrápilo, len mi zvykne mrznúť PC. Kompletne zamrzne, bez BSOD. Čo sa BIOSu týka, mal som tam verziu F7 (januárový), tam to tiež ukazovalo niekedy mínusové hodnoty, hneď ako vyšiel F9 (februárový) som ho flashol a stále to pretrváva. Môže to byť nejaká chyba dosky, alebo je to len bug? Btw. systém mi mrzne, ale menil som ramky, takže tie ešte pretestujem, no aj s predošlými pamäťami to ukazovalo mínusy... Teraz sa mi teda jedná hlavne o to. Vďaka všetkým za názory a nápady.

Dan.
Používateľov profilový obrázok
STENLY
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44

Re: GA-P55A-UD4: mínusové teploty CPU

Príspevok od používateľa STENLY »

no veď je to logické, že ti mrzne... pri mínusových stupňoch to predsa mrznúť musí :D
daj preč chladič, môžno sa procesor zohreje :cool: (len na vlastné riziko)

skús dať aj starší bios
skúšal si aj niektoré programy? napr. speedfan, HW monitor, Everest atď.
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
Dan.
Používateľ
Používateľ

Okay, tak aby bolo jasno :cool: .

1. chladič bol dole viac-krát, prepastovaný a na záťaž otestovaný linxom - prekvapivo nezamrzol (cca. 6 hodín - v aktuálnej teraz mrznúcej konfigurácii)
2. starší BIOS tiež vykazoval takéto teploty
3. CPU ID Hardware Monitor, Everest Ultimate a mnohé iné prirodzene používam, tam problém nie je. Preto som upriamil už v prvom poste pozornosť na fakt, že to vypisuje iba v BIOSe.
//edit: prepáč Stanley, neupriamil som na to v prvom poste tak jasne ako som si myslel, písal som to v chvate, beriem späť

Toť dôvod, prečo sem píšem, ak by som si už dačo nepreveril predtým, nenapísal by som... Ale aj tak vďaka, hádam sa postupne k niečomu dopracujeme...
Naposledy upravil/-a Dan. v Ut 13. Apr, 2010, 22:47, upravené celkom 1 krát.
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa faugusztin »

Vypni C1E, EIST, Turbo a vyskusaj ci ti to bude mrznut. Ak nie, tak je problem v tom, ze ti pri setreni energie cez EIST alebo C1E naordinuje doska priliz nizke napatie pre CPU.
Dan.
Používateľ
Používateľ

C1E, EIST aj Turbo sú a boli vypnuté. Zapnuté mám jedine C3/6/7 states...
Najväčší problém mi ale robí indikácia príčiny, tj. zatiaľ mi to zamrzlo pri spustených filmoch, hrách a pri GPU teste v 3D marku... Nikdy v idle. A stáva sa to nepredvídateľne. Nedokážem to vyprovokovať... resp. neviem ako by som mohol. Máš nejaký tip prosím ťa?
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Aku mas graficku ?
Dan.
Používateľ
Používateľ

Gigabyte ATI Radeon HD 5850

//edit: hodil som zostavu do podpisu, aby bol prehľad...
Dan.
Používateľ
Používateľ

Okay, tak mám novinku, práve mi zamrzol aj pri browsovaní tu na PC.sk... :furious2:

Mimochodom, podozrieval som a podozrievam ramky, ale Memtestom som nechal prebehnúť asi 5 kompletných testov za sebou a bez chýb... Dal som im aj manuálne časovanie 9-9-9-24-2T ako je uvádzané výrobcom na 1520MHz, takisto to zamrzlo. 5 slučiek v memteste nemusí byť dosť (teda ak by to mali byť ramky)?

Čo mi ale nedá je fakt, že ani raz nedá BSOD, len zamrzne a koniec.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Daj si to do tagu spoiler, aby si neporusoval pravidla podpisu :).

Co sa tyka grafickej, predpokladam ze mas posledny finalny BIOS pre tvoju dosku.
Co sa tyka RAM, tak sa skus pozriet tu :
http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... =9&t=62517" onclick="window.open(this.href);return false;
Dan.
Používateľ
Používateľ

Spoiler vyriešený.

Celkom som neporozumel tomuto:
faugusztin napísal:Co sa tyka grafickej, predpokladam ze mas posledny finalny BIOS pre tvoju dosku.
?
faugusztin napísal:Co sa tyka RAM, tak sa skus pozriet tu :
http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... =9&t=62517" onclick="window.open(this.href);return false;
Hehe, ak si všimneš, valistar tam hodil link na moju tému, toť bol i môj problém, vlastne som nato prišiel ešte skôr než Gabo, toto mám ale nové ramky... Práve dnes som robil memtest s oddýchnutými a 0 errors.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Gigabyte P55 dosky (aj ked ty uz mas P55A) mali problem s ATI (mrznutia v UVD rezime, zvacsovanie kurzoru a podobne) - a tento problem vyriesil novsi bios pre zakladovku.
Dan.
Používateľ
Používateľ

Ach tak, no jo, flashnutý hneď ako vyšiel...
Dochádzajú mi nápady... :?
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Skus vyradit zo vzorca graficku kartu, aby sme vylucili problemy HD5xxx (je ich zopar) - teda skus si niekde zohnat na otestovanie inu graficku, idealne nejaku ATI 2xxx az 4xxx (kedze pre 1xxx a starsie su ine ovladace).
Dan.
Používateľ
Používateľ

Tak TO... bude problém.

Inak vravíš, že tých problémov pri HD5xxx je zopár... sú iba softvérového charakteru, či aj hardvérového?
faugusztin
Moderátor
Moderátor

No boli tie veci s kurzorom, padmi pri UVD, niektore karty (hlavne 57xx, ale obcas aj 58xx) robia GSOD (seda obrazovka smrti), 5870 maju v idle prilis nizke takty takze sa objavuju v tmavych oblastiach zelene bodky. To su mne zname chyby :). Prve 2 problemy som vyriesil updatom BIOSu zakladovky, posledny som vyriesil Catalyst profilom, kde som zvysil 2D takty na 300/500 z povodnych 157/300.

Návrat na "Základné dosky"