U ASUS Crosshair IV Formula používám stále 0707 BIOS. Delší čas jsem ASUSku neměl, ovšem musím uznat, že jsem s ní velmi spokojen a jedná se o vynikající desku nejen z hlediska vzhledu a overclockingu. Ano, má jisté bugy, se kterými jsem se postupně nedobrovolně seznámil

Chladičem se pro tento kousek stal Xigmatek 1283 Dark Knight kde jsem vyměnil přiložený fan chladič za výkonnýScythe Ultra Kaze 3000rpm

OS: windows XP SP3 32-bit no tweaking, pokojové teploty se pohybovaly mezi 20-22 C.
Fotky sestavy:
Crosshair IV+Xigmatek

stavba

1090T a 965 BE

Stabilita:
Započal jsem testovat s napětím 1.44V na CPU, NB i RAM jsem nehnal na maximum, ale nechal je přibližně na průměrných hodnotách pro tento procesor. K mému překvapení, kdy jsem začal testovat s tímto napětím na 1.44V a počáteční frekvenci 4 GHz se stále nic nedělo a CPU jel průchody jeden za druhým jako po másle. Od hranice 4100 MHz a napětí 1.44V jsem byl již pozitivně šokován. V tu chvíli mi už bylo jasné, co mám za kousek a teorie o SN se mi potvrdila

S 1.44V jsem dosáhl až na metu 4 226 MHz a 2800 MHz na NB

Další kroky však již pokračovaly velmi ztuha...Ovšem v tu chvíli vysněná hranice 4300 MHz se nakonec povedla

Nejprve se podíváme na superpi 1M
run1 s 4573 MHz 3034 MHz NB

run2 4595 MHz 2992 MHz NB 15.11s :shock:

Zde se ještě zlepším, CPU držel superpí i nad 4600 MHz, ovšem za cenu chyby ve výpočtu. Zde tedy budu muset přidat buď na napětí (z 1.53 na 1.55V) a nebo, což je jisté, nastavím časování RAm a pochopitelně pořádnou frekvenci RAM.Bylo to dnes spíše tak narychlo, i tak Český+SR rekord s daným chlazením a třetí na světě s AMD Cílem je pod 15s.
A nyní trošku náročnější benchmarky na procesor
Cinebench R11 na 4357 MHz s 1.51V 7.02bodů

Cinebench R10 na 4380 MHz

Oblíbené wprime
wprime32M na 4415 MHz = 5.766s (tohle nebylo nadoraz, tlačil mě však již čas)

wprime 1024M na 4358 MHz = 181.64s

Zde to bude již těžší...Zkoušel jsem run i na 4378 MHz, avšak někde kolem 85% se PC restartoval.
Později se můžete těšit na testování v 64-bit systému, dalším zlepšování benchmarků v x86, laděním RAM a jejich vliv na apliakční výkon...a proč ne validace 4800 MHz se vzduchem???

Zatím jsem dosáhl na tuto metu: 4 768 MHz s 1.53V

Domnívám se, že je to orpavdu silně nadprůměrné na vzduchové chlazení, tento výsledek je zatím nejlepší na světě se vzduchovým chlazením !.

Závěr: Domnívám se, že AMD Thuban je doposud nejpovedenějším procesorem AMD co do absolutního výkonu, spotřeby a OC potenciálu. Chtěl bych zároveň upozornit, že se nejedná v tomto preview o běžný kousek, ale opravdu nadprůměrně dobrý (a jsem za něj set sakra rád, že se poštěstilo), čekejte u sebe cca hodnoty o 100-150 MHz nižší.
Závěr: Domnívám se, že AMD Thuban je doposud nejpovedenějším procesorem AMD co do absolutního výkonu, spotřeby a OC potenciálu. Chtěl bych zároveň upozornit, že se nejedná v tomto preview o běžný kousek, ale opravdu nadprůměrně dobrý (a jsem za něj set sakra rád, že se poštěstilo), čekejte u sebe cca hodnoty o 100-150 MHz nižší.