OC pomoc
- icefire
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48
OC pomoc
Takze som totalny noob ohladom OC, mam preto na vas skusenejsich otazku,
Mam E8200 a chcem ho nataktovat. Idle ma 2,0GHz, normalne 2,66GHz, napatie od 0.8500V-1.3625V, teraz ma v OS 1,104V.
Chladic mam Gelid Tranquillo a k tomu 2x Noctua na 750RPM.
Co sa tyka mojich otazok:
1. pojdem do BIOS-u, pozriem si hodnotu FSB, teraz mam 2660GHz/333Bus=8, Multi v Idle je 2000/333=6. Aku hodnotu teda mam nastavit na primerane OC bez zvysenia napatia na zaciatok?
2. ked zvysim Bus, tak sa zvysi aj hodnota frekvencie RAM?
3. napatie mozem davat v rozmedzi co som uviedol hore?
Vdaka za odpoved
Mam E8200 a chcem ho nataktovat. Idle ma 2,0GHz, normalne 2,66GHz, napatie od 0.8500V-1.3625V, teraz ma v OS 1,104V.
Chladic mam Gelid Tranquillo a k tomu 2x Noctua na 750RPM.
Co sa tyka mojich otazok:
1. pojdem do BIOS-u, pozriem si hodnotu FSB, teraz mam 2660GHz/333Bus=8, Multi v Idle je 2000/333=6. Aku hodnotu teda mam nastavit na primerane OC bez zvysenia napatia na zaciatok?
2. ked zvysim Bus, tak sa zvysi aj hodnota frekvencie RAM?
3. napatie mozem davat v rozmedzi co som uviedol hore?
Vdaka za odpoved
Spoiler: ukázať
- zachary
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 23. Mar, 2007, 08:00
Re: OC pomoc
neviem nájsť, akú máš dosku
1. musíš skúšať, dosť závisí od konkrétneho kusu cpu, predpokladám že hodnoty máš nastavené na auto.. pre začiatok skús napr. 375, potom skúšaj kroky o 10, pokiaľ to bude stabilné + sleduj stabilitu, teploty atď.. (ja som sa s mojím E8400 dostal z 3,0 na 3,7 bez akéhokoľvek nastavovania voltáže, všetko na auto)
2. áno, preto najprv taktuj len cpu, aby to nestabilitu nespôsobila ramka, voltáž na ram by som pridal napr. na 1.9 V a snažil by som sa držať v hodnotách frekvencie ram 800-850 Mhz, 2N, časovanie na default
3. teoreticky áno, ale tie medzné hodnoty sú extrémy .. fajn by bolo, keby si sa dostal s voltážou cpu pod 1.2 V
na sledovanie cpu: teploty napr. coretemp, stabilita + záťaž IntelBurnTest, ostatné cpu-z
1. musíš skúšať, dosť závisí od konkrétneho kusu cpu, predpokladám že hodnoty máš nastavené na auto.. pre začiatok skús napr. 375, potom skúšaj kroky o 10, pokiaľ to bude stabilné + sleduj stabilitu, teploty atď.. (ja som sa s mojím E8400 dostal z 3,0 na 3,7 bez akéhokoľvek nastavovania voltáže, všetko na auto)
2. áno, preto najprv taktuj len cpu, aby to nestabilitu nespôsobila ramka, voltáž na ram by som pridal napr. na 1.9 V a snažil by som sa držať v hodnotách frekvencie ram 800-850 Mhz, 2N, časovanie na default
3. teoreticky áno, ale tie medzné hodnoty sú extrémy .. fajn by bolo, keby si sa dostal s voltážou cpu pod 1.2 V
na sledovanie cpu: teploty napr. coretemp, stabilita + záťaž IntelBurnTest, ostatné cpu-z
- icefire
- Pokročilý používateľ
Vdaka zachary, co sa este tyka bodu 2. RAM-ky musim taktovat, ak taktujem CPU alebo je to len vhodne? Mam totiz 800MHz A-DATA Gaming Series a neviem, kolko toho vydrzia.
Ak by som menil len FSB na CPU, podtaktuje sa mi v IDLE na tych 2,0GHz aj po OC?
Ak by som menil len FSB na CPU, podtaktuje sa mi v IDLE na tych 2,0GHz aj po OC?
si nastav delicku na RAM a mas po probleme, ze ci ti to RAMky vydrzia. Z voltazou sa netrap. Ja som svoj CPU dotiahol na to co mam v podpise bez zvysenia voltaze A keby ti to bolo malo tak vzdy pomalicky o jeden krok pridavaj dokial to nebude stabilne, samozrejme vsetko ma svoje maxima, tak to moc neprezen
Inak po 2 rokoch na OC fore sa pytat ako sa robi OC
Inak po 2 rokoch na OC fore sa pytat ako sa robi OC
myPC CPU:AMD Ryzen 7 5700X3D, MB:Gigabyte B550M K, RAM:32GB G.SKILL DDR4 3200 MHz CL16, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
- icefire
- Pokročilý používateľ
newmi ohladom RAM mam iba toto (po prepnuti na manual):
DRAM Voltage
DRAM Frequency - 667-800-1000-1111
A nic viac, ziadna delicka. Co teda mozem urobit?
DRAM Voltage
DRAM Frequency - 667-800-1000-1111
A nic viac, ziadna delicka. Co teda mozem urobit?
- icefire
- Pokročilý používateľ
Uz som aj spravil OC, najvyssie stabilne bez zmeny napatia bolo FSB 390, CPU ma teda frekvenciu 3119MHz v zatazi, 2339MHz v IDLE.
napis presny typ dosky, pripadne aj biosu.
Inak, ked to tam nie je, tak by sa to mohlo dat vyriesit flashnutim biosu. Ja to tiez povodne nemal a musel som si najst bios pre moju dosku, kde uz bola moznost delicky RAM.
Ale ked sa nemylim, tak ked nastavis 667MHz a budes zvysovat FSB, tak z tych 667 sa ti to tiez bude zvysovat. Cize to by mohla byt ta "delicka". Ale neviem ako presne sa to uz pocita. Mne to v Biose ked zvysim FSB rovno ukaze aj o kolko MHz isli hore RAM.
Inak, ked to tam nie je, tak by sa to mohlo dat vyriesit flashnutim biosu. Ja to tiez povodne nemal a musel som si najst bios pre moju dosku, kde uz bola moznost delicky RAM.
Ale ked sa nemylim, tak ked nastavis 667MHz a budes zvysovat FSB, tak z tych 667 sa ti to tiez bude zvysovat. Cize to by mohla byt ta "delicka". Ale neviem ako presne sa to uz pocita. Mne to v Biose ked zvysim FSB rovno ukaze aj o kolko MHz isli hore RAM.
myPC CPU:AMD Ryzen 7 5700X3D, MB:Gigabyte B550M K, RAM:32GB G.SKILL DDR4 3200 MHz CL16, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
to je malo, dalej ta asik RAM nepusta, skus ju dat na tych 667 v Biose a dvihaj este FSB. Napatia nechaj tak zatial.icefire napísal:Uz som aj spravil OC, najvyssie stabilne bez zmeny napatia bolo FSB 390, CPU ma teda frekvenciu 3119MHz v zatazi, 2339MHz v IDLE.
- icefire
- Pokročilý používateľ
Nemam ziadne ine nastavenia ohladom pamati, je to proste low-end doska. BIOS mam samozrejme najnovsi.
A co sa tyka dalsieho problemu - po OC mi nefunguje Asus Xonar
A co sa tyka dalsieho problemu - po OC mi nefunguje Asus Xonar
hm cosi sa mi mari ze som dakedy tu nafore cosi cital o tom ze po OC nesiel dakomu ten Asus Xonar. Ale neviem uz ako sa to riesilo. No nebolo to po OC ale mozno to pomoze http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... ar#p548190
- icefire
- Pokročilý používateľ
Ale ja nemam PCI, ale PCIE verziu. Proste zmizlo pri starte aj Xonar Centrum a v spravcovi zariadeni sa objavi nezname zariadenie. Nesuvisi to s frekvenciou PCIE slotu?
A co sa tyka toho OC.
Ked dam 400FSB, RAM nemozem nastavit na 667, ale najmenej 800. Ak necham tieto hodnoty, zostava sa sice zapne, ale neprebehne ani BIOS testing, nic. RAM su pritom certifikovane na 800MHz.
A co sa tyka toho OC.
Ked dam 400FSB, RAM nemozem nastavit na 667, ale najmenej 800. Ak necham tieto hodnoty, zostava sa sice zapne, ale neprebehne ani BIOS testing, nic. RAM su pritom certifikovane na 800MHz.
Moze byt.
No tak ked ti Bios nedava viac moznosti tak moc toho nenapretaktujes
No tak ked ti Bios nedava viac moznosti tak moc toho nenapretaktujes
- zachary
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 23. Mar, 2007, 08:00
problém môže byť v doske - ja nemám síce tiež nič moc dosku, ale frekvenciu pamäte si nastavujem až po nastavení fsb, a vtedy mi ponúkne viac možností (vypočíta podľa aktuálnej hodnoty fsb)
t.j. ramky nemusíš taktovať, len im vhodne nastaviť frekvenciu a časovanie podľa aktuálneho fsb
pokiaľ necháš zapnuté šetriace funckie, tak ti pôjdu aj stav idle aj burn, tak ako si to uviedol
pri týchto funkiách však nedosiahneš max. OC, prípadne pri vysokom OC budeš musieť dvíhať napätia a hrať sa s tým
k tej zvukovke - neviem, skús postnúť čo máš za dosku, možno to bude nejakým nastavením .. kedysi sa nastavoval pci-lock alebo niečo v tom zmysle, aby sa frekvencia na slotoch nezvyšovala úmerne s frekvenciou fsb, neviem ako je to v súčasnosti, nestretol som sa s takým problémom
t.j. ramky nemusíš taktovať, len im vhodne nastaviť frekvenciu a časovanie podľa aktuálneho fsb
pokiaľ necháš zapnuté šetriace funckie, tak ti pôjdu aj stav idle aj burn, tak ako si to uviedol
pri týchto funkiách však nedosiahneš max. OC, prípadne pri vysokom OC budeš musieť dvíhať napätia a hrať sa s tým
k tej zvukovke - neviem, skús postnúť čo máš za dosku, možno to bude nejakým nastavením .. kedysi sa nastavoval pci-lock alebo niečo v tom zmysle, aby sa frekvencia na slotoch nezvyšovala úmerne s frekvenciou fsb, neviem ako je to v súčasnosti, nestretol som sa s takým problémom
- icefire
- Pokročilý používateľ
PCIE lock freq tam mam, dal som ho na 100, ale aj pri defaultnom nastaveni (ak netaktujem) a dam 100, cely boot vymrzne.
Casovanie RAM tam je, ale hodnoty netreba menit a nizsie frekvencie pri vyssom FSB mi aj tak nedovoli. Inak frekvencia RAM sa mi meni podla FSB, ale minimum, co mozem dat pri 400FSB, je 800MHz a vtedy to neprejde bootom.
Doska je Asus P5QPL-AM.
Casovanie RAM tam je, ale hodnoty netreba menit a nizsie frekvencie pri vyssom FSB mi aj tak nedovoli. Inak frekvencia RAM sa mi meni podla FSB, ale minimum, co mozem dat pri 400FSB, je 800MHz a vtedy to neprejde bootom.
Doska je Asus P5QPL-AM.