PC sa mi náhodne vypína už nejaký čas, pričom som nerobil žiadnu hardwarovú alebo softwarovú zmenu. Častejšie sa vypína pri záťaži (ale aj v idle) a častejšie keď je vyššia okolitá teplota (ale nezistil som nič čo by sa v PC prehrievalo). Je to ako keby vypli prúd, ale repráky i monitor bežia ďalej. Pri pokuse znovu zapnúť PC naskočia len fany na plné otáčky a je treba odpojiť komp. z elektriny a počkať cca 10 min a potom sa dá zapnúť a ani netreba prestavovať bios a ani Windows nič nehlási, jednoducho sa PC správa ako keby mu nič nebolo. Myslel som si, že problém je v cmoske, ale pri kontrole voltmetrom mala batéria napätie 3 V teda také ako je na nej uvedené. Ďalšia úvaha smerovala k CPU nakoľko vypínanie je častejšie pri záťaži, ale opakovane sa komp. vypol aj v úplne nečinnom stave. Max teplotu CPU v záťaži som mal 55 C, ale PC sa vyplo už aj pri teplote 45 C. PC je v nepretaktovanom stave, pamäte prešli v memteste bezchybne.
Má to dosť veľký súvis s okolitou teplotou nakoľko v zime sa PC vypol veľmi zriedka kedy a aj to vždy len pri veľkej záťaži. Teraz v lete je to na dennom poriadku, pričom vzduch zo zdroja nie je horúci (dvojjadro X2, GPU 5770ka, 2x2 Gb RAM, 250 Gb HDD a TV karta nemôžu 600W zdroj veľmi zaťažiť), CPU ako som už písal mal max 55 C, GPU max 65 C, HDD tiež v norme, takisto chipset mal max nejakých 40 C. Case mám otvorenú nonstop a pre istotu som dal do nej aj 2 9cm Noctui, ale nič sa nezmenilo. Vyskúšal som aj prepäťovú ochranu a aj zapojiť PC od iného el. obvodu v byte, ale nič nepomohlo.
Má tiekto nejaké nápady čo by som ešte mohol skúsiť? Asi by bolo najlepšie vymeniť dosku a prípadne aj zdroj, ale to by som chcel nechať na ako posledné riešenie. Ďakujem.
Náhodné vypínanie PC
Re: Náhodné vypínanie PC
Skús napísať presný model základnej dosky...
PC1 Intel Core i7-4960X@4,8GHz . ASRock X79 Extreme 11 . 32GB Corsair Dominator 2133MHz DDR3 . Zotac GTX 1080Ti . Samsung 850 PRO 256GB . Samsung 840 1TB . SF Leadex 750W . AOC Q3279VWFD8 . Noctua
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
PC2 i5-2500K . Noctua NH-U12 . ASUS P8Z68-V PRO . 16GB G.Skill Ripjaws X . EVGA GTX 1070 SC . Intel 530 240GB . Samsung 850 PRO 2TB . COUGAR GX-600W . Lian Li PC-V1010A - Silver . ASUS Xonar Essence STX + HD555
- rudo959
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00
Asus M3N72-D, CPU 7750 BE, GPU Gigabyte 5770, zdroj Zalman 600W. Dnes sa komp síce vôbec sám od seba nevypol (a to bolo dosť teplo), ale pri reštarte už nenabehol a to sa stalo opakovane a ostal v rovnakom stave ako keď sa vypínal (teda po zapnutí všetky fany naplno, ale systém nenabehol - pomohol reset cmos). Vyskúšal som ešte odpojiť DVD napaľovačku, ale nepomohlo ani to.
Teda keby som to mal celé zhrnúť: 1. Vypína sa častejšie pri vyššej teplote okolia
2. Vypína sa častejšie pri vyššom výkone (ale nie je to pravidlo)
3. Porucha má progredujúci charakter (od dnes po reštarte nenabehne, ale tiež nie vždy)
V zdroji asi problém nebude, to by sa PC asi vypol, ale po zapnutí by mal nabehnúť normálne.
Teda keby som to mal celé zhrnúť: 1. Vypína sa častejšie pri vyššej teplote okolia
2. Vypína sa častejšie pri vyššom výkone (ale nie je to pravidlo)
3. Porucha má progredujúci charakter (od dnes po reštarte nenabehne, ale tiež nie vždy)
V zdroji asi problém nebude, to by sa PC asi vypol, ale po zapnutí by mal nabehnúť normálne.
- rudo959
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00
Ďakujem za odpovede.
- Tomasjerry
- Používateľ
- Dátum registrácie: St 12. Jan, 2005, 20:00
Takze odporucam pustit mam test na RAM, ale testovat RAM jednotlivo a vo vsetkych slotoch, ak ti neukaze ziadnu chybu, alebo ak sa restartne, ci nebodaj sa vypne, chyba bude v doske. Tiez by som skontroloval uchytenie toto titerneho chladica na doske, ci sedi, ale ak to mas v zakure, tak to nedavaj dole. Ja som mal ten isty problem co sa tyka restartov na doske MSI s chypsetom AMD 690 G. Po vymene za new dosku rev 2 uz mi to bezi (klop klop na drevo) nastastie 1 rok dobre. Takze testuj testuj testuj, vela zdaru.
AMD Ryzen™ 7 3700X, ASROCK X470 Taichi, 16 GB RAM 3200 MHz, ASUS 2080Ti, Samsung SSD 256GB + Samsung Evo SSD 256GB + 2TB HDD,LG DVD +/-rw, Frakcial 600 W Newton R3
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)
To vsetko v LIAN LI PC-X1000 :)