Canon A720 IS - kvalita fotografií

Všetko o digitálnych fotoaparátoch, fotkách, problémoch s nimi ...
Používateľov profilový obrázok
zachary
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 23. Mar, 2007, 08:00

Canon A720 IS - kvalita fotografií

Príspevok od používateľa zachary »

zdravím, poprosím radu skúsenejších fotografov, i keď sa to týka kompaktu :)

takže otázka je jednoduchá - pri ktorom z nasledujúcich nastavení môžem očakávať čo najlepšiu možnú kvalitu fotiek? (nejde mi teraz o absolútne rozmery foto, MPix, ale o celkovú kvalitu fotky - t.j. menší šum atď.)

8 MPix // 5 Mpix // 3 Mpix ...
normálny // jemný // superjemný mód (asi kompresie ??)

- fotka robená s nastavením superjemný 5 Mpix má takú istú veľkosť v MB ako fotka jemný 8 Mpix - v čom je teda rozdiel? aké nastavenia mi odporúčate? doteraz som všetko fotil na nastavení jemný a 5 Mpix
PC:
Spoiler: ukázať
CPU: i5-7600K + Noctua NH-U12F | MB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5 | RAM: 2x8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX | GK: Gainward GeForce GTX1060 6GB | SSD: Crucial MX100 256GB | HDD: Seagate Barracuda LP 2TB @ Scythe Quiet Drive | DVD-RW: Samsung SH-S223F | audio: on board + HyperX Cloud + Kurzweil KS-40A | PSU: Corsair RM 750i | fans: 3x Noctua, Enermax | case Corsair 330R carbide series| LCD Dell S2721DGFA | Rapoo E9270p + Logitech G500
LIVESTRONG
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00

Re: Canon A720 IS - kvalita fotografií

Príspevok od používateľa MaxMan »

Podla mna rozlisenie asi velmi nehra rolu, kludne fot aj na 8Mpix. Hodne zalezi od kompresie - nastav vzdy na superjemny - cize najvyssia kvalita.

Inak co ti brani nafotit vo vsetkych rozliseniach a kvalitach jednu scenu a potom porovnat vysledky?
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
zachary
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Pi 23. Mar, 2007, 08:00

Príspevok od používateľa zachary »

nebráni mi nič, len som čo sa týka fotenia úplný amatér, fotím na defaultných režimoch a málokedy sa hrám s nastaveniami (väčšinou nie je čas sa s tým hrať), teda neviem čo si mám na fotke všímať ako vadu a čo nie

chcel som to vedieť hlavne z hľadiska odstránenia šumu a podobných vád spôsobených obyčajnou kompaktovou optikou a snímačom - či sa napr. znížením rozlíšenia resp. tej kompresie dosiahne nejaké zlepšenie v tomto smere
PC:
Spoiler: ukázať
CPU: i5-7600K + Noctua NH-U12F | MB: Gigabyte GA-Z270X-Gaming K5 | RAM: 2x8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX | GK: Gainward GeForce GTX1060 6GB | SSD: Crucial MX100 256GB | HDD: Seagate Barracuda LP 2TB @ Scythe Quiet Drive | DVD-RW: Samsung SH-S223F | audio: on board + HyperX Cloud + Kurzweil KS-40A | PSU: Corsair RM 750i | fans: 3x Noctua, Enermax | case Corsair 330R carbide series| LCD Dell S2721DGFA | Rapoo E9270p + Logitech G500
LIVESTRONG
MaxMan
Redaktor
Redaktor
Dátum registrácie: Po 18. Okt, 2004, 14:00

Príspevok od používateľa MaxMan »

Prave na otazku ohladom sumu si odpovies sam vyskusanim vsetkych rozliseni a nastaveni. Nafotit 9 fotiek Ti zaberie par minut a potom si ich porovnaj - aky vysoky sum a kompresiu vidno.

Ku kompresii:
Superjemny je najmensia kompresia, cize najmenej artefaktov vo fotke.

Ak vsak chces vytrieskat z fotaku co najviac, nahod si tam CHDK z chdk.wikia.com
Ja ho pouzivam vo svojom Canon A710IS. Zivy histogram je super pomocka aj pre amatera vo foteni.
Ani srnky netušia čo som mal/mám...
pEpinko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 19. Máj, 2008, 09:31

Príspevok od používateľa pEpinko »

Moje pozorovanie je asi take, ze najlepsie je fotit na najmensej moznej kompresii (v tomto pripade superjemny) a najvyssom moznom rozliseni. Zmensovanie nechat az na postprocess. Totiz nizsie rozlisenie sa vo fotoaparatoch realizuje prevzorkovanim nativneho rozlisenie (to je spravidla najvacsie). Byvaju nejake vyjnimky (tusim sa to vola extra opticky zoom - vyrez z fotky).

Návrat na "Digitálna Fotografia"