Čaute,
mám malý problém s pretaktovaním, teda hlavne s napätím CPU... mám dosku viz. popis, Asus P5B Deluxe... musel som nahrať najnovší BIOS, aby mi vôbec CPU išiel... chcem sa spýtať, čo všetko v BIOSE mám zmeniť, keď chcem zdvíhať zbernicu? default mám 333 FSB, a pomaly som začal experimentovať... dal som 389 FSB, čo je 3.5 Ghz, delička pamätí je na najmenšom (1:1, respektíve 1:2) a voltáže som všetky nechal auto... spustil som CPU-Z a tam mi ukazuje napätie cca 1.5V! teplota ukazovala cez 65 stupňov... tak som to zmenil ručne, na 1.275 a teraz mi v CPU-Z ukazuje 1.224V a pri maximálnom zaťažení cca 55 stupňov... aká má byť optimálna voltáž CPU pri ľahkom pretaktovaní? mal by som zmeniť aj iné voltáže z auto na iné? čo všetko treba nastaviť okrem týchto vecí čo spomínam? díky moc za rady...
C2D E8400 pretaktovanie - problém
C2D E8400 pretaktovanie - problém
Apple @ Mac Mini [2014]
CPU:Intel Core i5 @ 2.8 GHz RAM:8 GB DDR3 1600 Mhz
VGA:Intel Iris Graphics HDD:Fusion Drive 1TB
PSU:max. 85W LED:Samsung 40" UltraHD @ 4K
PS3 Xbox360
Yamaha YZF-R6R Supersport
Re: C2D E8400 pretaktovanie - problém
nepotrebujem si nič čítať, viem o tom dosť, ja potrebujem poradiť od niekoho, kto má ten istý CPU...
Apple @ Mac Mini [2014]
PS3 Xbox360
Hm, pán sčítaný
Snaž sa preskočiť takt FSB nízko pod 400FSB, radšej daj rovno 400. 965-kový čipset totiž ešte nemal možnosť meniť FSB Strap, teda je okolo tých 380 - 390FSB severný mostík veľmi namáhaný. Na 400FSB + sa ale prepne na nižší Strap, teda aj stabilita je lepšia (klesne ale zároveň veľmi mierne výkon pamätí).
Napätie CPU - ak je to C0 revízia tak daj aj 1,3V (pre istotu, neskôr sa môže skúsiť znížiť), u E0 revízie môžeš aj menej. Samozrejme, čím nižšie tým lepšie. Procesor má hraničnú teplotu pri cca 100°C, takže to je bez problému.
Pridaj aj napätie pre FSB zbernicu (FSB Termination) oproti pôvodnej hodnote, takisto pre NB (NB Vcore). Zvyšovať samozrejme len v prípade nestability, niekedy sa ale oplatí nastaviť defaultné hodnoty aj ručne, aby si to doska nenastavovala zbytočne vysoko.
Spread Spectrum - Disabled, PCIe na 100, prípadne 101, PCI na 33.
Snaž sa preskočiť takt FSB nízko pod 400FSB, radšej daj rovno 400. 965-kový čipset totiž ešte nemal možnosť meniť FSB Strap, teda je okolo tých 380 - 390FSB severný mostík veľmi namáhaný. Na 400FSB + sa ale prepne na nižší Strap, teda aj stabilita je lepšia (klesne ale zároveň veľmi mierne výkon pamätí).
Napätie CPU - ak je to C0 revízia tak daj aj 1,3V (pre istotu, neskôr sa môže skúsiť znížiť), u E0 revízie môžeš aj menej. Samozrejme, čím nižšie tým lepšie. Procesor má hraničnú teplotu pri cca 100°C, takže to je bez problému.
Pridaj aj napätie pre FSB zbernicu (FSB Termination) oproti pôvodnej hodnote, takisto pre NB (NB Vcore). Zvyšovať samozrejme len v prípade nestability, niekedy sa ale oplatí nastaviť defaultné hodnoty aj ručne, aby si to doska nenastavovala zbytočne vysoko.
Spread Spectrum - Disabled, PCIe na 100, prípadne 101, PCI na 33.
díky, takéto niečo som potreboval čo sa týka CPU, je to revizia E0, zatiaľ fungujem na 3.5 Ghz (389 FSB) pri 1.275V (v biose), systém je zatiaľ stabilný aj pri hrách, aj zaťažení, teplota do 57 stupňov... SpreadC mám disabled, no PCIe a PCI som nechal na default... mám to zmeniť?
Napätie pre FSB zbernicu a NB som pozeral, ale neviem aká je default, tak sa do toho nechcem moc púšťať... pokiaľ to mám stabilné, môžem to tak nechať? Lebo FSB zbernicu ukazuje 1555, keď som taktoval AMD, musel som to vždy znížiť násobičom, aby som sa držal u hranici okolo 1000, no neviem ako u Intelu... RAMkám som dal napätie 2.1V, keďže mám 800 Mhz CL4... to by malo byť ok nie?
Napätie pre FSB zbernicu a NB som pozeral, ale neviem aká je default, tak sa do toho nechcem moc púšťať... pokiaľ to mám stabilné, môžem to tak nechať? Lebo FSB zbernicu ukazuje 1555, keď som taktoval AMD, musel som to vždy znížiť násobičom, aby som sa držal u hranici okolo 1000, no neviem ako u Intelu... RAMkám som dal napätie 2.1V, keďže mám 800 Mhz CL4... to by malo byť ok nie?
Apple @ Mac Mini [2014]
PS3 Xbox360
Bez problému daj 400FSB, bude to tak lepšie. Aj výkon vyšší, aj NB menej namáhaný.
Ak je to stabilné, je to v poriadku a nič meniť netreba. Keď dosiahneš frekvenciu akú chceš, skús ale znižovať napätia - kvôli teplotám a spotrebe. Ja som zvykol pri takomto pretaktovaní vždy nechať zapnuté aj funkcie pre šetrenie energie - ak to je stabilné.
Ak je to stabilné, je to v poriadku a nič meniť netreba. Keď dosiahneš frekvenciu akú chceš, skús ale znižovať napätia - kvôli teplotám a spotrebe. Ja som zvykol pri takomto pretaktovaní vždy nechať zapnuté aj funkcie pre šetrenie energie - ak to je stabilné.
tak FSB 400, napätie CPU znižovať nebudem, CPU-Z hlási 1.224 čo je asi optimum nie? zapal som aj šetrenie energie, systém vyzerá byť stabilný, díkes za rady...
Apple @ Mac Mini [2014]
PS3 Xbox360
Gudas, mám ešte pár dotazov... skúšam akurát 4.0 Ghz (445 FSB), a zatiaľ v poho, NB core default, CPU 1.3V v biose... ramky mi pri 800 Mhz pri CL5 idú na 1.8V, pri CL4 2.1V... momentálne ale bežia 890 Mhz CL5, ale nastavil som im pre istotu 2.1V... myslíš, že by mohli by takejto frekvencií a CL5 bežať aj na 1.8V? alebo jednoducho treba vyskúšať? rated FSB ukazuje 1780 Mhz, nie je to moc?
Apple @ Mac Mini [2014]
PS3 Xbox360
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
rated FSB je 4XFSB takže s tým nič nenarobíš
pokiaľ je to stabilné nie je čo riešiť
2.1 na ram ešte nie je žiaden extrém, ved im skús znížiť napätie a uvidíš, nejaké presné hodnoty ti nikto nepovie, je to kus od kusu
pokiaľ je to stabilné nie je čo riešiť
2.1 na ram ešte nie je žiaden extrém, ved im skús znížiť napätie a uvidíš, nejaké presné hodnoty ti nikto nepovie, je to kus od kusu
Spoiler: ukázať
no, už som špekuloval dosť, ostal som na 3.6 Ghz, ramky idú v duali 800 Mhz 4-4-4-12, takže spokojnosť, viac mi aj tak netreba...
treba mi novú grafickú =)
díky dexo
treba mi novú grafickú =)
díky dexo
Apple @ Mac Mini [2014]
PS3 Xbox360