Problem s CPU P4
Problem s CPU P4
Nazdar, nedavno som kupil novy CPU Pentium4 3GHz HT (predtym Celeron 2GHz) najpv isiel PC normalne lenze teraz mi stale vypina hry. A cim dalej tak castejsie proste len taky vypne a vyhodi chybu, niekedy restartuje aj cely PC. Teraz mi pravidelne pri zapnuty PC na chvilu zamrzne BIOS a zresetuje. V podstate ziadna hra sa neda hrat niekedy vypne po niekolkych minutach niekedy po hodine (zalezi od narocnosti hry). Zdroj mam teraz novy 400W predtym som mal 300W. A teraz len par dni dozadu a tusim aj vcera mi nabehla modra smrt ato len tak ked som bol na nete a nic narocne som nerobil. Teplota CPU je bez zatazenia 42C pri hrach cez 60C do asi 65C ked som skusal testovat CPU cez OCCT tak teplota vysla na 70C ale PC vobec neviplo nezamrzol nic pekne si isiel ale pri hrach takuto teplotu ani nedosiahne a vypne hru. Neviete cim to moze byt ? Kym som mal Celerona vsetko islo v pohode.
Re: Problem s CPU P4
Ked vypne hru tak niekedy ani chybu nenapise a niekedy len ze sa stala nejaka chyba a odoslat neodoslat spravu o chybe. Nic viac.
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
zdroj mas aku znacku?
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Kingston FURY 32GB DDR4 3600 MHz CL18 Beast Black | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi 14T 256GB
Xiaomi 14T 256GB
Znacka zdroja je Rexpower a k predoslej otazke ci som preinstaloval win. Tak co som menil CPU som nepreinstalovaval zatial ide win dobre bez problemou tak myslim ze nebolo nutne ho zas reinstalovat. Ak vidim ze uz ide windows pomaly alebo ze je zavireny tak vtedy ho reinstalujem.
- glirpi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 03:36
problem, ktory popisujes mal aj moj znamy. stretol a riesili sme to po prvy krat. ako pises, z neurciteho dovodu mu komplet vsetky hry padali bez akejkolvek hlasky alebo z hlaskou ze nieco sposobilo chybu v niecom. CPU taktiez malo absolutne normalne teploty, vsetko sme otestovali CPU, RAM, GPU vsetko preslo testami normalne, ale hry padali stale, sem tam mu seklo aj systemom bez priciny.
prisli sme na to ze mu to sposobuje prehriatie RAM. on totizto vymenil chladic na CPU a miesto BOX tam dal poriadny SCYTHE Orochi, ktory ale nemal taky ofuk na RAM ako mal maly box chladic a tak sa mu ram proste moc zahrievali .. pri jemnom dotyku sa na ploche chladica ram nedal prst udrzat .. strane horuce. navyse mal aj velmi zle rieseny airflow v skrinke (vlastne ziadny).
skus teda otvorit bocnicu spustit hru a ked to padne tak sa jemne dotknut ramky na ktoru dociahnes aku ma na dotyk teplotu.
mozno je toto aj tvoj problem.
znamemu som poradil kupu novej poriadnej skrinky a rozhodol sa pre NZXT HADES ktoru mu schvalujem a co je skrinka zo super vetranim a ma k dizpozicii aj 3x tepelne cidla v zakladnej vybave. takze jeden sme dali na hdd, jeden na chipset dosky a jeden na RAM. teraz maju jeho ramky cca 44 stupnov a problemy s padanim prestaly.
prisli sme na to ze mu to sposobuje prehriatie RAM. on totizto vymenil chladic na CPU a miesto BOX tam dal poriadny SCYTHE Orochi, ktory ale nemal taky ofuk na RAM ako mal maly box chladic a tak sa mu ram proste moc zahrievali .. pri jemnom dotyku sa na ploche chladica ram nedal prst udrzat .. strane horuce. navyse mal aj velmi zle rieseny airflow v skrinke (vlastne ziadny).
skus teda otvorit bocnicu spustit hru a ked to padne tak sa jemne dotknut ramky na ktoru dociahnes aku ma na dotyk teplotu.
mozno je toto aj tvoj problem.
znamemu som poradil kupu novej poriadnej skrinky a rozhodol sa pre NZXT HADES ktoru mu schvalujem a co je skrinka zo super vetranim a ma k dizpozicii aj 3x tepelne cidla v zakladnej vybave. takze jeden sme dali na hdd, jeden na chipset dosky a jeden na RAM. teraz maju jeho ramky cca 44 stupnov a problemy s padanim prestaly.
Pri/pred výmenou procesora si resetoval/ClearCmos bios? ....
Akú tam máš grafiku? ...
Postupoval by som takto: stiahni a vypáľ na CD GoldMemory, nabootuj z CD, spustí sa test RAM ....pokiaľ bude čo len jedna detekovaná chyba - je problém jasný (pomôže zníženie frekvencie, zbýšenie časovania alebo napätia) ....
Ak budú ramky v poriadku (a píšeš, že OCCT bežalo bez pádu), tak spusť Furmark - otestuješ ním grafickú kartu (jej stabilitu - sleduješ prípadné artefakty v renderovanom obraze a takisto sleduješ teplotu grafiky) ....
Ad zdroj: nič horšie si nenašiel?
Akú tam máš grafiku? ...
Postupoval by som takto: stiahni a vypáľ na CD GoldMemory, nabootuj z CD, spustí sa test RAM ....pokiaľ bude čo len jedna detekovaná chyba - je problém jasný (pomôže zníženie frekvencie, zbýšenie časovania alebo napätia) ....
Ak budú ramky v poriadku (a píšeš, že OCCT bežalo bez pádu), tak spusť Furmark - otestuješ ním grafickú kartu (jej stabilitu - sleduješ prípadné artefakty v renderovanom obraze a takisto sleduješ teplotu grafiky) ....
Ad zdroj: nič horšie si nenašiel?
Zalman GS1000SE, Asus M4A89GTD-Pro, Phenom II X4 945@3,8GHz, Scythe Mugen 2, Asus RX460 4GB, Seasonic X-560
Asus UX410UA
Asus UX410UA
Tak som dal otestovat RAMky tym GoldMemory a pri 35% naslo 2 chyby tak som to potom zrusil.
Moze to byt aj tym ze, ked som som dal P4 tak nepracoval na tych 3GHz ako by mal ale na 2,1GHz tak som mu zvisil f na tych 3GHz a snim sa zvysila f aj RAMiek. Ale zas potom som skusal dat f spät na 2GHz a stym aj RAMky menej ale aj tak vypinalo hry. Cize mal by som zvisit to casovanie alebo napätie ? Snad nesu RAMky v ri.. a netreba nove. Mam tam 1GB DDR400 a 512MB DDR400
Moze to byt aj tym ze, ked som som dal P4 tak nepracoval na tych 3GHz ako by mal ale na 2,1GHz tak som mu zvisil f na tych 3GHz a snim sa zvysila f aj RAMiek. Ale zas potom som skusal dat f spät na 2GHz a stym aj RAMky menej ale aj tak vypinalo hry. Cize mal by som zvisit to casovanie alebo napätie ? Snad nesu RAMky v ri.. a netreba nove. Mam tam 1GB DDR400 a 512MB DDR400
- elementar
- Sponzor fóra silver
- Dátum registrácie: Ut 16. Mar, 2010, 22:34
uz len to ze mas 2 rozne ramky.. tak tam moze byt chyba.. a ak este niesu rovnakej znacky a casovania.. tak.. ak si taktoval a pred tym si neznizil nasobic na ramkach tka sa necuduj
Spoiler: ukázať