Som úplny zaciatocnik v Linuxe, ako rozbehat tuto funkciu:

Všetko o operačných systémoch...
POZOR: žiadny WAREZ
Googler1
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 22. Jan, 2011, 23:19

Som úplny zaciatocnik v Linuxe, ako rozbehat tuto funkciu:

Príspevok od používateľa Googler1 »

Caute chcel by som sa spytat ako sa da na klasickom pc pripojeneho na net (s dynamickou ip) spravit samba server?
Chcel by som to spravit tak ze server bude pristupny z celeho internetu nie len z LAN siete a to tak ze tomu serveru (PC) bude priradena klasicka verejna IP a bude stacit ked sa na tuto ip dostanem prakticky z akehokolvek pc priamo cez win a funkciu pripojenie sietovej jednotky. Tym by som chcel docielit to ze nebudem musiet na kazdy takto pripojeny pc instalovat nejakeho FTP klienta alebo nejaky VPN tunel alebo nieco podobne. Samozrejme ze pokial si tu sietovu jednotku hodim do PC tak pri kazdom pokuse o nalogovanie sa na server bude vyzadovane prihlasovacie meno a heslo a po spravnom zadani tychto udajov by som chcel vidiet prakticky cely obsah HDD servera. Potom budem môcť kopirovat subory na server, stahovat zo servera, pozerat subory priamo na servery povedzme nejaky film by som si pozrel priamo zo servera bez toho aby som ho musel stahovat zo servera na pc a pozriet az potom (POZOR nejedna sa o vzdialenu plochu alebo nieco podobne proste vsetko by islo len cez win bez dalsich softov) na tento ucel by som chcel pouzit sambu
Viem ze toto cele sa da spravit pretoze to mame takto zariadene vo firme (akurat ze ten firemny server ma staticku ip ale pokial by niekto vedel ako takyto server spravit len cez staticku ip tak by som si ju tiez prehodil na staticku v tom nie je problem)
Aku distribuciu zvolit?

Este som cital ze sa to robi pomocou nejakeho ssh protocolu ale vobec neviem aky je to protocol
THX za odpovede
Používateľov profilový obrázok
jararak
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00

Re: Som úplny zaciatocnik v Linuxe, ako rozbehat tuto funkci

Príspevok od používateľa jararak »

samba sa pozuvia pre linux clienta ak je server windows, ty vsak tento server chces mat linux, v tom pripade odporucam NFS

ssh - zdialena sprava, commandline na server, taktiez si cez toto spojenie vies forwardowat porty takze aj ked mas otvorene len ssh, vies si posuvat rozne protokoly cez to.

co sa tyka distribucie - nieco normalne = debian, ziadne bunta a suse a ine kraviny pre deti

co sa tyka dynamickej ip = svojho casu na t-come som pouzival no-ip.org, tam som mal utilitku - ona sa na moju domenu - jararak.no-ip.org priradila moju verejnu ipcku ktora bola momentalne aktualna. mal som za routrom celu zverinu, asi 2-3 windowsy, 1 solaris server, spolu mozno 20-30 portov a nemal som problem.
Watching you ...

Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Re: Som úplny zaciatocnik v Linuxe, ako rozbehat tuto funkci

Príspevok od používateľa faugusztin »

Sambu podla mojich vedomosti na internet nedostanes, na to zabudni. Server sice mozes vyvesit (porty 137 a 139 tusim), lenze to nic nezmeni na tom ze klienti ti na broadcast spravu tvoj server na internete nenajdu.

Mimochodom, na FTP nepotrebujes ziadneho klienta. Na to mas browser, este aj Windows explorer ti FTP zvladne.

Návrat na "Operačné Systémy"