Intel Core i7-2600K: OC mu veľmi nevonia
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Re: Intel Core i7-2600K: OC mu veľmi nevonia
Cafte chalani,
poradte mi prosim ako dosiahnem, aby sa mi zobrazovalo podtaktovanie CPU (tak ako ma faugusztin) v HWInfo32. Vsetky setriace rezimy mam zapnute (dokonca aj ked dam bios default) a ani za boha neviem docielit, aby mi tento soft ukazoval, ze sa cpu podtaktoval
Stale ho mam na 3,4 GHz a volty na 1,2...skace to len o nejake desatinky. Aida64 mi ukazuje, ze v idle ide na 1,6Ghz a 0,9V, no to je jediny program ktory mi to ukazuje. Este aj turbo boost gadget mi ukazuje od 3,4 - 3,8, obcas to na sekundu skoci uplne dole, ale v zapati hned hore. CPU-Z mi pre zmenu nefunguje vobec
Neviem akym programom si to mam zmonitorovat, aby som sa uistil, ze sa podtaktuvava. Uz som kua aj windows na cisto preinstaloval (ale aj z ineho dovodu)
poradte mi prosim ako dosiahnem, aby sa mi zobrazovalo podtaktovanie CPU (tak ako ma faugusztin) v HWInfo32. Vsetky setriace rezimy mam zapnute (dokonca aj ked dam bios default) a ani za boha neviem docielit, aby mi tento soft ukazoval, ze sa cpu podtaktoval
Stale ho mam na 3,4 GHz a volty na 1,2...skace to len o nejake desatinky. Aida64 mi ukazuje, ze v idle ide na 1,6Ghz a 0,9V, no to je jediny program ktory mi to ukazuje. Este aj turbo boost gadget mi ukazuje od 3,4 - 3,8, obcas to na sekundu skoci uplne dole, ale v zapati hned hore. CPU-Z mi pre zmenu nefunguje vobec
Neviem akym programom si to mam zmonitorovat, aby som sa uistil, ze sa podtaktuvava. Uz som kua aj windows na cisto preinstaloval (ale aj z ineho dovodu)
Naposledy upravil/-a Kyselinka v Ne 10. Apr, 2011, 23:14, upravené celkom 1 krát.
Nainstaluj si Gadget : All CPU Meter 3.5 .... Ten pekne detekuje frekvenciu CPU ( pri zapnutom Coretemp aj teplotu CPU ) ....
http://addgadget.com/
Osobne mam vsetky setriace fukncie vypnute .... Zapnute TURBO + nastavene dynamicke V a CPU sa pekne podtaktovava na 1,6Ghz pri 1 V
http://addgadget.com/
Osobne mam vsetky setriace fukncie vypnute .... Zapnute TURBO + nastavene dynamicke V a CPU sa pekne podtaktovava na 1,6Ghz pri 1 V
Delid CPU --- AM5 / 1700
PC1: MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D - sooon RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ??? SSD: WD Black SN850 1TB PSU: FSP Hydro Ti PRO 1 000W CASE: Streacom BC1 LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
PC2: MB: Gigabyte Z790 EAGLE AX CPU: Intel Core i5-12400 + AC Freezer 36 RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: ASUS DUAL RX 6600 SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: ???? CASE: Streacom BC1
COOLING PC1 → CPU: Alphacool Core 1 + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
PC1: MB: Asus ROG CROSSHAIR X670E GENE CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D - sooon RAM: G.SKILL 32GB 6800MHz CL34 Trident Z5 RGB VGA: ??? SSD: WD Black SN850 1TB PSU: FSP Hydro Ti PRO 1 000W CASE: Streacom BC1 LCD: 32" ASUS ROG Swift PG32UCDM KEYBOARD / MOUSE / PAD: Logitech MX Keys + Logitech G305 + A4tech X7 SOUND: Creative Gigaworks T20 II + Bang & Olufsen Beoplay H95
PC2: MB: Gigabyte Z790 EAGLE AX CPU: Intel Core i5-12400 + AC Freezer 36 RAM: G.SKILL 48GB 8000MHz CL40 Trident Z5 RGB VGA: ASUS DUAL RX 6600 SSD: Kingston KC3000 1TB PSU: ???? CASE: Streacom BC1
COOLING PC1 → CPU: Alphacool Core 1 + TG AMD Mycro Direct-Die Pro RGB V1 VGA: ??? RAM: IceManCooler Nickel Block + Heatsink RADIATOR: TECO TK 2000 Chiller PUMP: 3x D5 TUBING: EK 16/12 FITTING: Barrow 16/10 + Koolance QD3 FANS: 10x ARCTIC P12 PWM PST CONTROLLER: Aquacomputer OCTO FLOW SENSOR: Aquacomputer High Flow LT FILTER: IceManCooler F40 Glass Filter
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Kyselinka, a mas fixnu voltaz alebo dynamicku ? Pretoze ak mas fixne nastavenu voltaz, tak ti ju nic nenit nebude. Musis pouzivat volbu Dynamic Voltage (DVID).
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Nooo teraz akurat studujem manual a vidim, ze CPU Feature ma dost dalsich podpoloziek.faugusztin napísal:Kyselinka, a mas fixnu voltaz alebo dynamicku ? Pretoze ak mas fixne nastavenu voltaz, tak ti ju nic nenit nebude. Musis pouzivat volbu Dynamic Voltage (DVID).
Spoiler: ukázať
Takze dynamic voltage? Musim vyskusat (zrejme to bude tu, ze? Power Technology - This item allows you to select the Intel Dynamic Power technology mode)....neviem ako je tato funkcia nastavena, mam vsetko na default. Vzdy ked som OC-ckoval, nastavil som iba pozadovany nasobic, CPU voltage, RAM XMP na enabled (to mam vzdy), EIST disabled, C1E disabled (tieto setriace rezimy som vypinal cez polozku Green Power) - to je vsetko co som nastavoval. Ked som to vracal do defaultu, dal som jednoducho restore defaults a nastavil iba RAM XMP enabled a boot priority HDD. Skusim ako mi radite, ale az rano lebo som v praci....zatial diky moc.
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Ani jedno z tych. Bohuzial na MSI ti nepoviem kde to je, ja nemam MSI.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Doska zreklamovana ... ze vraj je uplne dead. Nic na nej nejde a asi ani netusia co jej je ... kazdopadne vymena kus za kus ... no to este skusim poriesit, kedze taku dosku ja nepotrebujem.Brandoo napísal:BTW, moja dosla sla na RMA. Nepresvedcil som ju, aby sa znova schopila.
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
ja len davam link na celkom fajn gadgety, ak o nich niektori nevedia (maju priame citanie teploty bez potreby softu, je tam CPU aj GPU gadget)
http://orbmu2k.de/
http://orbmu2k.de/
čaute po dlhšej dobe som sa zasa hral s procesorom
http://imageshack.us/f/571/asasasac.png/ iba 4,7 GHz ale na dynamickom napätí, na tom screne je napätie 1,428 V nieje to moc na 4,7 GHz ? (nejako mi vychádza že od hodnoty 4,5 GHz na každých ďalších 0,1 GHz potrebujem 0.030 V) v idle sa pekne napätie zníži na 1.068 V a takt 1.6 GHz
Bude to chcieť ten lepší chladič lebo Freezer už má dosť
http://imageshack.us/f/571/asasasac.png/ iba 4,7 GHz ale na dynamickom napätí, na tom screne je napätie 1,428 V nieje to moc na 4,7 GHz ? (nejako mi vychádza že od hodnoty 4,5 GHz na každých ďalších 0,1 GHz potrebujem 0.030 V) v idle sa pekne napätie zníži na 1.068 V a takt 1.6 GHz
Bude to chcieť ten lepší chladič lebo Freezer už má dosť
-
- Pokročilý používateľ
Mas velmi podobny kusok ako co mam ja ... Tiez mi ide na 4.7GHz pri podobnom napati. Radsej ho drz pod 1.4V. Mne konkretne ide na 4.6GHz 1.375V-1.384V uz viac ako 24 hodin pod zatazou F@H sucastne s hrou BC2
Aby to kazdy chapal ... mam velku ulohu, SMP 8 a sem tam si zahram aj BC2 so zvysenou prioritou hry. Obcas zacne posekavat ... zvysim prioritu a je to lepsie
Je pre mna vyhodnejsie znizovat vykon vo F@H ako pauzovat ulohu. Pri pauze sa straca viac kreditu ako pri spomaleni.
Len takato enormna zataz na PC ma aj svoje dosledky. Ako napr.
Teploty 128C, 123C, 0C, -60C su na mojej doske bezne
Aby to kazdy chapal ... mam velku ulohu, SMP 8 a sem tam si zahram aj BC2 so zvysenou prioritou hry. Obcas zacne posekavat ... zvysim prioritu a je to lepsie
Je pre mna vyhodnejsie znizovat vykon vo F@H ako pauzovat ulohu. Pri pauze sa straca viac kreditu ako pri spomaleni.
Len takato enormna zataz na PC ma aj svoje dosledky. Ako napr.
Teploty 128C, 123C, 0C, -60C su na mojej doske bezne
presne tak ho mám a ja na 4.6 GHz takže radšej pod 1,40 V ? Máš zvlášnu dosku skorej by som povedal program
-
- Pokročilý používateľ
To mi grafika zblbla ... jeden restart a je to v poho. Ale zrejme korenom problemu je zase len doska. Teplotne cidla na doske su tiez onicom.
No jo, neexistuje taky komponent co by nemal dake "muchy".
J radsej pod 1.4V, cim vyssie pojdes, tym viac problemov sa moze vyskytnut.
No jo, neexistuje taky komponent co by nemal dake "muchy".
J radsej pod 1.4V, cim vyssie pojdes, tym viac problemov sa moze vyskytnut.
Caute, tak konečne som aj ja prelomil 5 GHz hranicu a to aj s chladičom AC Freezer tep. max čo som zaznamenal 80 °C, otázka znie je možné provozovať dlhodobo tento procesor na 5 GHz ? Lebo napätie je 1,375 V + 0,150 V dynamické je to pekne stabilné (snáď vo všetko nemal som čas zatiaľ na testy) ale je to dosť vysoká hodnota, nieže by som 5 GHz potreboval ale keď je to stabilné prečo nie a 80 % času je PC na nete a kanc. práca to znamená že CPU je podtaktované. Ďakujem za odpoveď.
P.S. dôkaz http://img121.imageshack.us/img121/8394/sasay.png
P.S. dôkaz http://img121.imageshack.us/img121/8394/sasay.png
Môj názor? Späť na 4,2 až 4,5GHz pri oveľa nižšom napätí...aj tak ti 80% času mašina "chrápe"