caute, mam doma UPS+NAS v takejto zostave:
UPS: APC Power Saving Back-UPS Pro 550
NAS: QNAP TS-419P+
NAS HDD: 2x WD Caviar RE4-GP 2000GB
aktualne to mam nastavene tak, ze cez vikend bezi nonstop a cez pracovne dni zapne o 15:00 a vypne o 1:30 v noci. rozmyslam, ci je setrnejsie, efektivnejsie a z hladiska zivotnosti lepsie nechat bezat NAS nonstop (sam sa nastavi do stand by rezimu po necinnosti) alebo radsej takto vypinat a zapinat. neviem co je pre elektroniku lepsie .. neviem aky ma efekt moment zapnutia a teda neviem vyhodnotit ci je lepsie to mat radsej nonstop zapnute ..
NAS - nonstop alebo vypinat ?
Re: NAS - nonstop alebo vypinat ?
neboj, disky su uz stavane na castejsie vypinanie.. elektroniku maju usposobenu aby neboli prudovo (spicky) zatazovane.
v klude vypinaj..
jediny problem robi teplota resp. zmena teploty.. ale vypnutie 1x za den tomu neuskodi..
v klude vypinaj..
jediny problem robi teplota resp. zmena teploty.. ale vypnutie 1x za den tomu neuskodi..
Spoiler: ukázať
dik za info s vysvetlenim
osobne by som to aj nechal nonstop bezat .. len by som chcel vediet co je setrnejsie .. ale ked je to jedno, asi moze bezat aj nonstop cely rok .. co myslis ?
osobne by som to aj nechal nonstop bezat .. len by som chcel vediet co je setrnejsie .. ale ked je to jedno, asi moze bezat aj nonstop cely rok .. co myslis ?
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Pozri si spotrebu, vynasob 8760 (365 dni, 24 hodin), dostanes zhruba pocet Wh za rok. Pozri sa do cenniku tvojho poskytovatela energie, vynasob pocet kWh cenou za kWh a mas naklad za rok. To iste sprav so znizenym poctom hodin v pripade vypinania. Vysledok toho bude rozdiel, ktory bud budes riesit alebo nie .
takto, o tu cenu za spotrebu mi ani tak neide ako o vydrz disku nerad by som aby odisiel po 2och rokoch kvoli nespravnemu pouzivaniu .. to je to hlavne, preco som polozil tu otazku ale podla toho co si napisal, to vychadza tak ze je to viac menej jedno
-
- Moderátor
Nemyslim si ze to ma zmysel riesit. Ja napriklad uspavam disky kazdu hodinu...
neviem ako dlho robis to uspavanie, ale ak ti disk bezi nadalej spolahlivo .. tak dobre vediet ze to zvlada
-
- Moderátor
Starsie WD20EARS v servri maju 8-13 tisic hodin, ale su tam aj novsie a samozrejme aj par uplne novych WD20EARX. To som uz ale "vyradil" z toho servra 4ks WD10EADS ktore mali okolo 15 tisic hodin.
ten EARS som chcel aj ja povodne, len som nevedel zohnat v tom case .. ale dufam ze aj tie moje vydrzia, bo recenzia tvrdili ze je to biznis class a mali by dlho potiahnut .. uvidime. data ale nemam v mirrore tak pouvazujem ako to vyriesit .. mozno jeden disk dam mirror 1:1 (top citlive data) a dalsie 3 necham len tak ..