AHCi režim

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
Xenon
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 20. Dec, 2006, 02:00

AHCi režim

Príspevok od používateľa Xenon »

Ahojte. Na doske ASUS P5K som spojazdnil AHCI režim. Kedysi to išlo aj s integrovaným radičom od Intel-u, ale potom im vraj odobrali licenciu pre južný mostík ICH9 a ostalo to už len na ICH9R. Tak som ho spojazdnil na radiči JMicron, ktorý je na doske. Ten mi však dovolí pripojiť len 1 HDD. Vo Windowse mi ho ukazuje teraz, že sa dá odpojiť, teda mal by bežať v AHCI režime. Mne ide ale o NCQ, takže potrebujem zistiť, či funguje aj to. V HD Tune píše, že disk beží v ATAPI 7/ UDMA 6 režime, čo zodpovedá SATA jednotke. Kde je teda problém ? Ako sa to dá zistiť, či beží v AHCI ? Intel RST takisto nejde nainštalovať, keďže tá aplikácia je len na ICH 9R.

Inak, kebyže som mal napojené všetky disky na radič v AHCI režime a nainštalujem na jeden z nich OS, tak sa budú dať odpojiť všetky disky za chodu, či len ten, na ktorom je OS ? Lebo potom to stráca zmysel, načo by som odpájal disk, na ktorom je práve bežiaci OS ?

Inak BTW, pri tom disku mi píše, že Ultra DMA CRC Error Count je na úrovni warning v SMART-e. Vraj je zlý kábel. A poťet chýb, ktoré boli je 1. Doteraz som SMART na tom disku neskúšal, ale tak zatiaľ to ide úplne v pohode. Len neviem, či to nie je spôsobené tým, že konektor pre SATA z toho radiča JMicron je tesne pri grafickej karte, takže kábel som tam musel trochu "napchať", teda je trochu krivo, ale kábel úplne dolieha. Nemá žiadne výpadky. Tak teda neviem, či tomu veriť, či nie. Zasa jeden na PCTuning písal, že jemu to robilo pri všetkých HDD, čo mal a najstarší z nich má 7 rokov a funguje v pohode doteraz.
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Pentium Dual-Core E2220 @ 3.2GHz cooled by Noctua NH-U12P MB: ASUS Rampage Formula GRAFIKA: Sapphire ATI Radeon HD3870 512MB GDDR4 + Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB GDDR3 in CrossFireX RAM: 8GB DDRAM2 800Mhz Corsair XMS2 4-4-4-12 AUDIO: ASUS Xonar DX -> Ultimate Ears Triple.Fi 10 Pro PSU: Fortron SAGA 450W (peak 500W) LCD: LG L1953TR 19"
Používateľov profilový obrázok
Xenon
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 20. Dec, 2006, 02:00

Re: AHCi režim

Príspevok od používateľa Xenon »

Tak CrystalDiskInfo nič také nehlási, teda OK. :)
Spoiler: ukázať
CPU: Intel Pentium Dual-Core E2220 @ 3.2GHz cooled by Noctua NH-U12P MB: ASUS Rampage Formula GRAFIKA: Sapphire ATI Radeon HD3870 512MB GDDR4 + Sapphire ATI Radeon HD3850 512MB GDDR3 in CrossFireX RAM: 8GB DDRAM2 800Mhz Corsair XMS2 4-4-4-12 AUDIO: ASUS Xonar DX -> Ultimate Ears Triple.Fi 10 Pro PSU: Fortron SAGA 450W (peak 500W) LCD: LG L1953TR 19"

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"