Ahojte. Snad zakladam temu v spravnom vlakne. Opisem problem pekne od zaciatku.
Urobil som si doma FTP server zo stareho pc na ktorom fici Linux. Zo zaciatku som tam mal 160GB IDE disk, na nom ext4 filesystem. Samozrejme casom prislo na rozsirenie priestoru o 2TB HDD, ale kedze stara doska nema SATA tak som zakupil za par korun SATA radic v podobe PCI karty. Naformatoval som ho takisto s ext4. Vytvoril som v systeme volume group kde som vlozil zvysne volne miesto IDE disku + tych 2 TB z noveho disku cize ziadna particia na novom disku, len vytvoreny filesystem a pichnute do volume group. Nastal problem, ktory si neviem vysvetlit. V biose vidim IDE disk a takisto aj v menu radica ten 2TB SATA disk. Akonahle zacne nabiehat system dostanem hlasku ze nevie najst disk s ID xyz a takto to stoji respektive sa pokusa hladat dalej. Ak ten SATA disk odpojim skoncim po starte pri logine s hlaskou repair filesystem a samozrejme vytvorena volume group sa nenamountuje kedze chyba disk s ID xyz. PCI radic by mal byt v poriadku kedze sa dostanem do jeho menu bez problemov hned po POSTe. Takisto som skusil pripojit disk do systemu s WIN7 no on ho vidi ako RAW. Skusal som utilitku EXT2FSD ktora by mala vediet mountnut filesystemy ext2/3/4 pod winom ale kedze na tom disku nebola vytvorena ziadna particia ale bol iba pridany do volume group tak samozrejme som neuspel. Ale kedze Windows ten disk vidi chcel by som sa pokusit aspon o obnovu dat.
Viete mi prosim poradit? Som v koncoch.
Dakujem
HDD s ext4 problem
HDD s ext4 problem
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 3800XT@4,2GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: Gigabyte Aorus GeForce 1080 Ti 11GB, SSD1: Samsung 960 PRO 512GB, SSD2: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound card: Steinberg UR12, CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4, Case: Streacom BC1, Keyboard: Cooler Master MK750 Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Headphones: B&O Beoplay H95, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver
-
- Moderátor
- Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00
Re: HDD s ext4 problem
Skus nejake live DVD, napriklad Ubuntu, a potom sa skus pozriet ci to nahodou nebol Linux SW raid, nasledne skusit pripojit to pole v tom Live DVD envorimente, no a nakoniec ak sa to zadari tak udaje niekam odkopirovat.
Presny postup ti ale nenapisem, musel by som to hladat, rovnako ako ty.
Presny postup ti ale nenapisem, musel by som to hladat, rovnako ako ty.
Nie je zly napad skusit nejake live distro a zbuchat tu grupu tam. Najhorsie na tom je ze v tom volume boli fyzicky 2 disky, teda jeden a cast toho IDE a kedze do povodneho systemu sa uz normalne funkcne nedostanem (s funkcnym volume group) tym padom neviem zistit aka cast (od ktoreho sektoru) IDE dosku bola zahrnuta v tom volume.. Vacsiu hovadinu som fakt uz vyviest nemohol ked som dolial tych 80GB do 2TB. To sa stratilo ako kvapka vody vo vedre no vtedy som chcel vyuzit kazdy kilobajt nehladiac na to co sa moze stat a co sa stalo Kazdopadne dnes som uz zrusil dost nervov, pokracujem zajtra a dam vediet aky je progress. Snad sa to podari. Zatial vdaka
MB: Gigabyte Aorus AX370 Gaming 5, CPU: AMD Ryzen 7 3800XT@4,2GHz, RAM: 2x32GB G.SKILL RipJaws V 3200MHz, VGA: Gigabyte Aorus GeForce 1080 Ti 11GB, SSD1: Samsung 960 PRO 512GB, SSD2: Samsung 870 QVO 1TB, PSU: EVGA Supernova G2 750W, Sound card: Steinberg UR12, CPU Cooler: Noctua NH-D15 SE-AM4, Case: Streacom BC1, Keyboard: Cooler Master MK750 Brown, Mouse: Razer Deathadder V2, Headphones: B&O Beoplay H95, Mic: Rode NT1-A, Camera: GoPro 4 Silver
Takze podarilo sa to cez live. Pripojil som obe disky (aj ten IDE) do desktopu a nakopol live ubuntu. Z diskov to uz samo zistilo ze sa tam nachadza/l nejaky volume, stacilo ten volume obnovit cez jediny command, moutnut a ide to. Takze veselo zachranujem data. Ak by to niekoho zaujimalo tak kludne piste.
Diki faugusztin
Diki faugusztin