Digitálna zrkadlovka
Digitálna zrkadlovka
caute, potreboval by som poradiť pri výbere nového foťáku... veľmi sa v tom nevyznám takže si dám poradiť, cena okolo 700 eur
NTB: ASUS GL553VE: i7-7700HQ, NVIDIA GeForce GT 1050ti 4 GB, 16 GB RAM
Re: Digitálna zrkadlovka
čo budeš prevažne fotiť, chceš aj točiť video... zameranie
moje projektore cca 100"
P1: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=916
P2: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=975
P3: Optoma hd 141
P4: Wiewsonic led 4k
P1: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=916
P2: http://www.ritzy.cz/phpBB2/viewtopic.php?t=975
P3: Optoma hd 141
P4: Wiewsonic led 4k
Spoiler: ukázať
Tuto otazku som riesil posledneho polroka a vysla mi jasna volba, ak chces fotit a nie tocit video tak odporucam Nikon D90 s objektivom 18-105. Ak by si mal viac bubakov tak urcite D7000, ale kedze nemas tak D90. Ale zalezi ako velmi sa chces fotografovaniu venovat, lebo ak to chces len na take amatraske cvakanie bez toho aby si sa dako zaoberal pokrocilejsimi nastaveniami tak samozrejme mozes ist do niecoho jednoduchsieho/lacnejsieho.
MB: MSI Z77A-G45 CPU: Intel i7 2600k + Cooler Master Nepton 240M
DDR3: 2x8GB Kingston DDR3 1333MHz CL9 HyperX Fury White Series
VGA: GAINWARD GTX970 Phantom HDD: WD3200AAKS + WD6400AAKS
Zdroj: CORSAIR TX650 LCD: BenQ T2200HDA Case: Cooler Master Dominator
I AM NIKON
I AM NIKON
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
tiez sa priklanam k eosu .. ja mam 500D 18-55 + polarizacny filiter, fotky jedna basen
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Aby mal aj nejaky protipol oproti Canon-loverom, ja sa zase k EOS nepriklanam. Z neznameho dovodu nemam velmi rad fotaky Canon, pride mi to uz ako nejaka megamasovka.
Ja napriklad navrhujem SLT-A57 [klik]. V idealnejsom pripade SLT-A65, ale ten uz stoji 900,- € a to uz asi nie je "okolo" 700,- €.
Oproti Canonu 600D je SLT-A57 o rok novsi fotak. Ma takmer na milimetre rovnake rozmery, takze sa bude podobne drzat, ma viac zaostrovacich bodov (15 oproti 9), vzhladom na nepouzitie zrkadla je rychlejsi v cvakani (12 snimok za sec oproti 4), ma vacsi dynamicky rozsah, ma vacsiu vydrz na bateriu (CIPA 550 snimok vs 440) a v neposlednej rade aj lepsie moznosti videa (zvladne 1080p pri 60 Hz, resp. pre debilitu Sony na EU modeloch iba 50 Hz). Celkovo je to modernejsi fotak.
Na Sony tela pasuju aj stare ale skvele Minolta objektivy, co je plus (Sony nema az tak vela skiel). Uznavam, ze second hand ponuka Canonu a Nikonu bude sirsia a lepsie dostupna nez Sony/Minolta, co moze zavazit.
Ja osobne mam starsi SLT-A55, pochodil som s nim pol Japonska (dovod kupy; takze necerpam skusenosti doma od stola), nacvakal som kopec foto, poskusal rozne objektivy. Celkovo som spokojny, najblizsie idem urcite do full frame. Pokial ta fotenie chyti, beztak das podstatne viac penazi za objektivy nez za telo a tak je to spravne.
Co sa tyka tych jednobasnovych fotiek, o dost vacsi dojem spravis v post-processingu nez vyberom fotaku. Jednoducho ked to dobre orezes, dobre nastavis expoziciu a farby, vyrovnas horizont, v pripade potreby (architektura) urobis subezne vertikalne linie... tak ta fotka bude vyzerat ovela lepsie nez ked budes vyberat medzi kamerou X a Y. Kameru vyber podla osobnych preferencii a dostupnych skiel. Avsak stale si myslim, ze A57 jelepsi fotak nez 600D.
tl;dr - Ber Sony SLT-A57
Ja napriklad navrhujem SLT-A57 [klik]. V idealnejsom pripade SLT-A65, ale ten uz stoji 900,- € a to uz asi nie je "okolo" 700,- €.
Oproti Canonu 600D je SLT-A57 o rok novsi fotak. Ma takmer na milimetre rovnake rozmery, takze sa bude podobne drzat, ma viac zaostrovacich bodov (15 oproti 9), vzhladom na nepouzitie zrkadla je rychlejsi v cvakani (12 snimok za sec oproti 4), ma vacsi dynamicky rozsah, ma vacsiu vydrz na bateriu (CIPA 550 snimok vs 440) a v neposlednej rade aj lepsie moznosti videa (zvladne 1080p pri 60 Hz, resp. pre debilitu Sony na EU modeloch iba 50 Hz). Celkovo je to modernejsi fotak.
Na Sony tela pasuju aj stare ale skvele Minolta objektivy, co je plus (Sony nema az tak vela skiel). Uznavam, ze second hand ponuka Canonu a Nikonu bude sirsia a lepsie dostupna nez Sony/Minolta, co moze zavazit.
Ja osobne mam starsi SLT-A55, pochodil som s nim pol Japonska (dovod kupy; takze necerpam skusenosti doma od stola), nacvakal som kopec foto, poskusal rozne objektivy. Celkovo som spokojny, najblizsie idem urcite do full frame. Pokial ta fotenie chyti, beztak das podstatne viac penazi za objektivy nez za telo a tak je to spravne.
Co sa tyka tych jednobasnovych fotiek, o dost vacsi dojem spravis v post-processingu nez vyberom fotaku. Jednoducho ked to dobre orezes, dobre nastavis expoziciu a farby, vyrovnas horizont, v pripade potreby (architektura) urobis subezne vertikalne linie... tak ta fotka bude vyzerat ovela lepsie nez ked budes vyberat medzi kamerou X a Y. Kameru vyber podla osobnych preferencii a dostupnych skiel. Avsak stale si myslim, ze A57 jelepsi fotak nez 600D.
tl;dr - Ber Sony SLT-A57
Kazdy chvali to co vlastni. Ja ale D90 nechvalim preto ze som si ju kupil ale preto ze som takuto dilemu riesil teraz tiez a studoval som trochu tie fotaky.
Kebyze chcem D90 porovnat s 600D cisto po stranke parametrov tak D90 vyhra: http://snapsort.com/compare/Canon-600d-vs-Nikon_D90
Na 600D by mi neskutocne chyba stavovy displej. Gamer222 by sa mal vyjadrit na co ho chce a ako ho bude vyuzivat a ako vazne to s fotografovanim mysli vazne.
Kebyze chcem D90 porovnat s 600D cisto po stranke parametrov tak D90 vyhra: http://snapsort.com/compare/Canon-600d-vs-Nikon_D90
Na 600D by mi neskutocne chyba stavovy displej. Gamer222 by sa mal vyjadrit na co ho chce a ako ho bude vyuzivat a ako vazne to s fotografovanim mysli vazne.
I AM NIKON
I AM NIKON
- zoom
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 16. Jún, 2005, 20:00
Akoze fakt nemam rad ked niekto povie, ze chvalim to, co vlastnim. Nie som uz na zakladnej skole, ani majitel Skody. Nikon mi je sympaticky, kedysi som si chcel kupit D90, ale kvoli peniazom na to nakoniec nedoslo. Dnes by som ho uz nekupil kvoli tomu, ze nema ziadne normalne moznosti natacania videa (je pomerne zastaraly, r.v. 2008). Do Nikonov sa ale nevyznam, tak ich nehodnotim. To, ze som ich zopar drzal v obchode nie je realna skusenost. Tiez som mal v ruke Sigmu SD1 (~9000 USD) a mozem povedat - dobre sa drzi a rychlo ostri, to ale nie je realna skusenost. Preto som sa rozpisal hlavne o Sony.
Stavovy displej podla mna nie je az taky podstatny, ked vsetko potrebne mas na zadnom velkom displeji. Ja som zase zastancom live view fotakov, je to dost pohodlne.
Pre gamera222 na porovnanie post-procesingu: Je to nahodna fotka z pred par dni, nejde na sutaz, takze netreba komentovat obsah. Taktiez som ju narychlo upravil na ntb s touchpadom a TN displejom.
Oko ma rado sumerne ciary. Naklonena rovina padne hned to oka. Preto sa velmi netrap vyberom fotaku,ak to nebudes dalej upravovat. Na fotke vpravo sa udialo:
Korekcia expozicie, vinetacie, poduskoviteho skreslenia, vyrovnany horizont, korekcia perspektivy, vyvazenia bielej. Odstranenie sumu, doostrenie, korekcia chromatickej aberacie.
Podla mna najrozumnejsia volba je si povedat ake objektivy chcem, potom pozriet ceny novych a pouzitych od Canon, Nikon, Minolta a podla toho vybrat telo. Do tohto zapada tvoja otazka - nech si povie, co a ako chce fotit.
Stavovy displej podla mna nie je az taky podstatny, ked vsetko potrebne mas na zadnom velkom displeji. Ja som zase zastancom live view fotakov, je to dost pohodlne.
Pre gamera222 na porovnanie post-procesingu: Je to nahodna fotka z pred par dni, nejde na sutaz, takze netreba komentovat obsah. Taktiez som ju narychlo upravil na ntb s touchpadom a TN displejom.
Oko ma rado sumerne ciary. Naklonena rovina padne hned to oka. Preto sa velmi netrap vyberom fotaku,ak to nebudes dalej upravovat. Na fotke vpravo sa udialo:
Korekcia expozicie, vinetacie, poduskoviteho skreslenia, vyrovnany horizont, korekcia perspektivy, vyvazenia bielej. Odstranenie sumu, doostrenie, korekcia chromatickej aberacie.
Podla mna najrozumnejsia volba je si povedat ake objektivy chcem, potom pozriet ceny novych a pouzitych od Canon, Nikon, Minolta a podla toho vybrat telo. Do tohto zapada tvoja otazka - nech si povie, co a ako chce fotit.
To nebolo tebe. Zacal som pisat ked tu este nebol tvoj prispevok.zoom napísal:Akoze fakt nemam rad ked niekto povie, ze chvalim to, co vlastnim...
Edit: Samozrejme keby ze chcem tocit video urcite nekupim D90. Ja osobne sa zase nevyznam v Sony zrkadlovkach a pri vybere som porovnaval Nikon, Canon, Pentax. Hlavne prve 2, kedze na nove objektivy mat asi nebudem a budem sa pozerat po pouzitych sklach.
I AM NIKON
I AM NIKON
- filuS
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 26. Aug, 2008, 13:14
Uz je to par rokov, co som sa zaujimal o fotaky (po 18-tke som 3 roky cez leta pracoval vo fotosluzbe - robil fotky z profi aj obycajnych fotakov, predaval fotaky...), cize moje informacie o najnovsich modeloch su dost chabe. V kategorii digitalnych zrkadloviek by som si ja osobne vyberal medzi Nikonom a Canonom, maju svoju tradiciu a uz dlhe roky su leadrami na tomto poli (nadavat na to, ze su trosku "mainstream" je ako nadavat na to, ze su najkvalitnejsie). Kvalitativne sa pre bezneho (a aj poloprofi) uzivatela rozdiely medzi fotakmi z rovnakej kategorie neprejavia a su uplne minimalne. Poznam kopec fotografov (nie o vsetkych sa da povedat, ze su profici, ale zivit sa tym dokazu), a ci uz maju Nikon alebo Canon, fotky su prakticky rovnake. Ja osobne by som riesil skor otazku objektivov ako samotneho tela, pretoze vo vacsine pripadov sa s priemernym telom a kvalitnym objektivom daju urobit lepsie fotky ako s lepsim telom a priemernym objektivom. Takisto ak sa chces fotografovaniu venovat viac alebo rozmyslas, ze ak sa ti bude darit, tak sa tym mozno budes aj zivit, tak by som si dobre pozrel aj vyssie modely jednotlivych znaciek, pretoze pri tej znacke by som potom pri dalsom upgrade tela urcite aj zostal (mozno nejaky budget model od jednej firmy bude v nejakych oblastiach malinko lepsi, ale ak planujes, ze sa ho v buducnosti vymenis, tak je to jedno). Ako som spominal, radsej na zaciatku kupit lacnejsie telo a kvalitne objektivy a potom v buducnosti len kupit lepsie telo a objektivy ti uz ostanu.
Ja mam doma Nikon D40, pri beznom foteni je to skutocne kvalitny fotak, zabery ako z pohladnic. Lenze to iste ti ponuknu aj modely od Canonu, Pentaxu a aj niektore z lepsich kompaktov. Ak to planujes bravat len na dovolenky a nejake rodinne akcie, tak mas absolutne jedno, ci kupis Nikon D90 alebo Canon EOS 600D, fotky budu rovnako krasne. Ak uz chces tocit aj video, tak v tomto je Canon lepsi, ale co sa tyka fotiek, tak pre bezneho uzivatela su na tom rovnako dobre (samozrejme, ze ak sa budu porovnavat rozne vlastnosti, tak tam budu rozdiely, ale to su vacsinou veci, o ktore sa normalne ani nezavadi).
Ja mam doma Nikon D40, pri beznom foteni je to skutocne kvalitny fotak, zabery ako z pohladnic. Lenze to iste ti ponuknu aj modely od Canonu, Pentaxu a aj niektore z lepsich kompaktov. Ak to planujes bravat len na dovolenky a nejake rodinne akcie, tak mas absolutne jedno, ci kupis Nikon D90 alebo Canon EOS 600D, fotky budu rovnako krasne. Ak uz chces tocit aj video, tak v tomto je Canon lepsi, ale co sa tyka fotiek, tak pre bezneho uzivatela su na tom rovnako dobre (samozrejme, ze ak sa budu porovnavat rozne vlastnosti, tak tam budu rozdiely, ale to su vacsinou veci, o ktore sa normalne ani nezavadi).
Desktop
Spoiler: ukázať
tiez som skor za variantu, najprv vybrat objektiv a potom telo...700€ na dobru kombinaciu nie je vela, ale daco popajkujes...Nikon ma mozno lepsie setaky, najme 18-105VR, no v rozsahu 18-55 je aj Canon 18-55 IS II-ka dobry objektiv...
ja osobne mam vyhladnuty Tamron 17-50 f2,8 bez stabilizatora, kvoli stalej clone na celom rozsahu...od ruky sa da kupit v dobrom stave do 300€, za zvysne potom by sa dal bud D3100 od Nikonu alebo 1100D od Canonu, no to by som radsej dolozil a siel do 550D(600D)/D5100(D90), fakt zalezi, ci len fotky, alebo aj video...
ja osobne mam vyhladnuty Tamron 17-50 f2,8 bez stabilizatora, kvoli stalej clone na celom rozsahu...od ruky sa da kupit v dobrom stave do 300€, za zvysne potom by sa dal bud D3100 od Nikonu alebo 1100D od Canonu, no to by som radsej dolozil a siel do 550D(600D)/D5100(D90), fakt zalezi, ci len fotky, alebo aj video...
Dell E5470
Xiaomi Redmi Note 4
Edifier S330D
Xiaomi Redmi Note 4
Edifier S330D
no tak vidím že debata je v plnom prúde a som rád že sa to tak rozbehlo foteniu som sa začal venovať len nedávno a dosť ma to chytilo, hlavne čo sa týka manuálneho nastavovania (žiadne cvakanie na automate ) a pravdupovediac sa neviem vôbec rozhodnúť ktorý zoberiem... najlepšie by boli nejaké porovnávacie fotky oboch (D90 vs. 600D), poprípade ani ten od Sony nevyzerá zle... prioritou sú pre mňa fotky, video je vedľajšie... zatiaľ fotím hlavne prírodu keď idem niekde na turistiku, makrá a podobne ale cez leto budem dosť cestovať tak chcem kúpiť niečo poriadnejšie... vyskúšam nájsť nejaké porovnávacie fotky, poprípade by som si ich rád pozrel naživo a potom sa rozhodnem... neviete či ich majú niekde v KE aby som si ich mohol vyskúšať?
NTB: ASUS GL553VE: i7-7700HQ, NVIDIA GeForce GT 1050ti 4 GB, 16 GB RAM
tak ale z fotky nerozlisis velmi tela, skor objektivy a sposob fotenia...
skus ked recenzie pozriet na ephoto.sk alebo digimanie.cz snad nieco najdes...kvalita snimkov pojde rapidne hore s pouzitymi objektivmi a s vylepsujucou sa technikou fotenia
skus ked recenzie pozriet na ephoto.sk alebo digimanie.cz snad nieco najdes...kvalita snimkov pojde rapidne hore s pouzitymi objektivmi a s vylepsujucou sa technikou fotenia
Dell E5470
Xiaomi Redmi Note 4
Edifier S330D
Xiaomi Redmi Note 4
Edifier S330D
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
a odporucam k tomu objektivu aj polarizacny filter, padla mi sanka ked som si ho kupil po zhliadnuti tohto videa
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
neviem prečo tu dávate do porovnaní nikon D90 a canon EOS 600D, keď nesúťažia v rovnakej triede.
keď si začiatočník, kúp si nikon D5100. ten ti vyjde aj so slušným objektívom. mne osobne ale nikonovský štýl nesadol.
http://www.megafoto.sk/Nikon/d5100-18-105-af-s-dx-vr- (Nikon D5100 + 18-105 AF-S DX VR)
je to dobrý objektív, univerzálny, skoro 6x zoom, má IS. nie je to síce profi ale ako začiatočník nebudeš ľutovať
keď si začiatočník, kúp si nikon D5100. ten ti vyjde aj so slušným objektívom. mne osobne ale nikonovský štýl nesadol.
http://www.megafoto.sk/Nikon/d5100-18-105-af-s-dx-vr- (Nikon D5100 + 18-105 AF-S DX VR)
je to dobrý objektív, univerzálny, skoro 6x zoom, má IS. nie je to síce profi ale ako začiatočník nebudeš ľutovať