prehrievanie procesora ?
prehrievanie procesora ?
Moze prehrievanie procesora zapricinit zamrznutie pc ? ? ? Mam taky pocit ze box co mi dali ku procaku neodvadza teplo ako by mal ..... ako kym len posedavam je to okay ked daco instalujem mam tych 60 stupnov ... ale ak zapnem neco ako COD : black ops alebo daco namahavejsie do 5 minut freez .... idem si kupit novy chladic otazka je ci to pomoze alebo len zbytcne vyhodene € .... dik.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Re: prehrievanie procesora ?
Tak dobrý chladíč nieje nikdy zbytočne vyhodený peniaz(ticho,chladno). K tomu freezu sa neviem vyjadrit.
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
cele to je vlastne o tom ze som si daval novu dosku novy procak a nejake tie ramky .... som to zlozil 2 tyzdne to slo jak hodinky a potom zacalo ... hral som sa zamrlo tak tvrdy reset a nwm zvycajne potom ked ho zapinam pri nacitavani windowsu freez ....ked ho neneham tak par hodin v pokoji tak sa aj do winu dostanem .... premyslal som ze slaby zdroj 450W ale nwm dufam ze novy chladis problem vyriesi.....
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 12. Aug, 2008, 12:16
Bolo by dobre napísať celú zostavu (ešte lepšie do tvojho podpisu nech to nemusíš vypľňať pri každom probléme) potom budeme vedieť viac.
CPU: AMD Phenom X3 720 BE 2,8 GHz @ 3,9 GHz 1,45V @@@ Phenom x4 3,6Ghz 1,375V (batch no. 0905 FPMW)CPU Cooler: Gelid Tranquillo rev.2 MB: Gigabyte 790XTA-UD4 RAM: 2x4GB ADATA Xtreme Series 2000 Mhz 8-7-6-15 tRC 11 CR 1T GPU: Asus EAH5850 DirectCU (985@5200MHz(1300MHz)) Monitory: 2x 24" LCD shit CRT HDD: WD 10EALS, ST Barracuda ST1000DM003 PSU:Seasonic M12II 620W 80Plus OS: Windows 7 Ultimate SP1 x64, Myš: nejaká Canyon Klávesnica : Microsoft Natural Elite, 3DMark Vantage : P16326 3DMark 06 : 21345
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Malo informacii. Aky to je CPU, aky zdroj, aka doska, ake OC?...treba skusat merat teplotu napr. v RealTempe, ktory dokaze logovat teploty a po freeze a restarte pozriet teploty z logu. Samozrejme sa da monitorovat teplota jadier aj on screen v hre, ale tym ti motat hlavu nebudem
tak wiem asi tolko ze :
CPU Intel® Core i5-2500K BOX (3.3GHz, LGA 1155,VGA)
doska- Intel® Buffalo Flat BLKDP67BAB3 ATX
grafika 450 gts Nvidia
8 g ram ddr 3
zdroj 450 W
a tie teploty no cekujem to cez speedfun a pise to divoko ... do 80 stupnov nezamrzol to wem ale asi by to slo i vysie ale som vypol program .... strach mam ze dokupim vacsi chladic a nebude stihat zdroj ... no mam stym problemy
CPU Intel® Core i5-2500K BOX (3.3GHz, LGA 1155,VGA)
doska- Intel® Buffalo Flat BLKDP67BAB3 ATX
grafika 450 gts Nvidia
8 g ram ddr 3
zdroj 450 W
a tie teploty no cekujem to cez speedfun a pise to divoko ... do 80 stupnov nezamrzol to wem ale asi by to slo i vysie ale som vypol program .... strach mam ze dokupim vacsi chladic a nebude stihat zdroj ... no mam stym problemy
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Kriste, z coho mas strach? Ved ten CPu ma v sebe ochranu...normalne ho poriadne zataz sleduj teploty pri ktorych to mrzne. Cim CPU zatazujes? Inak box je kazdopadne hroza, no ako tak to musi uchladit. Dost zalezi aj od skrinky a aky v nej mas airflow. Je dostatocny?
Aky je to presne zdroj? 450W zdrojov je na svete hafo...od uplnych suntov az po najkvalitnejsie
Aky je to presne zdroj? 450W zdrojov je na svete hafo...od uplnych suntov az po najkvalitnejsie
- kakocool
- Používateľ
- Dátum registrácie: Št 12. Jan, 2006, 02:00
Lepsi chladic ti viac zdroj nezatazi, o to sa bat urcite nemusis.
Horsiu dosku si uz k tomu K-cku asi ani kupit nemohol..
Ja to vidim na odchadzajuce kondiky v tej ubohej napajacej kaskade a Vdrop v zatazi, ak to isty cas, jak to bolo nove fungovalo v pohode. To chybne bootovanie by tomu tiez nasvedcovalo. Ale moze to byt aj cokolvek ine. RAM, grafika, zdroj...
Musis to otestovat postupne, nie tak, ze zatazis cpu, grafu aj ramky naraz a chybu hladat systematicky.
S lepsim chladicom minimalne vylucis jednu z moznych chyb a ulahcis zivot procaku. Staci hocijaky freezer za par supov. Potom mozes skusit decentne pridat Vcore, co pri slabej kaskade s velkym dropom pomaha, aj ked pochybujem, ze ta moznost v biose bude. Ale tak isto mozes skusit jemne napatie znizit, aby si odlahcil tym par kondikom a fetom... Sandy su velmi slusne jadra na undervolt.
Ta MoBo je 95W a aj ked podporuje 95 wattovy 2500K, tak dobre vieme ako to chodi. Ide na doraz v plnej zatazi.
edit: TCASE 72.6°C... Ale mrznut by aj tak nemal, skor zacne throttlovat, ak mas Bios v defaulte.
Ja to vidim na odchadzajuce kondiky v tej ubohej napajacej kaskade a Vdrop v zatazi, ak to isty cas, jak to bolo nove fungovalo v pohode. To chybne bootovanie by tomu tiez nasvedcovalo. Ale moze to byt aj cokolvek ine. RAM, grafika, zdroj...
Musis to otestovat postupne, nie tak, ze zatazis cpu, grafu aj ramky naraz a chybu hladat systematicky.
S lepsim chladicom minimalne vylucis jednu z moznych chyb a ulahcis zivot procaku. Staci hocijaky freezer za par supov. Potom mozes skusit decentne pridat Vcore, co pri slabej kaskade s velkym dropom pomaha, aj ked pochybujem, ze ta moznost v biose bude. Ale tak isto mozes skusit jemne napatie znizit, aby si odlahcil tym par kondikom a fetom... Sandy su velmi slusne jadra na undervolt.
Ta MoBo je 95W a aj ked podporuje 95 wattovy 2500K, tak dobre vieme ako to chodi. Ide na doraz v plnej zatazi.
edit: TCASE 72.6°C... Ale mrznut by aj tak nemal, skor zacne throttlovat, ak mas Bios v defaulte.
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Ale chipset trafil ... farba dosky ani tak nevadi. Skor sa obavam nechaldeneho napajania CPU ... radsej nic nepretaktovavat aby doska neskapala.
Ked zamrza pri nacitavani softweru alebo nabehu OS vo vatcsine pripadov je to operacna pamat problem. neviem ake tam mas ale nastav im frekvenciu 1333MHz casovanie CL9 a napatie 1.5V. Samozrejme CPU bez OC. Ak to nepojde, tak nechaj iba jeden pamatovy modul v prvom slote (blizsie ku procesoru). Ak ani potom nenabehne, skus dalsi modul tak.
Mozes skusit aj otestovat pamate napr s Memtest86+ (stiahni USB verziu, nakopiruj a pusti boot z USB po starte PC). Test moze trvat aj viac ako 24 hodin ... je na tebe kolko ho nechas. Ak najde dake chyby, je mozne ze pamate su zle.
60°C pre Intel procak s BOX chladicom bez OC je v pohode teplota. Intel procaky maju zvycajte taku teplotu cize prehrievanie by som vylucil.
Ked zamrza pri nacitavani softweru alebo nabehu OS vo vatcsine pripadov je to operacna pamat problem. neviem ake tam mas ale nastav im frekvenciu 1333MHz casovanie CL9 a napatie 1.5V. Samozrejme CPU bez OC. Ak to nepojde, tak nechaj iba jeden pamatovy modul v prvom slote (blizsie ku procesoru). Ak ani potom nenabehne, skus dalsi modul tak.
Mozes skusit aj otestovat pamate napr s Memtest86+ (stiahni USB verziu, nakopiruj a pusti boot z USB po starte PC). Test moze trvat aj viac ako 24 hodin ... je na tebe kolko ho nechas. Ak najde dake chyby, je mozne ze pamate su zle.
60°C pre Intel procak s BOX chladicom bez OC je v pohode teplota. Intel procaky maju zvycajte taku teplotu cize prehrievanie by som vylucil.
Spoiler: ukázať
Ja som narazal na toto s tym editom. Ak to je naozaj teplota cpu, tak to je moc.
Pa3ck001 napísal:do 80 stupnov nezamrzol to wem ale asi by to slo i vysie ale som vypol program
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Moze byt, ze nema dobre zalozeny chladic. Treba po instalacii pozret zozadu dosky ci vsetky piny presli doskou v celosti a ci su piny riadne dotlacene na kriz.
Nemal by sa restartovavat alebo robit problemy aj ked ma cca 80°C. Napr. moj i7-2600K kedysi bezal chvilu aj na 85-90°C s vodnym chladenim ked som mu pustil 5-5.1GHz 1.6V
Kazdy prideleny BOX chladic musi uchladit procesor tak ako ma. Ak sa ti zda vela, tak to neries ... v pripade ak je nepretaktovany procesor. Niekde inde je problem. Predsa by nedavali ku procakom dake co by mali problem uchladit ho.
Na sledovanie teplot pouzivaj bud HWmonitor alebo RealTemp. HWmonitor sleduje aj dalsie komponenty ... nie len CPU ako Real.
Nemal by sa restartovavat alebo robit problemy aj ked ma cca 80°C. Napr. moj i7-2600K kedysi bezal chvilu aj na 85-90°C s vodnym chladenim ked som mu pustil 5-5.1GHz 1.6V
Kazdy prideleny BOX chladic musi uchladit procesor tak ako ma. Ak sa ti zda vela, tak to neries ... v pripade ak je nepretaktovany procesor. Niekde inde je problem. Predsa by nedavali ku procakom dake co by mali problem uchladit ho.
Na sledovanie teplot pouzivaj bud HWmonitor alebo RealTemp. HWmonitor sleduje aj dalsie komponenty ... nie len CPU ako Real.
Spoiler: ukázať