Ako vypnúť USB disk?
- rudo959
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 21. Júl, 2007, 08:00
Ako vypnúť USB disk?
Cez USB 3 mám cez dock adapter pripojený SATA HDD (energia ide cez adapter z 220V, dáta idú cez USB3). Chcel by som sa opýtať, že či je možné tento disk nejako vypnúť z winu. Ostáva totiž zapnutý aj po vypnutí PC.
Re: Ako vypnúť USB disk?
dátové rozhranie dá sa to vypnúť deaktivovaním USB portu. inak by som skúsil vyťiahnuť AC/DC adaptér zo siete
- rudo959
- Používateľ
O dátové rozhranie ani tak nejde. Ide mi o to, že mám abolútne tiché HTPC a ten HDD je teda v noci riadne hlučný a tak by som ho potreboval vypínať. Cez deň mi ten hluk až tak nevadí takže by kľudne mohol bežať. Samozrejme že vypnúť sa dá ak vytiahnem ten adaptér zo siete, mňa zaujímalo, že či sa nedá vypnúť cez win, čo by bolo oveľa elegantnejšie riešenie. Tak ako sa dajú vpínať interné disky.
čo to máš prosím ťa za externý disk, že ti vadí jeho hluk? to musí byť fakt niečo abnormálne ... (jedine že si si ho spravil sám)
tak potom tak, ako som ti poradil, teda musíš nájsť ten USB port v správcovi zariadení a deaktivovať ho.
a potom vždy keď chceš disk používať musíš to okno otvoriť a zase aktivovať. príde ti toto elegantnejšie?
disk by mal sám rozoznať že dátové rozhranie je neaktívne a ísť do stand by. aspoň takto pracujú originálne ext. disky
tak potom tak, ako som ti poradil, teda musíš nájsť ten USB port v správcovi zariadení a deaktivovať ho.
a potom vždy keď chceš disk používať musíš to okno otvoriť a zase aktivovať. príde ti toto elegantnejšie?
disk by mal sám rozoznať že dátové rozhranie je neaktívne a ísť do stand by. aspoň takto pracujú originálne ext. disky
- rudo959
- Používateľ
Tak ešte raz: disk je pripojený cez dock adapter teda to nie je originál externý USB disk, ale pôvodne interný, ktorý mám cez tento adaptér pripojený k PC cez USB. To s tou deaktiváciou USBčka vyskúšam, ale asi to bude zbytočné lebo tomu disku stačí že ho pripojím cez adaptér do elektriny a hneď sa roztočí a pritom PC môže byť vypnuté.
- rudo959
- Používateľ
PC je absolútne nepočuteľné, monitor síce trochu bzučí, ale to sa dá ako tak vydržať (ale aj tak ho plánujem vymeniť), ale ten disk je v tom tichu strašne počuť, také nepríjemné šumenie. Keď bol v pôvodnom "fanovom" PC tak som o ňom ani nevedel.
Mal si zvolit vhodny dock. V mojom sa pri necinnosti platne prestanu tocit a disk je nepocutelny.
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
pretoze mas disk s nezavislym napajanim, ako to chces vypinat? mozes maximalne disk softwarovo odpojit, to je vsetko. ak by si mal disk ktory cuca napajanie z usb tak sa to da poriesit, no takto to nemas ako spravit a musis ho vytahovat rucne. staci pouzit hlavu. obycajne docky na disky cez usb alebo obycajne lacne ext disky toto nemaju implementovane, pretoze sa nepocita s tym ze to bude vkuse dacomu prikvacene.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
interné disky na toto stavané nie sú. jasné, že potom nemajú ani samovypínanie a podobné funkcie
- rudo959
- Používateľ
Shiro: Mal som na mysli, že či sa softwarovo nedá disku prikázať aby prestal brať energiu a aby sa platne prestali točiť a ostal len v pohotovostnom stave. Viacerí na fóre aj aj v tu písali, že im sa v inej docking station disk po čase vypne.
no tak to je potom záležitosť samtnej docking station
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
presne tak, je to menezovane dockom samotnym. klasicke docky na usbcko toto nevedia pokial viem, jedine pokrocilejsie vecicky co uz su vlastne NAS na 1-2HDD s vlastnym CPU a malickym OS stavanym na linuxe.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
- podla mna kazdy kvalitnejsi dock so samostatnym napajanim si s tym poradi
- ako som pisal vyssie tento:http://www.alza.sk/akasa-ak-ic008-bkeu- ... 154055.htm mam ja a platne sa prestavaju tocit, takze by som NAS nebral ako jedinu alternativu
- ako som pisal vyssie tento:http://www.alza.sk/akasa-ak-ic008-bkeu- ... 154055.htm mam ja a platne sa prestavaju tocit, takze by som NAS nebral ako jedinu alternativu
Som zelený a rozdávam dvojaký meter týždenne. Kto som?
Je to vec docku.
Mal som Akasa dock - po vypnutí PC sa vypli disky, po chvíli opäť roztočili.
Teraz mám Icy Box dock a po vypnutí PC sa vypnú aj disky, opätovne sa zapnú až po štarte PC.
Mal som Akasa dock - po vypnutí PC sa vypli disky, po chvíli opäť roztočili.
Teraz mám Icy Box dock a po vypnutí PC sa vypnú aj disky, opätovne sa zapnú až po štarte PC.
- rudo959
- Používateľ
Áno, idem ešte pohľadať nejaké nové ovládače k tomu môjmu docku. Malo by to ísť lebo je tam taký soft k nemu a funkcia smart power s tým, že si človek môže nastaviť v minútach po ktorých sa táto funkcia zapne (min. 3 min, max. 1 hodina). Skúšal som rôzne nastavenia, ale platne sa stále točia a nič sa nedeje.