Ext HDD v RAW formate

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
mirrozv
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: Pi 04. Aug, 2006, 02:00

Ext HDD v RAW formate

Príspevok od používateľa mirrozv »

Dobry den,

stala sa mi neprijemna udalost s externym diskom, ked som ho potreboval najviac, z neznamych pricin sa vymazala particia a disk chcelo formatovat. Particia co tam ostala bola v RAW formate. Disk som dal po poslednom pouzivani klasicky odobrat zo zariadeni vo Win7 64bit a az potom som ho vytiahol. Po celonocnom badani, googlovani a skusani som sa nakoniec dopracoval k tomu, ze mam vadny FAT boot sektor na HDD. Skusal som rozne programy a nakoniec mi pomohol TestDisk. Obnovil mi boot FATky a na disku som mal zrazu vsetko okrem toho co som potreboval najviac. Jedna sa o subory z posledneho kopirovania na disk, ktore boli v zlozke "USB2". Obnovilo mi naozaj vsetko okrem tohoto suboru. Samozrejme ze externy disk som mal zalohovany na dalsich 2 miestach, ale zial som si zalohy robil cca v 2 az 3 tyzdnovych intervaloch a presne tie subory zo zlozky "USB2", ktore mi neobnovilo potrebujem najviac.

Chcel by som sa Vas teda opytat a poprosit o radu, akym sposobom by som mohol tie data este z toho disku dostat... aky softver pouzit.

Dakujem
Gumkac
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 10. Feb, 2012, 17:01

Re: Ext HDD v RAW formate

Príspevok od používateľa Gumkac »

daco na obnovu suborov. netusim jak sa vola. ze ti to najde subory aj po preformatovani. vyzera to, ze nema len cesty k tym suborom. daco ako HDD Recovery, alebo nieco podobne asi.
Intel i5 13600K + Noctua NH-D14 | ASUS TUF Z690 | ASUS TUF RTX 3070 Ti O8G | 32GB 3600Mhz Kingston | Corsair HX750i | Samsung 980 pro 1TB + 970 evo plus 1TB | NZXT H7 flow | 5x 140mm arctic
LG UltraGear 27GP850-B / Dell U3417W | Logitech G700s + Devis Control | Logitech G915 Tactile | Lenovo T490
mirrozv
Nový používateľ
Nový používateľ

Otazne je, ci tie subory najde, ked su poskodene alebo vymazane z FAT tabulky... teoreticky by mi stacili aj nazvy a dako by to uz slo... skusal som este program DERescue a ten tak isto nenasiel zlozku "USB2"... neviem ci to je nahodou ale prave do tej zlozky som kopiroval tie subory... dost ma trapi este otazka... ze co to mohlo sposobit a ze ci sa to nebude opakovat castejsie. Moze to byt virus? Mam NOD32 verziu 5. Poskodeny HDD?
Gumkac
Používateľ
Používateľ

no takto. postupne: :D

po prve, programy na ziskavanie stratenych suborov ti nenajdu ani zlozku, ani nazov suboru. niekedy ani priponu. uz som par diskov takto prehladaval. - po sformatovani. vsetky subory nasiel, ale nie v zlozkach :facepalm: su zmazane ich cesty. Skusil by som teda daco taketo. na odnovu zmazanych suborov.

virus to byt moze, a to hlavne v pripade nod 32 :D skus daky novy antivirus, nie 4 roky stary ;) daco ako Norton Internet security, napr 2013 beta, alebo 2012 trial.

a aj poskodeny HDD to moze byt. skus to, co som pisal prve, a ak najdes tie subory potom, tak skus ceknut cely pc nejakym dobrym antivirom, a ak nepomoze, cekni disk nejakym softom na to urcenym.
Intel i5 13600K + Noctua NH-D14 | ASUS TUF Z690 | ASUS TUF RTX 3070 Ti O8G | 32GB 3600Mhz Kingston | Corsair HX750i | Samsung 980 pro 1TB + 970 evo plus 1TB | NZXT H7 flow | 5x 140mm arctic
LG UltraGear 27GP850-B / Dell U3417W | Logitech G700s + Devis Control | Logitech G915 Tactile | Lenovo T490
mirrozv
Nový používateľ
Nový používateľ

Cize zatial som postupoval po prvych krokoch napisanych vyssie takto:

Nehal som prescanovat HDD programom GetDataBack pre FAT32 ten mi nasiel zlozky z "USB2" skoro uplne vsetky ale bez spravnych nazvov... tie som si po kontrole so zalohami poobnovoval a skontroloval velkosti suborov a vsetko sedi. Skoro vsetky znamena, ze mi neobnovilo presne tu zlozku, do ktorej som kopiroval ako do poslednej... kde je vsetko za mesiac maj... skusal som uz dalsie programy ale ziadny mi to nechcel najst... zacinam sa toho vzdavat :/ okrem toho mam ale vsetko - cca 98% uspesnost obnovy.

PC som prescanoval, virus nenaslo.

Akym softom by som este teoreticky dostal tu poslednu zlozku z toho HDD?

Vdaka za pomoc
Gumkac
Používateľ
Používateľ

tak ked dacim takym nasiel vsetky okrem tejto, tak uz fakt neviem... :(
mirrozv
Nový používateľ
Nový používateľ

Ten posledny priecinok som uz vzdal... ostatne mam vsetko. A ten zvysok som uz doriesil... kazdopadne dakujem za rady a pomoc. :-)
Gumkac
Používateľ
Používateľ

Nemas za co. Ak som pomohol, tak som rad :D

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"