Televízor - 82-94cm - do obývačky - cca 500€
Re: Televízor - 82-94cm - do obývačky - cca 500€
Ved ono to blikanie nie je az taka tragedia ako 50Hz CRT. Ono skor ide o to, ze ked clovek o niecom vie tak si to aj vsima. Je to ako s miernym cloudingom u LED podsvietenia, pokial ani nevies co je clouding tak si to najskor ani nevsimnes, akonahle vies, ze nieco take existuje, tak si ho doslova vyhladas a vzdy ked sa naskytne moznost tak si ho budes uzivat Sladka nevedomost
PC: NULL
LAPTOP: Lenovo ThinkPad T450
TV: Panasonic TX-55AS650
LAPTOP: Lenovo ThinkPad T450
TV: Panasonic TX-55AS650
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
budem citovat prispevok z druheho fora, mozno nie je uplne korektny ale to teraz neriesim
"Jsou vicemene 3 moznosti:
24 fps (bluray filmy), 50 fps (PAL televizni vysilani/DVD) a 60 fps (NTSC televizni vysilani/DVD). Plazma musi (ostatne jako vsechny zobrazovace, ktere primo vytvari svetlo), zobrazit tyto snimkovaci frekvence v celem nasobku, proto aby se zamezilo nadmernemu blikani, zobrazuje se takto:
24 fps => 96Hz (cinema smooth atd. tj. 4:4 pulldown)
nebo
24 fps => 60Hz (3:2 pulldown)
50 fps => 100Hz
60 fps => 60Hz
24 a 50Hz nelze rozbrazit primo, to by opravdu blikalo nesnesitelne. 60Hz uz rozbrazit lze, v 60Hz rezimu tedy bude blikat kazda plazma. Blika jak Samsung, tak Panasonic, malokdo to ale vidi, pripadne malokomu to prijde rusive. Tento rezim se pouziva pouze u zahranicniho materialu (USA/Jap), pripadne pri propojeni PC nebo Xboxu napr. pro hry.
Pokud jde o 50 a 24 rezimy, ty na Samsungu neblikaji vubec (resp. vidi to uz pouze extremne citlivi jedinci), v Evrope se jedna o nejpouzivanejsi rezimy.
Problem ale nastava u Panasonicu. Protoze u plazmy plati, ze cim je vyssi obnovovaci frekvence, tim je cerna svetlejsi, tak Panasonic se uchylil k malemu podvodu. Aby zachoval uroven cerne v 96 a 100Hz rezimu pouziva jine rizeni bunek a to ma za nasledek blikani v techto rezimech. Toto blikani je nesrovnatelne vyraznejsi nez pri 60Hz rezimu. Tim jsou plazmy od Panasonicu pro lidi citlivejsi na blikani napouzitelne.
Pri aktivaci Intelligent Frame Creation u Panasonicu, se panel prepne do 60Hz, tj. do rezimu, ktery blika jeste snesitelne. Levnejsi rady Panasonicu (bez neoPDP panelu) maji nejspis klasicke rizeni bunek a proto u nich blikani v problematickych rezimech neni tak vyrazne."
Takze ked to zhrniem blikanie ktore vnima velmi male percento ludi:
Samsung a LG plazmy. Panasonic na 60fps
Blikanie ktore vnima male percento ludi(cojaviem 4%):
Panasonic na 24 a 50fps so zapnutym Intelligent Frame Creation
A blikanie kt vnima mozno 15% ludi:
Panasonic na 24 a 50fps s vypnutym Intelligent Frame Creation
Poznamka: Blikanie je viditelnejsie ked je nastaveny vysoky jas, napr v obchode.
Intelligent Frame Creation kedysi robilo artefakty v obraze, od desiatkovej alebo 20kovej rady panaka uz slape korektne. Taky tenis si bez toho uz neviem ani predstavit. Samozrejme kazda znacka ma svoje ficurky na plynuly obraz.
Sphyn0x - ak by bol telkac hlucny, tak samozrejme vymen za druhy kus. Samozrejme trafo uplne tiche nebude, ale nemalo by rusit vo velmi tichych pasaziach filmu.
"Jsou vicemene 3 moznosti:
24 fps (bluray filmy), 50 fps (PAL televizni vysilani/DVD) a 60 fps (NTSC televizni vysilani/DVD). Plazma musi (ostatne jako vsechny zobrazovace, ktere primo vytvari svetlo), zobrazit tyto snimkovaci frekvence v celem nasobku, proto aby se zamezilo nadmernemu blikani, zobrazuje se takto:
24 fps => 96Hz (cinema smooth atd. tj. 4:4 pulldown)
nebo
24 fps => 60Hz (3:2 pulldown)
50 fps => 100Hz
60 fps => 60Hz
24 a 50Hz nelze rozbrazit primo, to by opravdu blikalo nesnesitelne. 60Hz uz rozbrazit lze, v 60Hz rezimu tedy bude blikat kazda plazma. Blika jak Samsung, tak Panasonic, malokdo to ale vidi, pripadne malokomu to prijde rusive. Tento rezim se pouziva pouze u zahranicniho materialu (USA/Jap), pripadne pri propojeni PC nebo Xboxu napr. pro hry.
Pokud jde o 50 a 24 rezimy, ty na Samsungu neblikaji vubec (resp. vidi to uz pouze extremne citlivi jedinci), v Evrope se jedna o nejpouzivanejsi rezimy.
Problem ale nastava u Panasonicu. Protoze u plazmy plati, ze cim je vyssi obnovovaci frekvence, tim je cerna svetlejsi, tak Panasonic se uchylil k malemu podvodu. Aby zachoval uroven cerne v 96 a 100Hz rezimu pouziva jine rizeni bunek a to ma za nasledek blikani v techto rezimech. Toto blikani je nesrovnatelne vyraznejsi nez pri 60Hz rezimu. Tim jsou plazmy od Panasonicu pro lidi citlivejsi na blikani napouzitelne.
Pri aktivaci Intelligent Frame Creation u Panasonicu, se panel prepne do 60Hz, tj. do rezimu, ktery blika jeste snesitelne. Levnejsi rady Panasonicu (bez neoPDP panelu) maji nejspis klasicke rizeni bunek a proto u nich blikani v problematickych rezimech neni tak vyrazne."
Takze ked to zhrniem blikanie ktore vnima velmi male percento ludi:
Samsung a LG plazmy. Panasonic na 60fps
Blikanie ktore vnima male percento ludi(cojaviem 4%):
Panasonic na 24 a 50fps so zapnutym Intelligent Frame Creation
A blikanie kt vnima mozno 15% ludi:
Panasonic na 24 a 50fps s vypnutym Intelligent Frame Creation
Poznamka: Blikanie je viditelnejsie ked je nastaveny vysoky jas, napr v obchode.
Intelligent Frame Creation kedysi robilo artefakty v obraze, od desiatkovej alebo 20kovej rady panaka uz slape korektne. Taky tenis si bez toho uz neviem ani predstavit. Samozrejme kazda znacka ma svoje ficurky na plynuly obraz.
Sphyn0x - ak by bol telkac hlucny, tak samozrejme vymen za druhy kus. Samozrejme trafo uplne tiche nebude, ale nemalo by rusit vo velmi tichych pasaziach filmu.
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
''Levnejsi rady Panasonicu (bez neoPDP panelu) maji nejspis klasicke rizeni bunek a proto u nich blikani v problematickych rezimech neni tak vyrazne."
V sucasnosti sa uz asi ani nerobia.. Jedina rada tusim bola minuly rok UX... teda najnizsia... Tusim uz aj UT a S (nie ST) maju NeoPDP panel..
V sucasnosti sa uz asi ani nerobia.. Jedina rada tusim bola minuly rok UX... teda najnizsia... Tusim uz aj UT a S (nie ST) maju NeoPDP panel..
Spoiler: ukázať
- Sphyn0x
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 27. Nov, 2009, 20:53
Tak týpek na predajni ocovi odporúčal radšej LCD LED, ako plazmu (TX-P42G30E), a ten led bol Samsung UE40EH5450WXXH.
Alebo UE37ES5500.
No ja som za ten Panasonic
Musím dať nejaký vážny argument pre Panasonic, lebo otec sa oháňa spotrebou..
Alebo UE37ES5500.
No ja som za ten Panasonic
Musím dať nejaký vážny argument pre Panasonic, lebo otec sa oháňa spotrebou..
jasne, lebo typek ma z toho LCD LED vacsiu odmenu, tak co by sa neohanal ... najlepsim argumentom je lepsi obraz a vacsia uhlopriecka a so spotrebou to nie je take ako si mysli, v niektorych (tmavych) scenach ma plazma mensiu spotrebu ako LCD a aj keby nemala, tak tam ide fakt len o par eur rocne
myPC CPU:i5 3350P, MB:Gigabyte B75M D3H, RAM:8GB Kingston 1600MHz cl9, VGA:MSI R9 270 Gaming DVD-RW:LG H12NR, HDD:Toshiba 1TB, SSD:Toshiba HG2 256GB, LCD:LG W2220P-BF, Case: SilentiumPC Gladius M35,PSU:Seasonic M12II 520W, Router: Mikrotik hAP ac2 myPhone: Google Pixel 4a myStation: Playstation 3 myHeadphones: Sennheiser HD 438
- Sphyn0x
- Používateľ
No oco už chce len led lebo aj kamarát mu povedal, že led je better.
Takže neviem..
Takže neviem..
nebrat...ani jeden z tych 2...
vies naco to je lepsie? To ti poviem.. na sportove prenosy.. pretoze su tam farby poblurovane.. ..
Ale na filmy a hlavne SD prijem je lepsia plazma zvycajne...
Cena za rok neprekroci 7€ rozdiel... 7€ !!
prinajhorsom.. Samsung UE40EH5450WXXH nevyzera tak zle
vies naco to je lepsie? To ti poviem.. na sportove prenosy.. pretoze su tam farby poblurovane.. ..
Ale na filmy a hlavne SD prijem je lepsia plazma zvycajne...
Cena za rok neprekroci 7€ rozdiel... 7€ !!
prinajhorsom.. Samsung UE40EH5450WXXH nevyzera tak zle
- Sphyn0x
- Používateľ
No, len ževraj neprehrá .mkv, len DivX.
No a ešte ževraj plazma už vychádza z obehu tak už to oco nechce A že je to staromódne a neviem čo ešte.
Nechápem proste.
No a ešte ževraj plazma už vychádza z obehu tak už to oco nechce A že je to staromódne a neviem čo ešte.
Nechápem proste.
blbost....
prehra aj MKV
tu som postup vysvetlil, ak by neslo..
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... KV#p907753
Plazma z mody ?? na stadionoch ine nenajdes.. Pretoze pri tych 200cm + sa LCD uz ani vyrabat neda a ak tak spotreba prekonavat plazmu ...
prehra aj MKV
tu som postup vysvetlil, ak by neslo..
http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... KV#p907753
Plazma z mody ?? na stadionoch ine nenajdes.. Pretoze pri tych 200cm + sa LCD uz ani vyrabat neda a ak tak spotreba prekonavat plazmu ...
- Sphyn0x
- Používateľ
Tak to mi ako argument ocovi moc nepomôže
Potrebujem nejaký neporaziteľný argument, proste všetký výhody plasmy nad lcd led.
Potrebujem nejaký neporaziteľný argument, proste všetký výhody plasmy nad lcd led.
jediny dobry je asi 10x vyssia zivotnost plazmy
- Sphyn0x
- Používateľ
Aha, no teraz som si odmeral miesto, kde bude telka a je tam voľných 110cm
A ten Panasonic má 120cm
Som myslel, že je tam viac..
A ten Panasonic má 120cm
Som myslel, že je tam viac..
mattoxx napísal:zoom s celym THX si ma pobavil....to s tymi vzdialenostami myslis vazne. Skus si na 42" palcovom TV pustit SD alebo pseudo HD vysielanie a pozeraj to na vzdialenost 1,0 - 1,25 nasobku sirky obrazovky....no co treba ist s dobou a riadit sa vsetkym co chcu hlavne obchodnici natlst do hlavy. Ved predsa zo 60" TV je vacsi zisk ako z 32". Ak si pozeram tie odporucane vzdialenosti, tak nechapen na co vlastne robia TV mensie ako 50", ved to je minimum do kuchyne alebo WC.
Cele to THX a vyrobcami odporucane vzialenosti sa mi javi ako uplny blud pre normalneho cloveka. Je to tak pre filmovych zanietencov ktori hladaju "kino zazitok" a urcite si nekupuju TV za 500€ a pozeraju na tom televiziu. THX = kvalitna TV, kvalitny zvuk a hlavne kvalitny zdroj.
Edit: blikanie plazmy nie je mytus a netyka sa to len tych starych. Blikanie je stale aktualne a mozes ho vnimat aj pri 600Hz plazme nakolko to vychadza zo samotnej technologii a ta je ina ako u CRT.
konecne niekto kto ma normalny nazor a nie je zaryty zastanca plazmy(alias ostatne technologie su odpad)..
btw k tomu podaniu sedej vs ciernej u plazmy vs LED.. plazma ma pred samotnym panelom kvoli ochrane(kedze je tam dnu plyn) este sklo, a pokial fyzika neklame, tak pri prechode "svetla" cez sklo(pripadne z opticky redsieho prostredia do opticky hustejsieho, resp. opacne, resp. do prostredia s inym indexom lomu svetla) dochadza k odrazom a lamaniu.. a ohladom tej ciernej by som pochyboval ci dosiahne plazma taku aku maju dnesne lepsie LEDky(alias LCD s LED podsvietenym, fullLED je potom o niecom uplne inom).. samozrejme zalezi vela od nastavenia(prip. dokonca skalibrovania) panelu a v neposlednom rade svetla v izbe(prirodne, umele, silnejsie, slabsie, v akom rozpolozeni je TV a dane svetlo k sebe..)..
btw tusim este nie su plazmy s obnovovacou frekvenciou obrazu viac ako 100Hz(aj tie so 100Hz sa volako vytratili ci co)..
a nebudte smiesny s tymi prepoctami vziadelnosti od TV, preboha 50" je mala na 2m??? to chcete pozerat z metra alebo co.. a dnesne bezne vysielanie v SD(a to este dost nekvalitne kodovane) na tej 50" plazme z tejto malej vzdialenosti si teda urcite vychutnaju ludia doma
aj ked je zase pravda, ze plazma odost lepsie kryje nazvyme to nedostatky toho nekvalitnejsieho signalu.. ale ak je raz ta vzdialenost mala a TV velka tak musi byt prijimany signal naozaj dobry.. ale potom sa uz vlastne vytraca tato vyhoda plaziem..
Desktop: Intel Core i5 11400F - CoolerMaster Hyper 212+ GIGABYTE B560M AORUS PRO AX Asus ROG Strix RX6650XT 8GB ADATA XPG 512GB + 2TB WD Green 16GB ADATA XPG GAMMIX D30 3200MHz CL16 SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W V2 SilentiumPC Regnum RG4TF Frosty White TG LENOVO G32QC-10 Logitech Z-4e Logitech MX Keys + Razer Deathadder V2 Mini + SteelPad QCK mini
LAN NB: Asus XDAB AMD Athlon X2 Dual-Core QL-65 2,1GHz ATI Radeon HD 4570 512MB 32gb SSD 4GB DDR2 Razer Krait + SteelPad QCK mini
Mobile: Iphone 12 mini 128gb + Iphone 8 64gb + iPad 2021 64gb + Apple Watch 7 45mm
TV: LG OLED48A1
LAN NB: Asus XDAB AMD Athlon X2 Dual-Core QL-65 2,1GHz ATI Radeon HD 4570 512MB 32gb SSD 4GB DDR2 Razer Krait + SteelPad QCK mini
Mobile: Iphone 12 mini 128gb + Iphone 8 64gb + iPad 2021 64gb + Apple Watch 7 45mm
TV: LG OLED48A1
Ale tu je ta vyhoda.. je to sklo nie, plast..
''pripadne z opticky redsieho prostredia do opticky hustejsieho, resp. opacne, resp. do prostredia s inym indexom lomu svetla''
Nie som fyzik tak neviem ale plazma je skupenstvo .... a ci je hustejsia nez vzduch netusim .. Index lomu je skor zanedbatelny..
Sondy vyvracaju.. proste v plazme sa komora vypne(nedochadza k ziadnemu plazma efektu!). Cize cierna je prirodzena.. LCD ma proste sedu nie ciernu...
Su to samozrejme iba 100Hz plazmy, viac ani netreba zatial.. pretoze subdrive je 600Hz a zjemnuje obraz i blikanie.
''pripadne z opticky redsieho prostredia do opticky hustejsieho, resp. opacne, resp. do prostredia s inym indexom lomu svetla''
Nie som fyzik tak neviem ale plazma je skupenstvo .... a ci je hustejsia nez vzduch netusim .. Index lomu je skor zanedbatelny..
Sondy vyvracaju.. proste v plazme sa komora vypne(nedochadza k ziadnemu plazma efektu!). Cize cierna je prirodzena.. LCD ma proste sedu nie ciernu...
Su to samozrejme iba 100Hz plazmy, viac ani netreba zatial.. pretoze subdrive je 600Hz a zjemnuje obraz i blikanie.