Tak sice sa uz asi nieco vyše roka nevenujem telkam ... ale riesite tu pre chlapca a jeho tatka nepodstatne veci.
V prvom rade
UHLOPRIE4KA a ROZMERY, myslím že plazma s 94cm uhlopriečkou sa už nevyraba .. snaď vyše dvoch rokov. Takže Ak by mal zobrať 42"/43" tak nech si zmeria priestor či mu to tam vlezie a nech si tam nechá rezervu par cm z kazdej strany
možno sa to vyriešilo na posledných dvoch stranách - tie som už nečítal.... ved tym potom ani len nepohne ak to bude presne na chlp nedajboze v nejakej obyvacej stene... ako napcha zo zadu kable (od coaxu po HDMI... ako da z boku USB ak tam nebude na to priestor ????) na kazde jedno pripojenie odpojenie si vezme dalsich ludi co budu manipulovat telkou ? I ked v najhorsom vytiahne USB predlzovak ale potom na estetiku fakt moc nehladiet....
Toto vyriešiť ako prve ... ak bude jasne a isteee že sa tam nezmesti telka s uhlopriečkou 42" tak ti zostane na vyber LCD/
"LED
". Inak povedane teda LCD. Kvalita panelu a jeho vlastnosti rastú s cenou do 500€ zázraky nečakať.
Č
o sa tyka toho PIPu ... ak nepozeras telku cez klasicku antenu ale cez satelit pripadne kablovku ... je dost mozne ze to bude v rezii samotneho set-top boxu. Ak mas iba klasicky antenu na streche tak holt ziaden PIP nebude.
Nahrávanie ako som písal, už sa tomu nevenujem ... som dá sa povedať s informáciami dve generácie dozadu ... takže toto sa možno zmenilo ... nahrávanie šlo len na externý HDD, nie na USB. Ten bol spárovaný s telkou, a to čo sa naň nahralo nešlo prehrať nikde inde len na tej telke na ktorej sa to nahralo (čítaj do PC to neprenesiešš). Ako vravím už to vyše roka nesledujem ... možno sa to zmenilo ... možno nejakí chlapci našli spôsob ako obísť ochranu, ja to neriešim. Nahrávať sa dalo totiž iba z DVB-T tuneru. Logicky z analogu nie.... a keby ti vedel nahrávať signál, ktorý mu dodáš cez HDMI alebo SCART ... no tak si vieš skopirovať týmto štýlom hocijake DVD/Bluray ... takže nahrávaš .... ak nahrávaš iba z DVB-T.
Prehrávanie Modely od Samusngu... rok výroby 2009 teda modely s písmenom
B v názve. Prehrávali videá od číslovania 6xxx pre "LED"/6xx pre LCD v názve. prehrávali aj mkv (264) pretáčanie fungovalo ... dabingy (Teda ich zmenu) som neskúšal. Prehrávanie zavísi od náročnosti samotného ripu / počtu reframes. Ak nešli titulky stačilo dať do priečinka SRT/SUB súbor pomenovaný rovnako ako film a išlo to automaticky ... diakritika v pohode. Nie som si istý či zvládali DTS zvukové stopy... AC-3 šlapalo už vtedy.
Modely 2010 s písmenkom C v názme. Od modelu 450 /pre LCD a PLAZMU/ a modelu 4000 pre "LED" vyššie prehrávali videá ... aj spomínané mkv, divx, xvid ... mp4 ... niekde na stránkach samsungu bola aj tabuľka pre konkrétne modely a podporované kodeky. Sony v tej istej generácii malo problém s prehrávaním avičiek resp ich pretáčaním. SONYčku sa nečudujem...ak si dobre pamätám vlastnili filmové štúdio (aspoň čiastočne ... tuším columbia pictrures ... ale to teraz len strielam). Samsungy tej generácie (s D generaciou teda r.v. 2011 som sa už nehral) mi neprehrali FullHD Divx a ani wmv súbory.... takže toto tak isto pozrieť.
Viem že LG bolo na tom s prehrávaním podobne ale pri testovaní tuším nepodporovali toľko zvukových kodekov (už je to holt nejaký ten piatok dozadu a toto píšem z toho čo si pamätám).
blikanie plazmy v žiadnom prípade neporovnávať s blikaním CRT. CRT blikalo 50/100krát za sekundu. Plazma funguje úplne inak. Tých 600Hz je blbosť ... marketing... nedá sa porovnávať s Hz na CRT telkách. V reáli máš aj tak film/vysielanie natočené s nižším počtom snímok za sekundu. Aby som bol konkretnejší jednotlivé bunky (pixely) ... resp elektrody v nich ak to tak vobec smiem nazvať dokážu "rozosvietiť - zapnúť" tú bunku 600 krát za sekundu. Ibaže z recenzii monitorov by sme mohli vedieť že odozva (ktorú ma plazma akože marketingových 0,000ništ) sa skladá z rozsvietenia a zhasnutia (rise/fall) a dosvit pre jednotlivé farby je rozdielny a nemá 600hz ani zdaleka...kto neverí nech si vyhlľadá cez google pojem "green ghosting" takže ako bolo písané ak na plazme vidíš nejaké blikanie... určite by som to neporovnával s 50Hz CRT. Osobne som zobral do ruky digitálnu kameru a namieril som ju na niekoľko rozielnych plazmových TV... je pravda že pod určitým uhlom a z času na čas tam bolo vidno blikanie... ale na CRT bolo "furt".
"farby" mnoho ľúdí nevydí chybu signálu (malá zrnitosť/pruhovanie) ak im neukážem prstom a nepoviem tuto pozeraj tuto bude tá chybička krásy, Keby som im neukázal...nevedeli by o nej. Takže farby a aj jas si väčšina ľudí nastaví na prijateľnú hodnotu a dalej nerieši. Riešia to iba ľudia čo s tým pracujú, resp pracujú s video technikou alebo grafikou či fotkami... nie je ich zas tak veľa. A aj na tom monitore pre grafika treba kalibrovať farby raz za 3 alebo 6 mesiacov ???
Samsung navyše pri velkom dopyte nevyrábal pre svoje TV panely iba sám, ale používal aj subdodávateľov a preto sa napr stalo, že ten istý model telky mal rôzne obrazové vlastnosti a parametre. Takže ak aj čítam recenziu...čítam ideálne recenziu, ktorá pochádza z nášho regionu a nie z US alebo z Ázie.
Čo sa týka podania čiernej na plazme. Mám doma panáka NeoPDP, konkrétne 42G20. Ak by som mohol, kúpil by som zas ale so strieborným rámom a môžem mať u zadku čo mi povie aká sonda.... Rovnako ako staré CRT po zapnutí sa panel "nabije" a nie je taký tmavý (čierny) ako vo vypnutom stave. Ak sa pozrieš na fotky plaziem všimni si že ten čierny rám okolo je zväčša tmavší ako obrazovka vo vypnutom stave). Povedzme že černejšiu ako pri stave "nesvietim" mi telka nezahrá. Ja tam ten posraný náboj vidím.... takže čo sa týka čiernej berte to ako moj subjektivny nazor, a inak by som to bral rovnako ako všebecne ako pri farbách
Ak má kupujúci po prečítaní tohoto všetkého veľkú hlavu, tak zopakujem to pre neho podstatné:
a) HLAVNE ROZMERY A UHLOPRIEČKA ... ak tam máš dosť miesta na plazmu... ber plazmu (lepsi obraz na non HD rozlíšenie + lepšia odozva) a ber panasonic. Prehrávanie videa z USB už možno voči minulosti (teda oproti môjmu 42G20) zlepšili. Tá moja prehráva iba divx, xvid a nepozná diakritiku (makcene a to je vyrobena v cechach
) ak nemas dost miesta na plazmu ... osobne by som volil samsung a "LED"ku, 94cm ... 100Hz (túto funkciu možeš zapnúť vypnúť --- panasonic to nazýva inteligent frame creation) filmy by mala prehravat v pohode (samsung asi najlepsie spomedzi značiek)
b) Neriešiť hluposti typu nahrávanie na kluč ... vysvetlene bolo vyssie. A PIP pokial nepoužívaš viac tunerov (resp. fungovalo to posledne roky tak že si pozeral napr nieco na scarte alebo hdmi vstupe a v malom okne si mohol mat TV)
okrem toho že som pracoval v oblasti ... tak som si zvolil naschval aj temu jednej semestralky LCD/PLASMA... nestihol som to dopisat do podoby aby to uspokojilo moje ego a nie je ani v podobe, za ktorú by mi mnohí z tunajších nevynadali ale profakovi to stacilo ... na konci prace je tak zo 12 bibliografickych odkazov (asi 10 z nich linky URL) na zaujimave čitanie o telkach všeobecne... ak chcete tak to sem potom zavesim.
t