AMD Phenom II/Athlon II - zoznam OC a odomykania jadier
Re: AMD Phenom II/Athlon II - zoznam OC a odomykania jadier
Spotrebu procesora a aj vsetkych ostatnych veci co funguju na elektrinu ma na svedomi prud, ktory obvodom pretecie, Mimiik. Prud je samozrejme zavisly aj od napatia, ale len v ramci Ohmovho zakonu.
Ze pri horsom jadre, alebo vyssom OC treba pridat napatie je logicke. Nekvalitnejsi polovodic standadne napatie nevybudi, preto pridavas napatie, prud ti stupne automaticky. Papek nikde nenapisal, ze 4 jadro s rovnakym Vcore ma rovnaku spotrebu, ako 2 jadro rovnakej architektury. Napisal, ze napatie nema ziadny suvis s poctom jadier. A to naozaj nema, pokial sa nepokusas odomknut skriplene jadro (to skratene napisal tiez), ktoremu defaultne Vcore na vybudenie nestaci.
Kvalitne 4-jadro, napr. 955-975BE C3, ma dokonca na rovnakej frekvencii spotrebu nizsiu, ako 3-jadro 720BE C2, lebo mu netreba take vysoke Vcore, tym padom procakom pretecie mensi prud.
Ak uvazujeme nad rovnakym Vcore a jadrach roznej kvality, tak X4 C3 bude na tom so spotrebou na jadro a dost mozne, ze aj s celkovou spotrebou znova lepsie, ako X3 C2, lebo kvalitnejsie jadro ma ovela mensie straty (leakage current), t.j. menej kuri.
Ze pri horsom jadre, alebo vyssom OC treba pridat napatie je logicke. Nekvalitnejsi polovodic standadne napatie nevybudi, preto pridavas napatie, prud ti stupne automaticky. Papek nikde nenapisal, ze 4 jadro s rovnakym Vcore ma rovnaku spotrebu, ako 2 jadro rovnakej architektury. Napisal, ze napatie nema ziadny suvis s poctom jadier. A to naozaj nema, pokial sa nepokusas odomknut skriplene jadro (to skratene napisal tiez), ktoremu defaultne Vcore na vybudenie nestaci.
Kvalitne 4-jadro, napr. 955-975BE C3, ma dokonca na rovnakej frekvencii spotrebu nizsiu, ako 3-jadro 720BE C2, lebo mu netreba take vysoke Vcore, tym padom procakom pretecie mensi prud.
Ak uvazujeme nad rovnakym Vcore a jadrach roznej kvality, tak X4 C3 bude na tom so spotrebou na jadro a dost mozne, ze aj s celkovou spotrebou znova lepsie, ako X3 C2, lebo kvalitnejsie jadro ma ovela mensie straty (leakage current), t.j. menej kuri.
dakujem za vysvetlenie, nechcelo sa mi to takto obsirne vysvetlovat a zdovodnovat
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
diky
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D
Hero 4670k validator
Hero 4670k validator
- Tomazy_
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 17. Júl, 2011, 16:45
Takze odomknut mi ide na X2 445 ale nevojde mi do windowsu (win7 ultimate 64)STENLY napísal:áno pôjde, ak máš na to doskuTomazy_ napísal:pojde odomknut sempron 145 (sargas) ?
vzdy mi to restartne
netreba nastavit casovanie pameti alebo nieco ine ?
doska asrock n68-s ucc
* ps3 * xbox360 * htpc
- STENLY
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
jediné čo môžeš ešte urobiť je pridanie voltáže pre cpu... inak je pravdepodobné, že ho neodomkneš..
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
Pridaj mu Vcore, pomoze to ku stabilite, ak je to len horsie jadro a nie uplne vadne. Pridavaj postupne, ci sa to zacne zlepsovat. Do 1,50V chod maximalne, aj to len kratkodobo a v podstate, len ako posledna skuska, ked menej nepomoze. Take volty do neho rvat uz podla mna nema vyznam, aj ked pri dobrom chladeni ich v pohode znesie. Pamate nechaj ako si mal, nejakym pomalsim casovanim tomu nepomozes, ak je druhe jadro KO. Mozes skusit tiez decentne pridat volty NB-core. +0,1V k defaultu.
No tak necital som tu vsetky prispevky ale tie co som precital tak bieda.
Moj procak : AMD Phenom II x2 555 BE(def.3.2GHz)
Unlock : AMD Phenom II x4 b55
Overclock : - def. Voltage : 1.380 V - 3.7 GHz(rovnake aj pri x2 aj x4)
- 1.421V - 4 GHz (dalej som uz radsej nesiel nakolko uz mi pri taktovani raz tato doska odisla - RMA a mam novu )
Doska : MSI 880gm-e41 (bios v11.11)
teploty - OCCT po hodine a pol - max 43 stupnov
chladenie : Coolermaster Hyper 212+
este jedna vec : pri odomknuti jadier sa neda pozorovat teplota jednotlivych jadier ale iba celeho CPU
DOPORUCUJEM 60 - 90 MINUTOVY TEST V OCCT A NASLEDNY CPU TEST V 3D MARK VANTAGE !!!!
- 4 GHz mi preslo v OCCT po 3 hodinach na default voltage !!! ... v CSku 1.6 sa pc sekol po pol hodine - tie testy su nanic ... bud testujte 8-12 hodin v occt (3 hodiny su malo) alebo ako vyssie spomenute 60-90 Min .....bla bla bla
Moj procak : AMD Phenom II x2 555 BE(def.3.2GHz)
Unlock : AMD Phenom II x4 b55
Overclock : - def. Voltage : 1.380 V - 3.7 GHz(rovnake aj pri x2 aj x4)
- 1.421V - 4 GHz (dalej som uz radsej nesiel nakolko uz mi pri taktovani raz tato doska odisla - RMA a mam novu )
Doska : MSI 880gm-e41 (bios v11.11)
teploty - OCCT po hodine a pol - max 43 stupnov
chladenie : Coolermaster Hyper 212+
este jedna vec : pri odomknuti jadier sa neda pozorovat teplota jednotlivych jadier ale iba celeho CPU
DOPORUCUJEM 60 - 90 MINUTOVY TEST V OCCT A NASLEDNY CPU TEST V 3D MARK VANTAGE !!!!
- 4 GHz mi preslo v OCCT po 3 hodinach na default voltage !!! ... v CSku 1.6 sa pc sekol po pol hodine - tie testy su nanic ... bud testujte 8-12 hodin v occt (3 hodiny su malo) alebo ako vyssie spomenute 60-90 Min .....bla bla bla
- Tomazy_
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Ne 17. Júl, 2011, 16:45
A PCIE frekvenciu netreba zvysit ? je na 100-ke
Zapol som v biose este CPU Active core control.. a teraz mi uz ide ale CPUZ cores ukazuje 1 pritom detekuje X2 445 v biose
update biosu neskusit ?
Zapol som v biose este CPU Active core control.. a teraz mi uz ide ale CPUZ cores ukazuje 1 pritom detekuje X2 445 v biose
update biosu neskusit ?
* ps3 * xbox360 * htpc
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Takze.. k tomuto mojmu prispevku Ja somar som v dobrej viere ako to zvyknem robit pri win updatoch a pod. Updatol BIOS cez MSI LIve Update. Ako asi pochopite, po update BIOSU zmizol dovtedy normalne funkcny Athlon II X2 a znovu tam mam len Sempron 140. Ak v BIOSE nastavim Unlock CPU na Enabled, PC vobec nenabootuje, a musim resetnut CMOS. Predtym to v pohode slo s dvomi jadrami. Je nejaka sanca ako to napravit - stary bios?? Nechapem to, pretoze aj tento novy BIOS stale ma v menu Unlock CPU core, ale uz to nejde :// Thanks
Doska ako v popise: MB: MSI 760GM-E51
nahod starsi bios a si tam kde si bol doteraz
To buď chápeš, ale potom sa nepýtaš, alebo nevieš a potom nemá význam odpovedať.
- felipe25
- Pokročilý používateľ
Dokazem dat stary BIOS? Som myslel ze downgrade nefunguje.. len update, aspon sa mi zda ze davnejsie to tak bolo.. Okej, tak skusim V1.09 kedze teraz tam mam V1.10..
A ked bola doska dodana napr. s V1.08 a ja tam dam 1.09 1.08 a nepojde to aj tak /aj ked by malo/ a skusim dat V1.07 nebude to nejaky problem?
A ked bola doska dodana napr. s V1.08 a ja tam dam 1.09 1.08 a nepojde to aj tak /aj ked by malo/ a skusim dat V1.07 nebude to nejaky problem?
To zavisi od revizie dosky. Ak mas 1.0, tak spravidla tam mozes dat vsetky biosy, novsie revizie sa dodavali s novsimi biosmi. Vacsinou je to uvedene v poznamke k biosu. Ak ti vsak spolahlivo fungovala predosla verzia biosu, nevidim dovod davat este starsiu.
- felipe25
- Pokročilý používateľ
Len ja si nepamatam, aka verzia tam bola pred flashom, mozno 1.09 a mozno 1.06... Skusim postupne
- felipe25
- Pokročilý používateľ
Tak super, cez BIOS som nahodil 1.09 - neslo, sice PC sa spustil aj s CPU Unlock na Enabled, ale stale pisalo Sempron.
No na 1.10 po nastaveni CPU Unlock na Enable trebalo reset CMOS
Tak som dal az 1.08 a uz to ide, je tam zasa Athlon II X2. Thanks
Neviem naco MSI updatuje BIOS, ked do popisu este aj prida zvysuje sancu na odomkutie cpu ked ju u mna vynulovalo...
No na 1.10 po nastaveni CPU Unlock na Enable trebalo reset CMOS
Tak som dal az 1.08 a uz to ide, je tam zasa Athlon II X2. Thanks
Neviem naco MSI updatuje BIOS, ked do popisu este aj prida zvysuje sancu na odomkutie cpu ked ju u mna vynulovalo...
Hlavne MSI, ale Asus to robili odjakziva.. Na postarsie dosky vydavali biosy, co ich uplne znehodnotili. Horsie OC, kompatibilita a pod.. Ze do*urvia aj unlock je zatial najkrajsie "vylepsenie", ak neratam MSI biosy, stiahnute cez Live update, co pochovavali MoBo po zaruke totalne.
Aspon, ze ho islo bezproblemov downgrade. Asusy to mali vymyslene lepsie. Ku kazdemu biosu nova utilita na flash a ta stary bios odmietala. Staru aj s biosom samozrejme potichu stiahli z webu.. Este ze si ludia odkladaju a zdielaju..
Myslel som, ze uz sa na to vykaslali, ale ako vidim nie.
Aspon, ze ho islo bezproblemov downgrade. Asusy to mali vymyslene lepsie. Ku kazdemu biosu nova utilita na flash a ta stary bios odmietala. Staru aj s biosom samozrejme potichu stiahli z webu.. Este ze si ludia odkladaju a zdielaju..
Myslel som, ze uz sa na to vykaslali, ale ako vidim nie.