max. dlzka UTP kabla?
- landrower
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45
Re: max. dlzka UTP kabla?
tak akoze toto nedaju nikomu inemu, toto je istotka, ale v podstate to musi byt co najlacnejsie, je to zlozite na vysvetlenie
Steam: michalsveto
Spoiler: ukázať
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
Ja chapem. Skus tam dat kabel len najprv, bez switchu. Ale ak vies ze je to viac ako 100m tak to bude potrebovat napajanie v strede.
- landrower
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Pi 16. Okt, 2009, 16:45
uvidime, teraz sa to chvilu nebude riesit z istych dovodov, potom si to pomeram a snad to bude len nejak 50m, ale co som pocul tak to je viac (je to cez poschodie a opacny koniec budovy ak sa nemylim)
Steam: michalsveto
- felipe25
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 19. Júl, 2010, 13:00
70-80m pojde. Ak je dobry kabel. Ja som tak natiahol v jednej skole a neslo, tak som strihal a nastastie stacilo skratit.
- jararak
- Moderátor
- Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00
nehnevajte sa na mna ale na skusky z CCNA1 som sa ucil nieco o 200m medzi aktivnymi zariadeniami pri kably kategorie CAT5e (neviem ci dnes taky este kupis) samozrejme bavime sa tu o rychlosti 100mb/s. Znacenie kabla nieje ftp to je sietovy protokol, ale stp - tienena krutena dvojlinka. Bohuzial najdlhsi kabel ktory som prakticky tahal bolo 80m po plote rodinneho domu k dalsiemu domu. btw detail, ak to nieje v tej istej budove, alebo napajane z tej istej napetovej stanice, uzemni zemiaci drat. Pouzitie tienenych koncoviek je snad zamozrejmost.
Watching you ...
Modra je dobra a preto ju mam aj v logu.
- Toman
- VIP
- Dátum registrácie: St 06. Júl, 2005, 20:00
- minule som tahal tak 90metrou a slo to v pohode....
- bezna tienena dvojlinka, Gembird, 100m v krabici, mam ju teras na stole a v specifikacii je: FTP cable, cat. 5E, shielded .. ale ties som sa STP....
T.
- bezna tienena dvojlinka, Gembird, 100m v krabici, mam ju teras na stole a v specifikacii je: FTP cable, cat. 5E, shielded .. ale ties som sa STP....
T.
AMD 7600X, B650M, 32Gb 6400, RTX 3070TI, Fractal Torrent
Neviem kde si sa to učil, ale bolo to hodne dávno:jararak napísal:nehnevajte sa na mna ale na skusky z CCNA1 som sa ucil nieco o 200m medzi aktivnymi zariadeniami pri kably kategorie CAT5e (neviem ci dnes taky este kupis) samozrejme bavime sa tu o rychlosti 100mb/s. Znacenie kabla nieje ftp to je sietovy protokol, ale stp - tienena krutena dvojlinka. Bohuzial najdlhsi kabel ktory som prakticky tahal bolo 80m po plote rodinneho domu k dalsiemu domu. btw detail, ak to nieje v tej istej budove, alebo napajane z tej istej napetovej stanice, uzemni zemiaci drat. Pouzitie tienenych koncoviek je snad zamozrejmost.
1) Medzi segmentami je max dĺžka 100m, dokonca norma je 90m na dĺžku medzi rackmi, a 5m rezerva. Toto je dané zariadeniami, ktoré na danej metrike vysielajú či očakávajú rámce v daný časový horizont, pokiaľ ich nedostanú, zahodia ich/neprijmú. Nikto netvrdí že mu viac ako 100m nepôjde, s troškou šťastia môže, ale stačí jedno zariadenie čo bude mať horší SoC a transmit rate a skončil, alebo mu to klesne na 10BASE-T Hx a taká sieť ti je na dve veci
2) FTP je Foil Twisted Pair, v podstate odrušený kábel.
3) CAT5e sa dnes bežne používa, problém je skôr zohnať (a pre niekoho aj urobiť) CAT6a. Sietí s takýmito káblami nájdeš minimum.
.
- jararak
- Moderátor
- Dátum registrácie: Št 13. Jan, 2005, 20:00
1,Snake, ako vravim, bolo to davno, cca 6rokov dozadu, mozno by som niekde nasiel poznamky, avsak na niektorom z offline diskov ako zalohu. Od tej doby som do networkingu nesparal z tohto hladiska, mal som svoj piesocek za ktory som bol a som zodpovedny.
2,a pre istotu som si to aj skusal pozerat na googly a nenasiel som to , viem, ze ako lajk som to tiez takto volal a potom mi to nejaky profak trepal o hlavu, ze ne
3, cat6e by nemal byt problem zohnat, ale nakrimpovat koncovky nato korektne je uz asi o niecom inom.
2,a pre istotu som si to aj skusal pozerat na googly a nenasiel som to , viem, ze ako lajk som to tiez takto volal a potom mi to nejaky profak trepal o hlavu, ze ne
3, cat6e by nemal byt problem zohnat, ale nakrimpovat koncovky nato korektne je uz asi o niecom inom.
Watching you ...