Nazdar,
potrebujem vyriešiť napájanie PC ventilátorov mimo skrine. Bude sa jednať o cca. 10ks prevažne 120/140mm fanov. Je z dlhodobého hľadiska únosné ich zapojiť na adaptér s 12V (veľkosti nabíjačky k MT) ? Je mi jasné, že z hľadiska špecifikácií áno, ale má to niekto odskúšané v praxi?
Máte nejaké iné nápady? Najlepšie by bolo, ak by bol samotný zdroj malý a pokiaľ možno aj pasívne chladený, nakoľko ho chcem zabudovať a prístup k nemu bude teda obtiažny..
Ako (kultúrne) napájať fany mimo PC?
- TroubleMaker
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 03. Feb, 2007, 08:00
Ako (kultúrne) napájať fany mimo PC?
CENTER
Spoiler: ukázať
Re: Ako (kultúrne) napájať fany mimo PC?
Co sa tyka velkosti a hmotnosti je idealny spinany zdroj. Horsie je to so spolahlivostou... Ja by som nespekuloval a nestabilizoval to, pokial nechces tym fanom presne ovladat otacky.
Kup trafo 12V/2-3A (zalezi od prikonu fanov), zopar schottkyho diod, filtracny kondik a mas vymalovane prakticky bez strat.
Uplne najidealnejsie by bolo to spravit s toroidom 2x12V a pouzit len 2x schottky, 1x kondik. Pripadne FET-diodu + kondik. Ja tak napajam uz asi dva roky pico psu. Aj pri odbere 70W je to cele vlazne, cca 35-40°C s pasivom 3cm x 1,5cm pre mosfet.
Na tie fany, fakt neviem prikon, by mal v pohode stacit aj tento lacny 25W toroidik. http://www.gme.sk/toroidni-transformato ... -p610-878/ Cele by ta to vyslo 10-12€, spolahlivost maximalna a tepelne straty minimalne.
Kup trafo 12V/2-3A (zalezi od prikonu fanov), zopar schottkyho diod, filtracny kondik a mas vymalovane prakticky bez strat.
Uplne najidealnejsie by bolo to spravit s toroidom 2x12V a pouzit len 2x schottky, 1x kondik. Pripadne FET-diodu + kondik. Ja tak napajam uz asi dva roky pico psu. Aj pri odbere 70W je to cele vlazne, cca 35-40°C s pasivom 3cm x 1,5cm pre mosfet.
Na tie fany, fakt neviem prikon, by mal v pohode stacit aj tento lacny 25W toroidik. http://www.gme.sk/toroidni-transformato ... -p610-878/ Cele by ta to vyslo 10-12€, spolahlivost maximalna a tepelne straty minimalne.
teda nevieme odbery tych fanov(ked tak napis a zratame prudy) ale z vlastnej skusenosti ti mozem odporucit tento ak bude stacit alebo nieco silnejsie je to male a mozes to mat hodene aj za stolom + nemusis nic doma vyrabat mas to hned a rovnako aj zo spolahlivostou su na tom dobre (z tych 5,4A nebol na rma este ani jeden zo 600 nasadenych kusov )
- TroubleMaker
- Používateľ
Budú tam asi 2 magmy, 3x NB PK1 a nejaké LED fany, ktoré ešte nemám. Druhé riešenie sa mi páči, lebo nemusím nič robiť, len vymyslieť ako napojím rozdvojku pre fany na ten konektor (nejaké nápady?)
Prvé riešenie je fasa, ale jedine, že by si mi to vyrobil (za úplatu, samozrejme) - Amok?
Prvé riešenie je fasa, ale jedine, že by si mi to vyrobil (za úplatu, samozrejme) - Amok?
CENTER
toto je protikus na ten konektor k tym adapterom, naletujes k nemu dva draty a na druhu stranu konektor aky len potrebujes ak ale hladas nejake riesenie kde nemusis nic "bastlit" tak to bude asi problem kedze univerzalne asi nic nezozeniesTroubleMaker napísal: len vymyslieť ako napojím rozdvojku pre fany na ten konektor (nejaké nápady?)
- TroubleMaker
- Používateľ
Výborne. Ísť cez protikus konektoru ma nenapadlo a pritom je to pekné, čisté riešenie. Ďakujem
CENTER
- Martin_RAZER_SVK
- Používateľ
- Dátum registrácie: Po 06. Aug, 2012, 20:24
použiješ to čo sem dal patro16 ak ti nezáleží na záruke tak odstrihneš s toho konektor a kúpiš toto http://www.tichepc.sk/Redukcia-3pin-na- ... =001012004 tam tiež na jednej strane odstrihneš konektor napajkuješ do kopí a je
CPU i5 4670k 4.2GHz,MB MSI Z87 MPOWER, RAM2x4GB KINGSTON HyperX Performance 2400Mhz Cl11 ,GPU Asus EHD5870+EK FC5870,D5 + Alphacool TOP, EK Supreme HF, 2x480 Alphacool Nexxxos UT60/XT45, case CM HAF X,PSU Seasonic x-650
- TroubleMaker
- Používateľ
Hej, chobotnice na fany mám v hojnom počte.
CENTER
Na tie fany by bolo fajn mat dalsiu, malu krabicku rovno na "konzole" kde budu fany s 10 x 3-pin samcami, kam by si napichol kazdy fan zvlast. Keby nejaky umrel, tak to nemusis cele rozmotavat, rozoberat, len odpojis fan a pripojis nahradny.
Co sa toho zdroja tyka, tak to riesenie o ktorom som pisal, by som ti vedel zmontovat buduci vikend, ak ti to neponahla. Len by si si musel kupit veci v GME a hodit mi to pred vikendom na racko. Na druhy den by si si pre to mohol prist. Cez tyzden mam blazninec.. Keby nieco, tak pm.
Co sa toho zdroja tyka, tak to riesenie o ktorom som pisal, by som ti vedel zmontovat buduci vikend, ak ti to neponahla. Len by si si musel kupit veci v GME a hodit mi to pred vikendom na racko. Na druhy den by si si pre to mohol prist. Cez tyzden mam blazninec.. Keby nieco, tak pm.