AMD Radeon HD 7970/7950 (recenzie, informácie...)
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Re: AMD Radeon HD 7970/7950 (recenzie, informácie...)
Skusal si aj napojit gpu na iny monitor/ iny zdroj?
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D
Hero 4670k validator
Hero 4670k validator
Monitorom to nieje. Artefakty sa dajú nahrať cez fraps takže problém vzniká už vnútri systému. Skúsil som rôzne druhy zapojenia (dvi, HDMI) môžem ešte skúsiť VGA redukciu s projektorom ale vidím to blede.
Zdroj som druhý neskúšal a dnes ani nebudem = rovno im to idem vrátiť s tým že skúsim tretiu grafiku. Inak zdroj čo mám je 650 wattový Corsair ktorý má AMD certifikovaný aj pre použitie s touto grafikou a na ktorej mi bezvadne beží rovnako a viac žravá HD3870x2.
Zdroj som druhý neskúšal a dnes ani nebudem = rovno im to idem vrátiť s tým že skúsim tretiu grafiku. Inak zdroj čo mám je 650 wattový Corsair ktorý má AMD certifikovaný aj pre použitie s touto grafikou a na ktorej mi bezvadne beží rovnako a viac žravá HD3870x2.
Spoiler: ukázať
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 25. Jan, 2012, 21:07
Tak tu ju mame krasku
http://www.guru3d.com/articles_pages/as ... on,24.html
http://www.guru3d.com/articles_pages/as ... on,24.html
Intel i5 4670k 4.6ghz 1.22V, Corsair h100i, Asus Maximus VI Hero, Kingston Hyperx predator 2*4gb 2400mhz cl11 XMP, Kingston HyperX 3k SSD, ST Barracuda 2TB (ST2000DM001), Asus GTX670 DCUII 1307boost/7100 1.2V,Corsair HX650, NZXT Phantom 630, repro: Logitech Z-5500, PSP 3004 black nejaky FHD Asus 22" :D
Hero 4670k validator
Hero 4670k validator
Ok takže Gigabyte HD7970 OC je doma. Ultra durable taktnutá na 1000Mhz.
Pod záťažou (3dmark2003 obzvlášť) píska, takže asi je to zdroj. Evidentne Corsair HX-650 na moju zostavu nestačí.
Pod záťažou (3dmark2003 obzvlášť) píska, takže asi je to zdroj. Evidentne Corsair HX-650 na moju zostavu nestačí.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ak ti grafika píska môže to byť zdrojom ale je to iba viacmenej trocha pohádané nemá to nič z tým či to stačí alebo nie.
dokonca a to je väčšia pravdepodobnosť to nič zo zdrojom nemá, proste ti píska grafika tak ako mnohým iným
proste ti pískajú cievky a tie pískajú z príncípu ich fungovania
môj osobný názor je že nepískajúca cievka neexistuje len píska viac alebo menej
dokonca a to je väčšia pravdepodobnosť to nič zo zdrojom nemá, proste ti píska grafika tak ako mnohým iným
proste ti pískajú cievky a tie pískajú z príncípu ich fungovania
môj osobný názor je že nepískajúca cievka neexistuje len píska viac alebo menej
- Monster1
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ut 20. Jan, 2009, 21:27
Logicky ze ti pod zatazou v marku2003 piska ak nemas zapnuty Vsync kdeze tam mas vela FPS
Ryzen 5900X @ 5,05 GHz + Asus Strix B550-A Gaming+ Team Group Vulcan 2x8 GB @ 3200 MHz CL16 + Asus TUF RTX 3080 OC @1845/19800MHz 0,85V + Samsung 970 EVO 500GB + Crucial MX200 512 GB + Enermax Platimax D.F. 600W + Fractal Define R4 + 2xPhobya Noisebuster insulating mats + Noctua NH-D15 Chromax Black + 3x Noiseblocker Eloop B14-ps
Master of Hertz
Samsung Odyssey G7 27'' 240
Master of Hertz
Samsung Odyssey G7 27'' 240
Inak ešte jeden zaujímavý jav - pri teste OCCT som nameral pokles výkonu a spotreby časom - Behom asi 5 minút. Vyzerá to ako keby GPU throttlovalo svoj výkon kvôli teplote.
Ked som podtaktoval CPU na 2800mhz (a teda znížil jeho frekvenciu a primerane tomu aj spotrebu asi o 30 percent) tak grafika generovala konštantných 420fps bez poklesu. Súvis medzi poklesom výkonu a teplotou čipu pri OCCT som bohužial nezistil. Ako žhavilo napájanie mi GPU-Z neukáže. U Sapphirky šlo o 130+ ampérov pod plnou záťažou.
Starcraft II - žiadne artefakty, Vsync ON, 300w spotreba
Witcher 2 Enhanced edition, zopár artefaktov (ovládače), Vsync ON ,340-360w spotreba zostavy
OCCT - žiaden error, 400w spotreba zostavy a časom klesne na 360w súbežne s tým ako klesá výkon.
Napriek tomu že 12v vetva môjho zdroja vedia papierovo dať 624w tak toto číslo beriem s velkou rezervou aj preto že zdroj má len jedinú 12v vetvu.
Buď teda ide o pokles výkonu v dôsledku toho že grafika samovolne znižuje svoj výkon kvôli ochrane čipu, alebo mi niektorá súčasť napájacej kaskády dáva najavo že by som mal prestať blbnúť a na 12v vetvu prihodiť ešte zopár wattov na zdroji
Ked som podtaktoval CPU na 2800mhz (a teda znížil jeho frekvenciu a primerane tomu aj spotrebu asi o 30 percent) tak grafika generovala konštantných 420fps bez poklesu. Súvis medzi poklesom výkonu a teplotou čipu pri OCCT som bohužial nezistil. Ako žhavilo napájanie mi GPU-Z neukáže. U Sapphirky šlo o 130+ ampérov pod plnou záťažou.
Starcraft II - žiadne artefakty, Vsync ON, 300w spotreba
Witcher 2 Enhanced edition, zopár artefaktov (ovládače), Vsync ON ,340-360w spotreba zostavy
OCCT - žiaden error, 400w spotreba zostavy a časom klesne na 360w súbežne s tým ako klesá výkon.
Napriek tomu že 12v vetva môjho zdroja vedia papierovo dať 624w tak toto číslo beriem s velkou rezervou aj preto že zdroj má len jedinú 12v vetvu.
Buď teda ide o pokles výkonu v dôsledku toho že grafika samovolne znižuje svoj výkon kvôli ochrane čipu, alebo mi niektorá súčasť napájacej kaskády dáva najavo že by som mal prestať blbnúť a na 12v vetvu prihodiť ešte zopár wattov na zdroji
- dexterav
- Sponzor fóra gold
kludne by som to zvalil na PowerTune, ked znížiš takt CPU automaticky znížiš aj vyťaženie tj spotrebu grafiky
nemusíš to brať z veľkou rezervou kedže napr 1000W majú na 12V okolo 83A
myslím že tu sa raz NV poučila a ked má rezervu(a 6e si stanovila poriadnu) ide smerom hore narozdiel od AMD ktoré to robí naopak a stanovilo hranicu ktorá sa nesmie prekročiť9práve naopak relatívne nizko)
to isté ale nieje to to isté
nadruhú stranu OCCCT, furmark, linx aj tak nemá moc cenu riešiť kedže dávajú záťaž ktorá v praxi ani nemôže nastať
a k tomu ešte trba prirátať že aj ked pc vydrží túto extrémnu záťaž pravdepodobne umrie pri hraní Crysisu/2 alebo "obyčajnom" Heaven3
ak by bol slabý zdroj grafika by nerobila nič ako taká ale pravdepodobne by ti padalo celé PC
grafika a ani cpu ako také nevie koľko môže ťahať zo zdroja a proste ťahá to čo potrebuje. ak je to veľa zasiahne do toho zdroj
myslím že tu sa raz NV poučila a ked má rezervu(a 6e si stanovila poriadnu) ide smerom hore narozdiel od AMD ktoré to robí naopak a stanovilo hranicu ktorá sa nesmie prekročiť9práve naopak relatívne nizko)
nadruhú stranu OCCCT, furmark, linx aj tak nemá moc cenu riešiť kedže dávajú záťaž ktorá v praxi ani nemôže nastať
a k tomu ešte trba prirátať že aj ked pc vydrží túto extrémnu záťaž pravdepodobne umrie pri hraní Crysisu/2 alebo "obyčajnom" Heaven3
ak by bol slabý zdroj grafika by nerobila nič ako taká ale pravdepodobne by ti padalo celé PC
grafika a ani cpu ako také nevie koľko môže ťahať zo zdroja a proste ťahá to čo potrebuje. ak je to veľa zasiahne do toho zdroj
Vie mi niekto povedat kolko ma spotrebu pc bez monitora v 2D s AMD 7950?dik.
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Skus google, recky, atd. Zalezi aj na zvysku zostavy...
Mám tu požíčaný 750 wattový zdroj Enermax NANX. Káble sú riešené tak že jedna 12v vetva ide do CPU/mainboardu, druhá 12v vetva ide grafike. Môžem povedať len to že pod záťažou nepadá napätie na žiadnej z vetiev všetky sú zásadne bližšie k svojej nominálnej hodnote. 8pin kábel pre grafiku je okrem toho riešený normálne bez nejakých odrbov ako u toho corsairu.dexter napísal:kludne by som to zvalil na PowerTune, ked znížiš takt CPU automaticky znížiš aj vyťaženie tj spotrebu grafiky
Otestoval som aj 500w Seasonic, ktorý je 50w pod doporučeným výkonom zdroja pre túto grafiku.
Môžem povedať len to že pri výkonnejšom zdroji je frekvencia pískania vyššie a pri väčšine situácií mimo počutelný zvuk a pri nižšom je zase bližšie k počutelnému zvuku a frekvencia zvuku je nižšia...
Pokles FPS bol pri silnejšom zdroji omnoho rýchlejší. Pri lepšom napájaní mi to nedáva vôbec zmysel - jedine ak by GPU VRM prišlo na to že je mu nejak teplo a preto zredukoval napájanie pre grafiku. Fakticky nedošlo k žiadnej zmene...
Pokial ide o powertune nedochádzalo k zníženiu frekvencie. Takže možnosti sú bud tie že grafika odpojila niektoré časti jadra, alebo proste trotlí...
Bohužial - rozhodne to dáva zmysel ked som videl testy benchmarkov s velmi výkonnými procesormi a niekolko rokov starým bývalým highendom. všetky cpučka v tomto teste dávali rovnaký výkon pri použití HD7970 - testy ale prebehli len s pomocou 3d aplikacií čo rozhodne znamená že u tých najvýkonnejších modelov grafika zahodila časť výkonu a zarovnala výsledky podla seba...
- dexterav
- Sponzor fóra gold
aj ked to všetko komplikuješ evidentne ti pískajú cievky na grafike toť vsjo a takisto ti podráža nohy powertune...
btw skúsil si ho navýšiť na maximum?
to že ti píska pri inom zdroji inak je spôsobené inými charakteristikami zdroja a jeho výkon má na to pramalý vplyv
ak má grafika z rôznymi cpu rovnaké fps tak to v drvivej väčšine znamáná to že je to brzda, preto je totálna blbosť testovať CPU pri nastavení FHD 8xAA a v podobných nastaveniach
PT v 99% prípadoch v defaultnom nastavení a pri normálnej záťaži, čítaj hry, nijak nezasahuje
btw skúsil si ho navýšiť na maximum?
to že ti píska pri inom zdroji inak je spôsobené inými charakteristikami zdroja a jeho výkon má na to pramalý vplyv
ak má grafika z rôznymi cpu rovnaké fps tak to v drvivej väčšine znamáná to že je to brzda, preto je totálna blbosť testovať CPU pri nastavení FHD 8xAA a v podobných nastaveniach
PT v 99% prípadoch v defaultnom nastavení a pri normálnej záťaži, čítaj hry, nijak nezasahuje
To je fakt, ale na druhej strane je fakt aj to že každý chce hrať hry na full detailoch, pričom istá skupina ludí sa nedá ukecať ani k rozumnému používaniu Vsync (špeciálne v prípadoch ak maju 60Hz LCD a hra beží na 120fps).dexter napísal:ak má grafika z rôznymi cpu rovnaké fps tak to v drvivej väčšine znamáná to že je to brzda, preto je totálna blbosť testovať CPU pri nastavení FHD 8xAA a v podobných nastaveniach
viz toto:
http://www.ocaholic.ch/xoops/html/modul ... 817&page=0
test je robený na vcelku vysokých detailoch. Vynechaj benchmarky, pozri hry - ak to nieje online hra zapni vsync a povedz či sa s tým či oným CPU dostaneš na 60fps (+- monitor), prípadne či sa výsledky naozaj líšia v takej miere že by to ludské zmysly boli schopné rozoznať.
Reálne ma pokles výkonu ktorý tá grafika predvádza nejak asi neovplyvní. Len ma to zaráža špeciálne v kontraste k mojej nedávno vyreklamovanej HD7870tke ktorá takéto psie kusy nepredvádzala.
Niečo pre porovnanie:
http://www.gigabyte.eu/products/compari ... =4102,4367
Jedna verzia s Tahity XT2 ale s nizsou frekvenciou než je pre tento variant čipu bežné = udávaná sila zdroja 600w. Moja 7970, OC verzia s nižším power requirementom o 50w. Divné...
Idle môj systém berie 135watt. OCCT burn 400, po pár minútach 360w.
360-135 = 225 watt
To je presne hodnota ktorú vie dodať 6+8 pin napájanie. Môj PCI-E 2.0 vie teoreticky dodať 75 watt takže napájanie by dohromady malo stačiť.
400-135 = 265 watt
To už trochu viac zodpovedá requirementom ktoré gigabyte udáva u verzie s čipom Tahity XT2.
Čipset Intel X48 má bežne dva 16x PCI-E 2.0 sloty. Aj keď 75+75+150 by malo tej grafike stačiť rozhodne to vysvetluje pískanie práve pri vela FPS a pokles výkonu pri OCCT. Rezerva je v tomto prípade trochu malá a PCI-E 3.0 grafika už môže rátať s trochu iným dodávaním elektriny priamo zo slotu...
OCCT a 3Dmark majú v tomto prípade jeden spoločný menovateľ - tok dát cez PCI-E dosahuje v oboch aplikáciách svoje maximum a zároveň nároky na další processing na GPU sú podla možnosti čo najvyššie.
Pri Witcherovi 2 "Enhanced edition" bolo aj niekolko pádov systému. Tá hra z tej grafiky pri full detailoch naozaj vytiahne maximum. Pomohlo tomu dať viac šťavy severnému mostíku.
Obecne = Pri týchto grafikách so staršími slotmi opatrne.
http://www.gigabyte.eu/products/compari ... =4102,4367
Jedna verzia s Tahity XT2 ale s nizsou frekvenciou než je pre tento variant čipu bežné = udávaná sila zdroja 600w. Moja 7970, OC verzia s nižším power requirementom o 50w. Divné...
Idle môj systém berie 135watt. OCCT burn 400, po pár minútach 360w.
360-135 = 225 watt
To je presne hodnota ktorú vie dodať 6+8 pin napájanie. Môj PCI-E 2.0 vie teoreticky dodať 75 watt takže napájanie by dohromady malo stačiť.
400-135 = 265 watt
To už trochu viac zodpovedá requirementom ktoré gigabyte udáva u verzie s čipom Tahity XT2.
Čipset Intel X48 má bežne dva 16x PCI-E 2.0 sloty. Aj keď 75+75+150 by malo tej grafike stačiť rozhodne to vysvetluje pískanie práve pri vela FPS a pokles výkonu pri OCCT. Rezerva je v tomto prípade trochu malá a PCI-E 3.0 grafika už môže rátať s trochu iným dodávaním elektriny priamo zo slotu...
OCCT a 3Dmark majú v tomto prípade jeden spoločný menovateľ - tok dát cez PCI-E dosahuje v oboch aplikáciách svoje maximum a zároveň nároky na další processing na GPU sú podla možnosti čo najvyššie.
Pri Witcherovi 2 "Enhanced edition" bolo aj niekolko pádov systému. Tá hra z tej grafiky pri full detailoch naozaj vytiahne maximum. Pomohlo tomu dať viac šťavy severnému mostíku.
Obecne = Pri týchto grafikách so staršími slotmi opatrne.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
ak chceš napísať že pcie2.0 nestačí napájať tvoju kartu už píšeš kraviny kedže pcie3.0 nedokáže dať viac ako 75W
btw v pcie2.0 sa pužívajú aj pažravejšie grafiky z minimálne podobnými nárokmi ako 7970
ako vravím výkon sa ti znižuje kôli PT a pískanie je viacmej častý a jav a ty z toho robíš aktá x
btw v pcie2.0 sa pužívajú aj pažravejšie grafiky z minimálne podobnými nárokmi ako 7970
ako vravím výkon sa ti znižuje kôli PT a pískanie je viacmej častý a jav a ty z toho robíš aktá x