Trocha reality k NF4...
2 Mesiace po kupe dosky MSI K8N Neo3 F mi zacal hucat stock chladic chipsetu. Po dlhsom case(rok od kupy) som sa podujal na vymenu chladica chipsetu, zvolil som Zalman NBJ47, vsetci na forach ho vychvalovali. Montaz bola jednoducha, na moje stastie bratranec mi dal HW monitorovaci panel
Aerocool Gatewatch a mal som ho vlastne zalozeny v bedni este pred montazou Zalmana.
Teda som vedel ze ake su realne teploty stock chladenia na chipsete. Pri zatazi to bolo tak 58st. Po nainstalovani Zalmana som dlhsom case do vnutra rebier vlozil tepelny senzor aby som skusil co to dokaze. Tak pani realna teplota pri IDLE len cisto zapnuty WIN od spustenia PC pomaly ale isto stupala. Ked uz bola na 85st. tak mi prestavalo byt vsetko jedno(kamos ked to videl co je so mnou na izbe na intraku bol inak v <> :8O: ). PC som vypol a uvazoval som ze bud treba zlepsit vetranie CASE alebo ho zacat ofukovat, o dosku som prist nechcel. Zohnal som si nejake klasicke vetraky za 60,- kus a jeden som nechal ofukovat ten zalman, realna teplota podstatne klesla, aj pri LOADE nesla nad 35st. Lenze to sa dosiahlo dostatocnou vymenou vzduchu v CASE a kupou pridavnych ventilatorov(a tym aj zvysenia hluku).
Par poznamok ku snimacom na doske.
Ked mi realny tepelny senzor na paneli ukazoval 85st. tak senzor na doske ukazoval

42st. hovorim si kvalitka teda.

Je dost na zvazenie celkovo toto snimanie. Napr. teplota CPU podla snimaca na doske a tepelneho snimaca na paneli sa +-5st. zhodovali. Poznamenam ze snimace z panela boli u mna umiestnovane co najblizsie k zdroju tepla(na pasivoch). Cize ani mnou odmerane teploty neodpovedaju celkom realnym teplotam.
Extremy.
Mam zopar kamosov co v CASE nemaju ani jeden vetrak(mimo CPU) a na chipsetoch maju pasivy. Doslova a dopismena ich netrapia teploty. Ved senzory na doske ukazuju do 42st. tak co... A tym svojim PC davaju zabrat - 20 dni nonstop prevadzky a podobne. No ziadne anomalie vsak nespozorovali, typu zamrzanie alebo BLUE SCREENs.
Resume.
Nech to vyriesite akokolvek, drzim vam vsetkym palce, pevne nervy. Ale jednu otazocku mi zatial nikto nezodpovedal, kolko stupnov dokaze vydrzat chipset NF4 ...? V letnych teplotach mi stock chladic vykazoval na doskovych snimacoch(v core centri) 52st. (este pred kupou zalmana). Nechcem si predstavit vtedajsiu realnu teplotu na chipsete ked pri 42st. bolo realne 85st... (ziadne problemy som vtedy tiez nespozoroval). Kto vie... mozno staci maly pasiv a nic sa nestane, ale moje odporucanie je - pokial mate cash kupujte MB s heatpipe chladenim + dobre vetrajte skrinu. Alebo ked uz chcete zmenit aktivny stock tak za poriadny velky pasiv od thermalrightu a podobne.