Zostava do 600€

Sekcia primárne určená k radám o nákupe PC komponentov a príslušenstva...
JacobSteven
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Ut 30. Mar, 2021, 20:49

Re: Zostava do 600€

Príspevok od používateľa JacobSteven »

mp3turbo napísal: So 12. Apr, 2025, 22:14 Dosku si mozes doladit podla DP/HDMI portov, to je samozrejme mrte dolezite. Nikde predtym si o tom nepisal, takze som nevedel. K prevodnikom DVI-DP sa nemozem vyjadrit, lebo neviem v akom rozliseni behas, takze by som mohol poradit zle - plus navyse tam mozu byt nejake problemy. Ja by som s absolutne drzym ksichtom bral terajsiu Nvidia kartu do novej zostavy a nevahal by som jedinu sekundu.
Nie je to samozrejme mrte dolezite, ale radsej by som mal preistotu aj ten DP, keby nahodou ta grafika odisla.
Neviem teda ci kludne aj tato: https://m.alza.sk/asrock-b550m-pro4-d5871884.htm alebo: https://m.alza.sk/asus-tuf-gaming-b550- ... 868853.htm ci este tato: https://m.alza.sk/gigabyte-b550m-ds3h-ac-d7647389.htm
mp3turbo napísal: So 12. Apr, 2025, 22:14Iny zdroj kludne ale nepanikar dnes, lebo nevies ci tych zdrojov nebude 25 k dispozicii.
Bohuzial uz neskoro na paniku :D uz nie je skladom. Cakat nebudem kedze rad by som zostavu objednal dnes, takze netusim teraz aky vybrat.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16

Príspevok od používateľa mp3turbo »

DS3H nie, ma slabe voltage regulatory (napajanie procesoru) - nebudes to potrebovat, ale preco by si si za rovnaku cenu kupil horsi vyrobok, ze ano.

ASrocka nepoznam, mam DOJEM [!} ze b550M nedopadla slavne v tychto hodnoteniach. Dosky, ktore maju zle VRM, sa strasidelne zahrievaju a nabeton budu mat mensiu zivotnost ako dosky, ktore maju nabuchane tieto "trafaky".

ano, je to tak : https://youtu.be/wuPH9pCCK-E?t=964

Jednoznacna stavka na istotu je Asusacky TUF Gaming. Tuf je foneticka skomolenina slovicka Tough, nieco ako Beetles Beatles, a tough znamena tough. Takto to ma vyzerat :
https://youtu.be/HSY9rDsQgd4?t=752

Panika so zdrojom : ved mozno bude zajtra na sklade. Ved ho vies kupit inde - error, zabudol som ze budes ziadat Alzu o zlozenie.
Ved mozes zobrat aj 650W (na tvoje pouzitie to dnes bude mnohonasobne viac, nez potrebujes - tu ide proste myslienka, ze o 5 rokov zahodis zostavu, kupis si nejaku bombu povedzme graficka karta 450W, procesor 150W a tympadom slabsi 650W zdroj bude absolutne na hrane, kdezto 750tka to potiahne v pohode). 650W nie je absolutne ziadny problem, tvoja zostava bez grafiky bude zrat 55W, s grafikou naplno strasidelne hlboko pod 200W.

Nestavam pocitace, len zriedka kamaratom, rodine a tak, navyse ked uz volaco, tak su to take lepsie zostavy - takze sa v zdrojoch moc neorientujem. Viem, ze tieto XPGcka sme na fore preberali : su to kopie/OEM takmer spickovych zdrojov a mali vybornu cenu lebo Adata znacka. Tak ich pouzivam. Mam na krku Corsairy s 10 rocnou zarukou, bezne 1000W ale tie stoja uplne inu šajbu takze sa do tejto zostavy absolutne nehodia ani cenovo a samozrejme ani technicky.

Neviem poradit alternativny zdroj z Alzy, poprosim sikovnejsich aby zatiahli za mna.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Používateľov profilový obrázok
dark_globe
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 29. Sep, 2011, 08:33

Príspevok od používateľa dark_globe »

JacobSteven napísal: So 12. Apr, 2025, 20:17 Toto je typujem ten bez integrovanej GPU: https://www.alza.sk/amd-ryzen-7-5700-d9667967.htm, rozdiel oproti G-čkovej verzii je 37€.

Máš pravdu, že sa tým pádom neoplatí keď tam chcem pripojiť tú starú grafiku.

Len mám akosi obavy, že či na 100% dokážem tú moju aktuálnu grafiku dať do toho PC a bude fungovať. Lebo ak by to nefungovalo tak pri tej G-čkovej verzii aspoň by som mal istotu, že keď nespojazdím tú moju starú GPU, tak by som išiel na tej integrovanej v CPU.

Ale asi by to nemal byť problém, keďže GPU sa zapája rovnako, a snáď nebude nejaký rozdiel medzi tou doskou Gigabyte a aktuálne čo mám Asus B85-plus, či?
vlakno je dlhe a nechce sa mi všetko čitať (ide v podstate stale o kancel zostavu) , ale zachytil som toto
tak mi neda len pre istotu : ano 5700 je vlastne 5700g bez grafiky a nie podtaktovany plnohodnotny 5700x :

5700 je v podstate apu , ale bez integrovanej grafiky = nezmyselny procak .
nie je to totiž plnohodnotny vermeer ako su 5600 a 5800 (bez X)
toto je taky falošny marketing od AMD ked sa asi spoliehali , že zakaznici sa budu mylne domnievať , že toto je vlastne
logicky 5700x s trocha nižšim taktom tak ako tomu je u ostatnych modelov .
zrejme mali na skladoch priliš veľa G-čiek s defektnym integrovanym grafickym čipom a tak vydali toto falošne "škarede kačatko" .

ak sa teda rozhodneš pre AM4 riešenie a pojdeš do procaku bez grafiky
tak radšej vezmi 5600-vku , ktora je ešte lacnejšia - je to sice 6c/12t a nie 8/16 ,
ale je to plnohodnotna vermeer architektura a nema L3 cache osekanu na polovicu na rozdiel od 5700-vky .
toto všetko je sice pri "kancelarskej zostave" prakticky jedno ,
ale už len z principu zavadzajuceho marketingoveho označenia by som 5700-vku nekupil .
buď choď do 5700-G-čka (ak chceš grafiku v cpu) alebo do 5600/5700x (ak použiješ gtx 960-tku) .
personal rig:
Spoiler: ukázať
cpu: ryzen 7 5700X
cooler: DeepCool AK400
mobo: ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II
graphics: Asus Dual RTX 2070 SUPER EVO OC
ram: 2x16gb Kingston FURY renegade black 3600MHz cl16
ssd: Crucial P3 Plus 1TB NVMe
case: Fractal Design Focus 2 Black Solid
power supply: EVGA 600 GD
sound card: Creative Sound BlasterX AE-5 Plus
headphones: Beyerdynamic MMX 100 , Audio-Technica ATH-M20x
monitor: MSI Optix G241 144Hz 1ms IPS
operating system: windows 10 PRO
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

pozeram ze 5700g a 5800x stoja rovnako na halier, takze :

ak nepotrebujes zabudovanu grafiku, ber 5800x
ak nutne potrebujes zabudovanu, 5700g.

Ja osobne by som sa na tu zabudovanu vykaslal, prestahoval sucasnu 970tku a hotovo. 5800x je o nejakych 10-15% rychlejsie nez 5700g pretoze ma vyssie takty a vacsiu cache. 5800x vsak nema prilozeny cooler ak spravne pozeram, takze treba kupit spomenuty 30 eurovy chladic (Fera5 / Arctic36), tympadom je efektivne o 30 eur drahsi ak by si nekupoval samostatny chladic. Ak si imrvere chcel kupit chladic, tak potom je cenovy rozdiel samozrejme nula.

Rozhodne by som nezlavil z 32GB RAM, pretoze buducnost. Samozrejme ze 16GB staci, ale o tri roky stacit nebude (samozrejme si mozes dokupit...)
Rozhodne by som nezlavil z 1TB SSD, pretoze buducnost.
Dosku moc lacnejsiu nez 100 eur nezozenies, vsetko za 65-70 eur je najlacnejsi mozny odpad. Dlhodoba vyhliadka do buducnosti (zivotnost)...

Procesor mozeme "spekulovat" : 5600 za 105,-eur, 5700g s grafikou za 160,-eur s chladicom, 5800x za 160,-eur bez grafiky bez chladica... ale to nevyspekulujeme vlastne nic. Masinu budes mat X rokov, ci dnes zaplatis o 40 eur viac alebo menej ta zrejme nebude trapit v auguste alebo decembri, nieze o dva roky... a cely ten cas budes pouzivat lepsi stroj.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
JacobSteven
Používateľ
Používateľ

@mp3turbo - Ďakujem za podrobné vysvetlenie. Tak by som zobral tú od Asus TUF Gaming, ale ešte pozerám, že v tom videu je doska B550M-PLUS, a ja som linkol tú bez písmena M. Ale asi typujem, že mám zobrať tú bez M práve, keďže tá s písmenom M je ako pozerám je veľkosť mATX, a keďže zmestím do te case tú ATX tak zoberiem tú väčšiu.

Zdroj zoberiem teda aj ten 650W. Aj keď je pravda ako píšeš, že síce aj keď mi je teraz 750W zbytočný, pri upgrade grafiky keby som v budúcnosti spravil by asi teda ten 650W nestačil. No aj tak nie som si úprimne istý predsalen, že či niekedy sa k hrám vrátim a budem vôbec teda potrebovať lepšiu grafiku a tým pádom by som ten 750W zdroj využil.
Pravda tiež, že asi by bolo lepšie keby teraz priplatím si tých 8€ za 750W namiesto 650W, ako o pár rokov prípadne by som musel znova kupovať nový 750W za 65€ (alebo aká cena bude vtedy).

So zdrojmi je to osobne pre mňa celkovo zložité. V podstate odkedy tento PC som kúpil mal iba dokonca 400W zdroj. Po tom ako doslúžil tak som si ho nechal vymeniť v miestnom servise počítačov a tam mi povedali, že aspoň 500W zdroj by som mal dať. Keďže som nevedel vôbec akú značku ani nič, som to nechal na nich a dali tam ten EVOLVEO FX500 zdroj, ktorý funguje doteraz už 5 rok bez problémov.

A ako píšeš, zjavne ten 650W zdroj bude stačiť, aj to, že to s grafikou bude pod 200W. Ono aj tá grafika čo mám je ako pozerám dosť "osekaná", mám presne túto: https://www.alza.sk/gigabyte-gtx-960-mi ... 303031.htm - iba jeden vetrák, 2GB verzia.

Čo sa týka procesoru, predsalen zoberiem skôr ten 5700G. Príde mi to lepšie aj z toho hľadiska ak teda pripojím tú starú grafiku, a pokazila by sa po pár mesiacoch/rokoch, tak aspoň by som mohol na čas dokedy kúpim novú grafiku využiť tú iGPU, prípadne ešte prípad keby som nemal peniaze na kúpu novej GPU, tak by som ten čas bežal tiež na iGPU.

Ramky určite dám 32GB. Ten cenový rozdiel medzi 16GB a 32GB je 24€. To sa neoplatí na tom šetriť. Aktuálne mám 12GB v tej starej zostave, aj to dosť zle spravené by som povedal :D mám tri 4GB DDR3. Tiež aj keď by mi možno stačilo 16GB, keď aktuálne využívam 7,3GB/11,8GB. Dôvodom, ale asi bude, že mám v Chrome zbytočne veľa kariet otvorených asi cez 30.

SSD takisto, cenovo ako pozerám, 512GB stojí okolo 30-50€ tie lacnejšie. To keď kúpim tú 1TB za 65€ nie je o čom.

Výsledne to vidím celé teda takto:
https://www.alza.sk/nakupni-seznamy.htm ... A6A6276607

Mohlo by byť? Fungovať a pasovať to bude?

Cena aj keď tam je 515,40€ tak pre mňa je výsledná 505,54€ (skrz ISIC zľavy), so zostavením 545,44€.

//edit: skúšal som Alze písať, že či nevedia prípadne termí naskladnenia toho 750W zdroja. Napísali mi, že termín naskladnenia momentálne nepoznajú. Taktiež čo som pozeral pri tom zdroji otázky od ľudí tak niekto tam 26.2.2025 písal kedy ho naskladnia, že čaká už mesiac. Odpísali mu vtedy, že predpokladané naskladnenie bude 13.3.2025. Zjavne by som asi aj ja tak dlho čakal takže jedine ten 650W zobrať.
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

fungovat a pasovat to bude.

Neviem, co sa furt bojis pokazenia tvojej grafiky :)
wayne
Nový používateľ
Nový používateľ
Dátum registrácie: So 18. Nov, 2017, 10:43

Príspevok od používateľa wayne »

Tu dosku co mas v zozname som mal tiez, asi pol roka, nez som siel do ITX buildu, je celkom ok, ja som v nej mal 5600x, fungovala spokojne.

Ak by som kupoval novy PC, chcel by som najlacnejsi najvykonnejsi CPU co mozem kupit, tak asi 5800X.

Zdroj 650W utiahne toho dost, nejaky midrange okolo 200-220W tu bude stale.
Inak, ako pise mp3turbo, pasovat a fungovat to bude.
PC1: 12600KF/32GB DDR4/4070Super (Windows) - PC2: 5700x3D/32GB DDR4/9070XT (Linux) - Raspberry Pi4B 4GB
Vlko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 20. Okt, 2012, 12:51

Príspevok od používateľa Vlko »

@JacobSteven Dosť výrazný rozdiel 5700X vs 5700G je, iba podpora starého PCIe 3.0 u Gčka, takže aj keď kupuješ novú dosku s PCIe 4 , pôjde iba v PCIe 3.0 režime.

NVMe SSDčka pôjdu v 3.0 režime čo je polovičná rýchlosť oproti 4ke ...

Keď tam osadíš novú grafiku, pôjde v PCIe 3.0 čo u moderných grafík už znižuje výkon hlavne u tých osekaných s 8x pripojením ako napr. nová RTX 5060 TI 16GB.

Obrázok

Priemerne 4%, ale u kariet s málo VRAM (2-8GB) kde musí karta hore/dole nahrávať textúry z RAM do VRAM cez pomalú zbernicu to bude horšie.
Common features of Ryzen 5000G (Cezanne) desktop CPUs:
CPUs support 24 PCIe 3.0 lanes. 4 of the lanes are reserved as link to the chipset.
Common features of Ryzen 5000 (Vermeer) desktop CPUs:
All the CPUs support 24 PCIe 4.0 lanes. 4 of the lanes are reserved as link to the chipset.
AMD Ryzen R9 7950X3D UV-OC, Noctua NH-D15S [NA-HC4] chromax.black&white, GIGABYTE B650E AORUS ELITE X AX ICE, Patriot Viper Elite 5 64 GB KIT DDR5 @6000MHz CL30 White RGB, MSI RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC+ @3,2/34Ghz, NVMe SSD Samsung 990 PRO 1TB + Kingston A2000 1TB, SATA SSD Team Group CX2 1TB, A4tech Bloody V7M HoleLess, Seasonic Focus Plus SSR-750FX Gold, Lian Li Lancool 215 White, 31,5" iiyama G-Master GB3271QSU-B1, Nintendo Switch V2 HWFLY Modchip OC CPU: 1020@1785Mhz, GPU: 768@921Mhz, RAM:@1600MHz
mp3turbo
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

rozlisenie 1080p, vo vyssom rozliseni je rozdiel samozrejme mensi. A ci mam 1.5% viac alebo menej, to uz je asi jedno (mimochodom, 5600g/5700g su zhruba o 10% pomalsie, nez ich plnokrvny bracek takze tam je daleko vacsi problem nez v grafike samotnej).

Nevyberame tu najlepsiu zostavu na svete - vyberame nejaky normalny stroj za 600 eur, co je naozaj minimum pre tvorbu noveho pocitaca. Ano, budu tam kompromisy. Ano, boli doporucene plnohodnotne procesory bez G plus prehodit staru grafiku do noveho stroja, pretoze je MNOHONASOBNE vykonnejsia nez grafika zabudovana v G procesoroch.
JacobSteven
Používateľ
Používateľ

Aha, to je celkom zaujímavé, že to pri G-čku takto obmedzujú, že pôjde len PCIe 3.0 aj keď doska podporuje 4.0.

Aktuálne síce keďže tá stará grafika, ktorú prehodím tak podporuje len PCIe 3.0 tak mi to ani nevadí.

S tým, že NVMe SSD pôjde o polovicu pomalešie v režime 3.0 oproti 4.0 je síce trochu škoda. Ale čo som našiel na internete, tak neviem síce či je to pravda, ale ževraj nedá sa ani rozoznať pri používaní Windows rozdiel. Asi pri prenose dát to už áno, ale keďže ja neprenášam vôbec dáta vo veľkom tak mi to je tiež asi jedno.
Taktiež typujem, že aj tak stále aj keď to SSD pôjde v režime 3.0 stále to bude predpokladám rýchlejšie ako staré SATA SSD, nie? Lebo ak áno tak mne to stačí, lebo už aj teraz pri mojom aktuálnom SSD, ktorý je SATA tak mi príde, že ten Windows je dosť rýchly.

Ale keďže som už tiež zostavu objednal už to bohužiaľ nezmením :D ale samozrejme som vďačný za Vaše rady, a aj vedomý toho, že mi chcete poradiť to najlepšie čo viem kúpiť. Úprimne však nemyslím si, že budem sklamaný aj keď som zobral ten 5700G. Aj z dôvodu, že v podstate pri kúpe tejto zostavy mi nejde úplne o upgrade, ale najhlavnejší dôvod je ako som písal v prvom príspevku, končiaca podpora Windows 10.

Objednával som inak na Alze zo zostavením to v pondelok a zatiaľ ešte čakám. V podstate v pondelok po objednaní to schválili, že je to kompatibilné a pošlú komponenty na zostavenie. Následne včera teda švrtok mi prišlo od Alzy, že prijali komponenty a idú to skladať.
Celkom mi príde smiešne, že trvalo im doručiť tie komponenty až skoro 3 dni keď všetko bolo skladom a bežne doručujú do Alzaboxov - "do polnoci objednáš, ráno v Alzaboxe máš".
Teraz teda je otázne kedy mi to doručia, keďže trochu to komplikujú sviatky. Samozrejme nie, že by mi to súrilo, ale tiež mi príde divné, keď im komponenty prišli na skladanie vo štvrtok ráno o 09:48 tak hádam logicky to v ten deň zložia a pošlú.
Celkom ma tiež prekvapilo, že nebolo nutné to platiť dopredu a stačí aj pri prevzatí.

Ešte by som mal vlastne jednu otázku. Zo starého PC chcem presunúť dva 3,5" HDD (1TB a 2TB). Lenže neviem či ich tam obidva zmestím keďže tá nová case ako pozerám má síce zo zadu v spodnej časti miesto presne na dva HDD, ale keďže je ten 2TB hrubší tak, že či tam vôbec zmestím ich obidva. Ďalšia vec je otázna, že ako spravia cable managment, že či vôbec budú myslieť na to, že by som tam chcel prípadne dať HDD, a spravia to tak aby napájanie HDD bolo možné. Asi by sa mi moc nechcelo to prerábať.

Prípadne ak by sa mi teda, ale nepodarilo zapojiť obidva HDD, tak čo by bolo lepšie kúpiť? Kupoval by som len 1TB. Napadlo ma buď ten istý NVMe ako som kúpil na WIndows, keďže ako pozerám doska má dva M2 sloty. Lenže tiež by som musel asi kúpiť ešte nejaký ten cover na ssd, keďže asi k doske bude len jeden.
Druhá varianta ma napadá klasický SATA 2,5" SSD.

Ale ako pozerám keďže ceny NVMe a 2,5" SSD sú absolútne totožné, tak zjavne nemá zmysel kupovať pomalšie 2,5" SSD namiesto NVMe.

Návrat na "Nákupná poradňa"