Napisem par faktov, ktore je vhodne zvazit:
- bezpecny expozicny cas, aby fotografia bola ostra (vzhladom na pohybovu neostrost), je obratena hodnota prepocitaneho ohniska
- cim vacsie ohnisko, tym horsia svetelnost (= fyzika) ==> dlhsi expozicny cas
- cim vacsi cip, tym mensi sum na vyssom ISO
- kazde "zoomovacie" sklo kresli idealne maximalne do prvej polovice maximalneho ohniska (cest vynimkam, ktore potvrdzuju toto pravidlo)
- blesk mi je na nic, lebo nedociahne ==> vybijam bateriu
Dovolim si priklad z praxe:
Nech mam ultra-zoom, ktory ma na konci povedzme 500 mm (prepoc. ohnisko). Svetelnost u shit-u tejto kategorie bude niekde cez F6 (mozno aj viac). Ak chcem fotit z ruky, je potrebne, aby som dosiahol expozicny cas aspon 1/500 s (lepsie aspon 1/800 s.). Vzhladom na svetelnost, ktora bude zarucene u tak lacneho fotaku na nic, budem musiet zvysit cistlivost ISO. Povedzme za "dobrych" svetelnych podmienok na ISO 400, mozno aj ISO 800. Kto mate doma kompakt, skuste si cvaknut doma trebas na 35 mm fotografiu s ISO 800 a pozrite si na pocitaci, aky ma sum. Ked sa na tych 500 mm pozriete, ako to sklo "kresli" mikrodetaily, tak tu fotografiu mozete rovno zmazat. V praxi budete pouzivat ten ultra-zoom asi tak, ze nazoomujete maximalne so zatatymi zubami na 200 mm. Cize na fotenie prirody z dialky nepouzitelne a ak budete fotit trebars v meste (street), tak tam je uz 85 mm naozaj dost, lebo potrebujete skor sirsi zaber. Fotografie v interieri detto.
Samozrejme respektujem ludi, ktori su spokojni s machulou, okolo ktorej su dalsie machule. Je to ich vec. Fyzika v tejto discipline zial plati a neda sa nijako obist. A za lepsiu svetelnost, vacsi cip, kvalitne kresliace sklo na velkom ohnisku sa (nekrestansky) plati. Nie nadarmo profici maju 300 mm pevne sklo (bez zoomu) na full frame zrkadlovke. A fotia pre istotu zo stativu.
Koho zaujima problematika hlbsie, odporucam velmi dobre napisany serial pre lajkov
http://www.digimanie.cz/fotime-s-koalou/ Tam je to vysvetlene po lopate na praktickych prikladoch. A kto cosi nafotil, pri termine ultra-zoom sa iba pousmeje