Zdravim vsetkych. Po par rokoch mi pri strihani videa zacina vadit nizky takt 2600K. Tak som skusil pretaktovanie. Zda sa, ze procesor znasa celom slusne vyssie frekvencie. V utilke od Asus pre MB ja taka automatika ma pretaktovanie. Bez problemov pretaktuje na 4,6 GHz a system je stabilny. Napatie je pod 1,37 V, co sa mi zda tiez slusne. Zistil som vsak, ze asi po 1-2 min. plnej zataze mi zacina padat frekvencia na 3,5 GHz (mal by mat asi 3,4 GHz, ale FB mam na 103 nie ma 100). Taktiez pada napätie. Myslel som, ze sa procesor prehrieva (teplota bola 81 - 83 st. C) a zacina vkladat prazdne instrukcie, aby sa ochladil. Co teda aj tak zafungovalo. Teplota poklesla pod 80 st.C, ale frekvencia po tych 2 minutach zataze stale lieta z 3,5 na 4,6 GHz.
Preto som sa rozhodol kupit vodnika (kupil som ho aj koli hluku). Problem sa mi ale neodstranil a po tej 1-2 min. sa mi aj pri teplotach vyrazne pod 60 st. C procesor sprava rovnako . Neviete niekto preco to robi, a co by bolo potrebne nastavit, aby frekvencia nepadala a drzala sa stale pri zatazi na 4,6 GHz
Zrejme robim niekde trivialnu chybu, poradte .
Dik.
Podrobný návod taktování Sandy Bridge LGA1155
Re: Podrobný návod taktování Sandy Bridge LGA1155
CPU Intel 2600K, MB Asus P8P67 LE, Ram 16 GB, GPU GeForce 1060, SSD Samsung 840 Pro 128 GB, Crucial M4 128 GB + 2xWD BK 500 GB Raid 0.
- mino_85
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 29. Feb, 2012, 20:29
Pozri sa do biosu či sa tam dá nastaviť nejaký power limit, ak je tam taká možnosť, tak je väčšinou v %.
Ale skôr myslím, že je to v doske, P8P67 LE ak si dobre vybavujem mali s týmto problém už od začiatku. Je tam poddimenzované napájanie, čiže na vine je napájacia kaskáda dosky. Myslím, že to ani nie je otázka prehrievania VRM, proste slabé súčiastky, slabý návrh. Riešilo sa to dosť v tej dobe a veľa ľudí menilo LE za iné modely. Dosť fail, no... Môžeš skúsiť prifúknuť poriadne pasív VRM nejakým fanom, ale nemyslím, že to je teplotami. Za pokus ale nič nedáš.
Skús manuálny OC cez bios a trochu ubrať z napätia, ak by to utiahlo tie takty, tak sa trochu uľaví napájaniu, ale ani vtedy nedávam veľkú šancu. Tie dosky tuším končili s OC niekde okolo 4,0-4,2 GHz, vyššie už to blblo.
Ale skôr myslím, že je to v doske, P8P67 LE ak si dobre vybavujem mali s týmto problém už od začiatku. Je tam poddimenzované napájanie, čiže na vine je napájacia kaskáda dosky. Myslím, že to ani nie je otázka prehrievania VRM, proste slabé súčiastky, slabý návrh. Riešilo sa to dosť v tej dobe a veľa ľudí menilo LE za iné modely. Dosť fail, no... Môžeš skúsiť prifúknuť poriadne pasív VRM nejakým fanom, ale nemyslím, že to je teplotami. Za pokus ale nič nedáš.
Skús manuálny OC cez bios a trochu ubrať z napätia, ak by to utiahlo tie takty, tak sa trochu uľaví napájaniu, ale ani vtedy nedávam veľkú šancu. Tie dosky tuším končili s OC niekde okolo 4,0-4,2 GHz, vyššie už to blblo.
Spoiler: ukázať
Dik moc, to si teda trafil s tou doskou. Tak som dopadol jak Poliaci v 39-tom Celkom dobry procesor a takto pohoriet na MB. Ze som si nekupil Gigabyte MB, ten som mal pretym (s inym socketom) a maximalna spokojnost, lenze ja potrebujem vymyslat a skusat, ci nahodou nieco nie je lepsie ako nieco, co je vyborne.
Nie som expert na Bios, ale nic som nenasiel ako powerlimit.
Este raz dik, usetril si mi kopec casu a nervov.
Nie som expert na Bios, ale nic som nenasiel ako powerlimit.
Este raz dik, usetril si mi kopec casu a nervov.
CPU Intel 2600K, MB Asus P8P67 LE, Ram 16 GB, GPU GeForce 1060, SSD Samsung 840 Pro 128 GB, Crucial M4 128 GB + 2xWD BK 500 GB Raid 0.
Takze mino_85 potvrdzujem tvoju diagnozu. Pri spusteni zatazoveho testu dosiahlo napajanie vysoku teplotu (odhadom nad 80 st C), inymi slovami, popalil som sa pri dotyku prst. Ked som chladic chladil fenom (studenym vzduchom ), tak procesor si stale drzal frekvenciu. Je to teda v prehrievani napajania. Napada niekoho riesenie?
Vie niekto, kde by sa dal este kupit (aj starsi) MB so socketom 1155? (podmienka su 4 sloty na DDR3)
Mohol by pomoct vacsi pasiv, popripade aj s ventilatorom (ten by som radsej nepouzil, lebo sa tesim z ticheho vodnika). Nenapada ma, ako uchytit kus medeneho vacsieho pasivu na inkriminovane miesto.
Dik.
Vie niekto, kde by sa dal este kupit (aj starsi) MB so socketom 1155? (podmienka su 4 sloty na DDR3)
Mohol by pomoct vacsi pasiv, popripade aj s ventilatorom (ten by som radsej nepouzil, lebo sa tesim z ticheho vodnika). Nenapada ma, ako uchytit kus medeneho vacsieho pasivu na inkriminovane miesto.
Dik.
Ahoj chcem skusiť pretaktovať svoj procesor LGA1155 procesor, našiel som tu v tejto teme dosť podrobny navod na prvej strane len datum publikovania je 2012. Je to problem alebo možwm isť podľa toho navodu ?
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Môžeš, ale výrobcovia dosiek majú rôzne BIOSy a veľa položiek tam nájsť nemusíš, alebo majú skrátka iný názov.
Aký máš presne procesor a akú dosku?
Aký máš presne procesor a akú dosku?
Spoiler: ukázať