Je pravda, ze som tu novy. Mile rad sa na tuto temu budem bavit.
Solaris ma zivi. 5 rokov som robil produkcneho admina, teraz som na "dovolenke" z produkcie a posledny rok robim Solaris a Linux pre konkurenciu bez nadcasov formov projektovej prace. Mam tak cas na svoje veci. Solaris a ZFS studujem doma, no potrebujem to aj k praci.
O pocet servrov naozaj nejde. Realne skusenosti s HW RAIDom nemam. Nestretol som sa, resp max posledny rok, kde sa konfigurovali OS disky v HW RAIDoch. SAN poznam FC, pouzivame Veritas filesystem. Popravde som este nevidel SAN storage z ktoreho je stavany HW RAID. To mi je nejaka novinka.
Moja zostava je vcelku jednoducha:
Maticak: Supermicro X9SCM-F
CPU: Intel Xeon CPU E3 1230
RAM: 4x 4GB ECC Kingston
HBA: 2x Supermicro AOC-USAS2-L8e
OS disky: 2x 500GB 7k2 Seagate 2.5"
Data disky: 12x 2TB 5k4 Samsung EcoGreen F4 3.5"
Case: Nejaky najlacnejsi co vtedy bol a mal iba 5.25" pozicie
HDD bay:
SAS/SATA 4in1 2.5" to 5.25" hotswap
4x SAS/SATA 3in2 3.5" to 5.25" hotswap
OS disky: ZFS mirror
Data disky: ZFS Raidz20 - 2x 6 diskov --> 2x 2 disky su paritne, vyuzitelna kapacita je 16TB, realne 14TB a 2TB zozral ZFS
Momentalne rozbieham nieco ako komunitny projekt. Planujem kupu 2x 128 SSD na cache a so supercap aby som ochranil zapisovane data pred stratou elektriny a podobne. Tiez rozsirit RAM na 4x8GB aby som projekt utiahol co do IOPS.
Testy mam z obdobia, kedy som to poskladal, co je cca 3 a nieco roka dozadu. Pri ZFS nie je problem mat brutalne cisla. Vela ludi zabuda ze ZFS pouziva RAM a SSD cache a preto nespravne chape meranie. ZFS treba chapat ako celok a nepozerat na IOPS a bandwidth samotnych diskov.
Moje vysledky su v prilohe. Meral som sekvencny zapis a citanie pri istych vlastnostiach. 64GB subor random dat bol zapisany do pola 12 diskov v RAID0. Ano, ten 1.7GB/s seq read je realny vysledok. Treba si uvedomit ako funguje ZFS a zisti, ze Hybrid Storage riesenie bude tak rychle aj s obycajnymi diskami. Staci len rychla cache.

ZFS pouziva RAM. HBA cache je nafigu, pretoze ZFS potrebuje na disky pristupovat priamo. HBA je treba naozaj hlupe HBA, ktore zabezpeci pristup na disk.