M.2 ssd disky

Všetko o pevných diskoch, solid-state diskoch, optických mechanikách, USB diskoch...
Používateľov profilový obrázok
CSman
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 11. Dec, 2008, 23:51

M.2 ssd disky

Príspevok od používateľa CSman »

Dnes som pri prezeraní článkov narazil na nový typ portu M.2 a zaujal ma. Čítal som že M.2 PCI-Express ssd disky môžu teoreticky dosahovať rýchlosť 10gb/s samozrejme v realite bude niekoľko násobne nižšia rýchlosť ale zaujímalo ma či podľa vás sa opaltí takíto typ ssd disku keď jeny sú skoro identické s bežnými ssd diskami a dosky so Z97 čipsetom už takéto porty ponúkajú ? Alebo je to úplne jedno pokiaľ nezáleží na veľkosti (u SFF systémov) ?
faugusztin
Moderátor
Moderátor
Dátum registrácie: Ut 26. Feb, 2008, 14:00

Re: M.2 ssd disky

Príspevok od používateľa faugusztin »

M.2 sa delia v zaklade na 3 typy :
1) SATA - toto je prakticky tvoje bezne SSD, s limitaciou rychlosti ako ma SATA3, akurat rozmerovo a konektorovo vyzera inac.
2) PCI-E x2 - tu ti uz teoreticky limit stupa na tych 1GB/s (PCI-E 2.0), resp. 1.9GB/s (PCI-E 3.0). Varianta s 1GB/s je najbeznejsia.
3) PCI-E x4 - tu ti uz limit stupa este vyssie.

Konektor varianty 3 prakticky existuje na jedinej doske - ASRock Z97 Extreme6, u slotu ktory je blizsie k CPU.

SSD pre variantu 3 aktualne existuje jedine - Samsung XP941, a jediny obchod odkial sa da zohnat je Ramcity z Australie.
SSD pre variantu 2 je taktiez prakticky jedine - Plextor M6e, ktore ma horny limit nieco pod 800MB/s na citanie a rozne nizsie hodnoty pre zapis v zavislosti od velkosti SSD.

Vsetky ostatne aktualne dostupne SSD spadaju do kategorie 1, teda SATA SSD v inom formate.

Taktiez nesmies zabudnut, ze nie vsetky dosky musia podporovat vsetky kombinacie. Typicky je kombinacia podporu pre typ 1 a 2, ale najdu sa aj dosky iba s podporou pre typ 2, no a ten spominany slot na tej ASRock doske podporuje iba typy 2 a 3; druhy M.2 slot na tej doske je zas kombinacia 1 a 2.

Tiez nesmies zabudat na rozmerove obmedzenia, M.2 sloty existuju vo formatoch 2242, 2260, 2280 a 22110. 22 je sirka (vsetky M.2 maju sirku 22mm) a zvysok je dlzka - typicke M.2 SSD je vo formate 2280. Nie vsetky dosky ci notebooky su ale schopne prijat vsetky formaty, kopec notebookov akceptuje iba 2242 M.2 SSD, co ta prakticky obmedzuje na 64/128GB SSD (kedze na viac cipov nie je miesto).
CSman
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Št 11. Dec, 2008, 23:51

Príspevok od používateľa CSman »

Z tohto mi zatiaľ znie že je to poriadne zložité a aj keď je niekde takýto port tak sa to neoplatí využiť pokiaľ neide o SFF pc tipujem že potrvá ešte niekoľko rokov kým budú dostupné M.2 toho tretieho tipu a hlavne kým budú cenovo prijateľné.
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Vsetky typy M.2 SSD su uz dostupne, a nie je to take komplikovane.
Obrázok

B konektor je pre PCI-E x2 SSD alebo SATA SSD.
M konektor je pre PCI-E x4 SSD alebo SATA SSD.

PCI-E verzie teda nezamenis.

Jedine riziko je, ak kupis SATA M.2 SSD a tvoja doska ma iba PCI-E linky v M.2 konektore, ale to potom mas napisane priamo na produktovej stranke ci v manuale dosky. No a SSD maju vzdy napisane ze co je to za typ, ci je to PCIe alebo SATA SSD.

Napriklad u VII Gene mas napisane :
1 x M.2 Socket 3, with M Key, type 2260/2280 storage devices support (PCIE mode)
Teda mozes tam dat M.2 PCI-E x4 SSD o dlzke 60 alebo 80 milimetrov; SATA mod to nepodporuje.

Z97-PRO(Wi-Fi ac) ma napisane
1 x M.2 Socket 3, , with M Key, type 2260/2280 storage devices support (both SATA & PCIE mode)*3
Teda rozmerovo rovnake obmedzenia, ale podporuje to aj SATA mod.

SSD toho tretieho typu sa zacnu objavovat zhruba teraz, v priebehu dalsich mesiacov.
QuaDko
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 11. Jan, 2010, 17:16

Príspevok od používateľa QuaDko »

Sú už nejaké infošky ohľadom toho tretieho tipu m.2 ssdčok ? Že či už je nejaký určený dátum vydanie aspoň nejakých alebo zatiaľ ešte stále je to v siedmom nebi
Working on
faugusztin
Moderátor
Moderátor

Samsung XP941 sa da kupit z Ramcity z Australie, ale 256GB model stoji cca 300 euro :laugh: (su este 128GB a 256GB modely) - na druhej strane mas rychlost sekv. citania okolo 1000MB/s.

Okrem toho Samsungu ale nic ine nie je zatial. Jedine mne zname PCI-E SSD je uz okrem toho Samsungu iba Plextor M6e, ale to je SSD druheho typu, ktore je ale kompatibilne s x2 aj x4 konektorom - z x4 ale logicky vyuzije iba x2.

Návrat na "Pevné disky, SSD, M.2, úložný priestor a mechaniky"