Ahojte.
Chcel by som poradit s vyberom wifi routera.
Poziadavky su:
1. Hardwarove tlacidlo pre zapntie/vypnutie wifi - budem pouzivat hlavne metalicku siet ale prilezitostne chcem zapinat wifi bez toho aby som musel vstupovat do managementu routera.
2. Min 400 Mbps cim viac tym lepsie... (Fibernet)
3. 4x GLAN port 1x GWAN
4. Dual band
5. VPN
6. USB 3.0 je výhodou
7. Aspoň 2 antény
8. cena 70-80 €
9. rovno optický vstup do routera je u nás ešte asi ďaleká budúcnosť však ?
PC: Ryzen7 7800X3D, ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI, G.SKILL 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5,ASUS TUF RTX 4070, Kingston KC3000 2TB, Corsair RM850x, Jonsbo D41,Noctua NH-U12A Chromax Black, 7xNF-A12x25 black Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:GalaxyS21, Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1 Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte5,000in game kreditov zdarma >>>STAR-K3QT-JHMS<<<
GEAR Dark Project KD87A TKL - Gateron Teal Switches, Glorious Model O Pro Wireless - Blue Lynx, xtrfy XGP1-L4, MSI Optix G273QPF, DELL S2422HG, Razer Barracuda X 2022, DXRACER OH/FD01/NR
Wifi ma výkon vysielača 30 dBm. U mna doma dosach cez 3 hrube steny von na zahradu.
ma ovšem chybu nema HW tlacidlo na vypnutie wifi a ak ho chces nastavit musis uz trosku ovladat nastavenie siete.
Moje skusenosti su ale take ze kde ta iný ruter zacina pripajat a dohaduje sa o adrese tam je Mikrotik uz davno odbaveny a uzivatel uz surfuje.
Ten MikroTik mám a spokojnosť. Akurát tlačí cez Wifi "iba" 100 Mbit. Možno by som zvážil zobrať samostatný switch a k tomu 2,4 + 5 GHz AP. Ale ak nejde primárne o Wifi tak nie je veľmi o čom
jj ja som vystriedal mnoho routrov a trápil som sa s dosahom, v jednom štádiu som mal doma zapojene 2 aby som pokryl cely dom a aj tak mi na prízemie nestačili. nasledovala znova výmena a našiel som Mikrotik. V cene domácich routrov polo profi.
IT svet ho využíva na pokrytie menších firiem.
tiez mam ten MikroTik (na zaklade odporucani tu na fore) a vsetko super, na vypinanie Wifi by mozno slo urobit nejaky skript ale aj tak, je to na jeho ucely pomale..
btw mne na nom ani za pana nejde rozbehat NTFS/FAT disk :/
Disk sa to cez SMB server a potom ho vo WIN pridaš ako sieťový disk no musi byť formátovaný cez mikrotik .
Vzhladom na to že písal že chce hlavne využívať lan tak to určite nie je pomalé.
Ak ovšem prejde na WIFI - áno existuju aj rýchlajšie routre. Treba si ale dať otázky - zvladne taký rýchly prenos primač?
Bude rovnako stabilné a velké pokrytie?
Naposledy upravil/-a flubertn v Po 07. Júl, 2014, 11:52, upravené celkom 1 krát.
Ten mikrotik vypada celkom fajn, o tu wifi zas az tak nejde lebo ako som povedal 90% veci pojde po LAN a len prilezitostne mobil / tablet cez wifi. Paci sa mi aj ze vypada rozmerovo dost maly cize by kludne mohol ist do mini racku. Keby ta rychlost wifi bola casom malo dalo by sa to snad riesit nejakym extenderom ci sa mylim ?
PC: Ryzen7 7800X3D, ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING WIFI, G.SKILL 32GB DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5,ASUS TUF RTX 4070, Kingston KC3000 2TB, Corsair RM850x, Jonsbo D41,Noctua NH-U12A Chromax Black, 7xNF-A12x25 black Audio: GSP 500+GSX 1000 Notebook: Lenovo P50,Phone:GalaxyS21, Diablo III battletag: Sorrow#2622, Star Citizen Handle: Erazer1 Vytvorte si účet v Star Citizen pomocou tohto ref. linku a získajte5,000in game kreditov zdarma >>>STAR-K3QT-JHMS<<<
Wifi sa dá poriešiť cez AP. ale na mobil a tablet daná prepustnosť bohato dostačuje. Neviem akú velkú plochu chceš pokryť ale ja mam 130 m2 - umiestnený je v strede domu a signál chytám ešte len sa približujem k chalupe. Keď prídem na schody už dostávam maily
velkosť je uplne ideálna v podstate to je taká malá krabička a nezavadzia žiadna anténa.
Plocha je v pohode, je to do bytu cca 40 m2 1. posch a 40m2 2.posch oddelene zelezobet. doskou ale to by pri tomto vykone nemal byt problem. Skor ma mrzi absencia toho HW on/off buttonu na wifi, ale to by som nejak dospekuloval. Pripadne za to hodim druhy router co mam a budem ho len fyzicky zapinat/vypinat ked bude potreba...priorita je LAN ked uz som ju roztahal po celom byte...
Ved ked to ma tak rozsirene nastavenia tak predpokladam ze na nom nemoze byt problem trvalo vypnut wifi eh ?
keby ste vedeli o ekvivalente dajte vediet pls (kludne aj stranku kde je dobry vyber switchow a patch panelov) ja viem toto je dost offtopic ale k tomu routeru sa este urcite vratime...
nie len mam 14 zasuviek v byte a chcem ich mat zive + nejake to nas, settopbox atd atd.... no tiez to vypada ako zaujimave riesenie sakris asi to trochu postudujem. Vidim ze to ma sfp port do ktoreho by mal ist zasunut opticky prevodnik, myslite ze je u nas realne to priamo napojit na optiku bez GPON-u ? Ak ano tak to beriem vsetkymi desiatimi len dostat sa po konfig od orange asi nebude len tak...
Ak by to islo tak mi tato vec nahradi rovno 3 zariadenia po dokupeni gponu do slotu takze bych do toho urcite siel ale to uz asi nebude take easy...
Noo to je uz otazka na niekoho z Orange.
Viem ze optika je optika ale stejne pri tej 250 Mb priepustnosti ti bohato postaci 1Gb lan na prepoj B-ponu s routrom pop, switchom.
Je jasne ak to ma nahradiť 3 zariadenia nie je o com, ale ak by nahradil iba dve stale lepsia volba ako riesit zvlast.
a doplnim uz iba jedno slovo MIKROTIK to hovori samo za seba. V minulosti som kdesi čítal ze samotný orange ho na niektorých uzloch pouzíva.