>> 39" 4K by som si vedel predstaviť na stole.
tak to veru ano, i ked pre 99.999% deticiek na konkurencnom fore je to nepredstavitelne ako som nazorne zistil
Ano, 28" 4K je nepredstavitelne mrnave, 32" 4K je daleko lepsie a pod 32" by som pri 4K rozliseni fakt osobne nesiel. Mam doma dlhodobo aj 30" 2560x1600 takze viem o com hovorim.
Kvoli tomuto vsetkemu sa dnes serieme (teda vlastne seriete, vy - ja nie) so škálingom a vsetkymi problemami z toho vyplyvajucimi. Ja sa pytam - naco je komu 4K alebo 8K alebo 3320K rozlisenie ked musi naskalovat vsetko, a v konecnom vysledku zobrazi len o malinko viac informacii ako v klasickych rozliseniach 2560x1440 na 27" rozmere ? Odpoved : nanic. Takze ako zaznelo, ked 4K tak rozhodne aspon 32" rozmer.
>> Ako sa dá dostať k tomu Seiki a koľko ťa nakoniec stál ?
ja som ho kupoval ked cenovka bola $499, takze dnes by si na tom bol este podstatne lepsie. Amazon bez najmensieho problemu zariadil shipping na Slovensko a dokonca aj preclenie, takze ja som sa s nicim nesral - v konecnom vysledku som zaplatil $499 za monitor, okolo $130 za shipping&handling, $60 za predlzenu 5rocnu zaruku a potom u nas clo a dph. Uplne cele ma to kostovalo 640 euro, ale zdoraznujem ze shipping som mal drahy (kupoval som tri dni pred Vianocami), ze monitor som mal o 150$ drahsi ako stoji dnes a podobne - cize ked sa teraz do toho pustis, predpokladam ze konecna vysledna cena bude dnes 450 eur alebo 500eur s predlzenou zarukou "ku tebe domov na stol".
A to je ponuka ktora sa mne tazko odmietala. Mne a par mojim kamaratom proste nedalo a isli sme do toho... chalani co kreslia vykresy absolutne krochkaju blahom, mnohi z nich maju DVA take monitory na stole (aj by som dal fotografie ale nemam od nich autorizaciu, na vlastne oci je to daleko pompeznejsie : vykresy kancelarskej budovy na dvoch takychto monstrach ktore mas problem zmestit na VELKY stol do véčka v prestiznej architektonickej kancelarii vzbudzuju tazko opisatelny wow-faktor ; ked to nazivo videli ich klienti tak doslova a dopismena padali na rit).
Kancelarske vyuzitie ? V pohode na dnesnych kartach. Hry ? Prieser. Tento konkretny Seiki a myslim aj linkovany Philips su len 30Hz kvoli pouzitemu rozhraniu, takze na fenomalne veci 90fps v hre mozes zabudnut kedze monitor vykresli len 30 plnych obrazkov za sekundu. To je dalsi problem ktoremu sme sa doteraz nevenovali. Ja sa nehram takze pre mna to ziadne realne obmedzenie nie je.
>> pri velkosti menšej ako cca 32" je to takmer nepoužiteľné v samotných winom bez kadejakých barličiek
plny suhlas.
>> spústa softu si stým nevie rady
plny suhlas. Predpokladam ze este jedna generacia softu a bude dobre (Win8.1 je na tom vcelku dobre, este trosku zahucali Adobe a Microsoft veci)... ale uz je to tu. Vsetci o tomto probleme vedia a vsetci ho budu riesit a vyriesia. Ako vsak vravim, je nam nahovno 17" 4K monitor ktory naskalujeme na XYZ percent a v konecnom vysledku zobrazime len tolko informacii kolko v mensom rozliseni.
Cela problematika skalovania nie je vsak len o tomto - druha strana mince je ze toto rozlisenie je velmi jemne, cize aj ked nezobrazime viac informacii (word, excel, internet atd), aj napriek tomu pri PERFEKTNOM skalingu co dnes zatial nefunguje budu tieto informacie zobrazene krajsie a lepsie. O kolko krajsie a lepsie je tazko odhadnut, ale ten raster fakt bude jemnejsi atd. Ja osobne nemam dnes problem a nejako silno nepocitujem potrebu mat 22" 4K a "jemnejsi text ako dnes mame". Problemom je samozrejme ja cenovka : ked mi niekto chce predat 24" 4K za 1000eur a budem mat o 15% vizualne lepsi a jemnejsi obraz, kurnik naozaj to stoji za to ? Podla mna nie ale to uz si musi kazdy z nas rozmysliet individualne. Niekto si kupi auto za 8.000eur a staci mu, niekto musi mat za 100.000eur a az potom bude spokojny.
>> osobne 4k časom mať budem ale momentálne je to k ničomu z X dôvodov vo všeobecnosti samozrejme vždy sa nájde niekto kto má pre danú vec primerané vyuťitie
plny suhlas a znovu plny suhlas

Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.