ahojte
Tak dnes som kúpil domov Mikrotik rb951ui-2hnd, a mám menší problém.
Zapojenie mám Dlink modem (aj s routrom) -> Nový router (doteraz namieto neho bol Tplink TL-WR940N)
Wifi sa rozbehala, zapol som dhcp, zapojil som kábel od modemu do LAN1 potom som v nastavení mikrotiku napravo zvolil automatic (IPčky z modemu sa nahodili) no net nešiel, zapojil som s5 TPlink a ide to
má niekto tušenie čo to môže byť?Okrem toho potrebujem nastaviť jediene pridelenie IP adresy k jednej MAC adrese (server)
Mikrotik setup
- slaviq
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Ne 17. Apr, 2011, 00:11
Mikrotik setup
Macbook Pro 13" late 2013
iPhone 5S
iPhone 5S
-
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 27. Apr, 2011, 11:16
Re: Mikrotik setup
tzv. NAT, network address translation. Tipujem ze nemas zapnutu maskaradu, toto je proste linux - cize jeho interface sa vie pripojit na internet (dostal IPcku, ma gateway, zrejme aj DNS cize ked z mikrotiku das /ping www.six.sk pripadne /ping 8.8.8.8 tak by to malo chodit, ale nebude to chodit z pocitacov ZA NIM SCHOVANYCH cez iny interface, v tomto pripade za radiom).
riesenie : web interface nepoznam, nikdy v zivote som ho nepouzil. Treba sa pripojit sa na masinu cez putty a zadat:
/ip firewall nat add chain=srcnat out-interface=ether1 action=masquerade [poznamka : ether1 nahradit za nazov interface cez ktory ides von do internetu, teda ten co je pripojeny na dlink modem).
nasledne kvoli tvojej bezpecnosti :
/ip services disable telnet
/ip services disable ftp
/ip services disable www
/ip services disable api
tym by ti mali zostat povolene len SSH a WINBOX, nic viac nepotrebujes.
Skus.
riesenie : web interface nepoznam, nikdy v zivote som ho nepouzil. Treba sa pripojit sa na masinu cez putty a zadat:
/ip firewall nat add chain=srcnat out-interface=ether1 action=masquerade [poznamka : ether1 nahradit za nazov interface cez ktory ides von do internetu, teda ten co je pripojeny na dlink modem).
nasledne kvoli tvojej bezpecnosti :
/ip services disable telnet
/ip services disable ftp
/ip services disable www
/ip services disable api
tym by ti mali zostat povolene len SSH a WINBOX, nic viac nepotrebujes.
Skus.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- slaviq
- Čierna listina bazáru
Zajtra to vyskúšam, on určite aj mal internet keďže si sám stiahol update, zajtra napíšem keď vyskúšam, vďaka za odpoveď
iPhone 5S
iPhone 5S
-
- Pokročilý používateľ
najprv si pisal ze to neslo, potom si pisal ze si stiahol update (sakra kto - zrejme nejaky tvoj pocitac, ten na ktorom ti nesiel internet - tak nesiel alebo isiel ? Nebude problem nahodou len v DNS ?)... daj prosim ta detaily konfiguracie a co sa stalo, nech to tu nemusime riesit.
Uplne idealne ked sa prihlasis cez SSH, daj /export a prdni to cele sem.
Uplne idealne ked sa prihlasis cez SSH, daj /export a prdni to cele sem.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
- slaviq
- Čierna listina bazáru
ether1 je z modemu ether2 je do switchu, Priradovanie IP som nastavil podla netu, aktualne to je odpojene po vyskúšaní som nahodil s5 TP-LINK
Spoiler: ukázať
iPhone 5S
iPhone 5S
- slaviq
- Čierna listina bazáru
Takže, vďaka za pomoc, konečne som to rozbehal, rezervoval som IP pre NewCamd server, no prišiel som na to že má zrejme zablokované porty, už sa s tým trápim 3 hodiny a stále som neprišiel na riešenie, presnejšie našiel som na nete návody ako otvoriť port, no ako zistím aký protocol využíva ten server? ak by niekto poznal riešienie prosím pomôžte
iPhone 5S
iPhone 5S
-
- Pokročilý používateľ
tvoja povodna otazka vobec nebola o newamd serveri, takze to sa doteraz neriesilo.
Protokol nezistuj, moc vela moznosti nemas : otvor aj TCP aj UDP. Jednoduche, nepriestrelne spolahlive.
Protokol nezistuj, moc vela moznosti nemas : otvor aj TCP aj UDP. Jednoduche, nepriestrelne spolahlive.