chapem ludi ktorych core business nie je kompjutre ze sa s tymto nechcu babrat... nie je to zlozite zo strany toho PC (teda hardware) alebo diskov, je to urcite horsie zo strany toho operacneho systemu respektive softu co nad tym bezi. Zlozeny pocitac preda hocikto, i ked samozrejme vyladit ho je uplne ina debata. Pre par mechanickych diskov nepodstatne, pre zopar SSDciek velmi dolezite.
Presne ako hovoris, bezi ti tam SQL Server, webova stranka, virtualna masina/masiny a kopec drobnosti ktore na ziadnom NASe proste nikto nepusti. Ano, to su tie vyhody mat knowledge.
PS: pozeral som update co riesi Synology pre tie ich skrinky - no vlasy mi vstavali dupkom. To je technologicky daleko horsie ako motor 1.2htp a to som teda uz silnu kavu zamiesal. Priznam pravdu ze prichadzam z takeho prostredia kde by som si proste nemohol dovolit hentake veci... a nechcel by som to ani zadarmo. Prisamvacku. Ked neratam nove funkcie a vylepsenia co je jasna a normalna vec, tie chyby co oni riesili pripadne performance optimization ze zo 100MB/s skocim na 300MB/s, ukazuju na obrovsku nevyzretost toho softu.
https://www.synology.com/en-us/releaseNote/DS1813+
U mna fail. Robil som so vselijakymi hrackami - take tie typicke mydlove krabicky QNAP, samozrejme aj Synology, dalej napriklad Asustor, Lacie, Seagate Business Storage, Lenovo EMC, NetGear, Spectra, Huawei, no proste postavim si vlastne a bude. Najlepsie bolo ako zakaznici trpli ze "uz sa mi ten padnuty disk rebuilduje tri dni, performance pocas dna ked potrebujeme robit je hrozny, ludia maju ohryzene nechty - kedy to doriti skonci a budem mat zase trosku kludu ze mi nepadnu moje data ?" a ja ze... no pane viete... usetrili ste pri nakupe... teda aspon si myslite. A potom vam tam niekto schopny spravil na osmych diskoch raid5 ktory nemozete zmigrovat na nic ine, data vyladovat nemate kam, proste ste zamknuty a nepohnete sa z miesta. Drzim palec pri rebuilde.
Dva z nich dopadli tak, ze z ineho disku sa nedal precitat sektor (ziadny resilver, ziadny surface scan na pozadi, proste o probleme sa nevedelo lebo sa nemalo ako vediet) a samozrejme jasna reakcia pola : koniec, zaver, namiesto toho aby sme proste preskocili ten sektor a jednoducho nejake data (jeden jediny subor v pripade fileserveru) bol pokazeny. To potom zacina sranda ze ake mame backupy, z kedy a co vsetko tam je. Reku vidite, ani o toto sa vam nestaram ja.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.